Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je, nakon konferencije povodom 15. obljetnice Daytonskoga sporazuma, kako je taj sporazum zaustavio rat u Bosni i Hercegovini no nije riješio sva pitanja, u prvome redu jednakopravnost svih naroda.


'Daytonski sporazum ispunio je najvažniju funkciju - zaustavio je rat i omogućio da se u BiH krene novim putem. On nije riješio sva pitanja i danas su svi svjesni kako BiH treba i određene promjene, u prvom redu uspostavljanje i jednakopravnost svih naroda', izjavio je Josipović za javnu televiziju dodajući da su potrebne one reforme koje će BiH omogućiti da uđe u EU.

Vezani članci Aleksandar Vučić Što je zapravo dogovoreno za Kosovo: Vučić se danas obraća javnosti Slika nije dostupna Dramatična snimka spašavanja perača prozora sa skele na 17. katu

Drži da je europska budućnost regije važna, izrazivši optimizam da će političari u BiH naći pravi put da svoju zemlju odvedu put EU.

Na pitanje treba li sporazum dograditi i je li današnja konferencija išla u tom smjeru, Jospović je rekao da je ona bila prigoda da se ukaže na to da je Dayton u svoje vrijeme bio važan politički sporazum. S druge strane, govorilo se o budućnosti, što je i najvažnije, kazao je predsjednik istaknuvši kako je važno da svi prepoznaju da samo tri konstitutivna naroda u BiH, bez ikakvog miješanja sa strane, mogu naći trajno i zadovoljavajuće rješenje.

Mogu li se Hrvati nadati međunarodnoj pomoći?

Na pitanje mogu li se Hrvati nadati međunarodnoj pomoći, odnosno, pritisku kako bi dobili ravnopravan položaj u BiH, Josipović je rekao da misli kako je od međunarodnog pritiska važnije novo doba u BiH koje je tu, bez obzira na probleme koje ta zemlja ima.

Ocijenio je da je donedavno pitanje jednakopravnosti i mogućih promjena u tom pravcu bilo tabu tema, dok se danas o tome otvoreno govori. Najvažnije je da problem prepoznaju političari u BiH koji nisu Hrvati, kazao je Josipović dodajući da pitanje položaja jednog naroda danas nije ekskluzivna tema samo za Hrvate.

'Mislim da smo na dobrom putu'

Izrazio je sigurnost da će reforme koje idu u BiH na neki način prepoznati to pitanje i da će se na institucionalnoj razini, ne prekrajanjem unutarnjih i vanjskih granica, naći zadovoljavajuće rješenje koje će i Hrvatima omogućiti jednake mogućnosti participiranja u donošenju političkih odluka.

Na upit je li posjet SAD-u dio lobističke turneje za hrvatsko pristupanje EU, Josipović je rekao da se susreo i s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, koja je u svome izlaganju na konferenciji rekla da je Hrvatska ispred samih vrata EU-a te da je pitanje trenutka njezina ulaska. Komunikacija koju imamo sa SAD-om i EU-om jesu dio lobističkih nastojanja i mislim da smo na dobrom putu i da će Hrvatska u dogledno vrijeme završiti pregovore, rekao je Josipović. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju