Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odbile ju sve bolnice

Čekat ćemo do zadnjeg trena: Mirela Čavajda još bez odgovora komisije

Mirela Čavajda - 3
Mirela Čavajda - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Trudnica Mirela Čavajda, kojoj su četiri zagrebačke bolnice odbile napraviti prekid trudnoće u 26. tjednu, u ponedjeljak ujutro još nije dobila rješenje drugostupanjske komisije. Odvjetnica Vanja Jurić potvrdila je za DNEVNIK.hr da će čekati do zadnjeg trena.

Još uvijek se ne nazire rješenje slučaja Mirele Čavajde, trudnice kojoj su četiri zagrebačke bolnice odbile napraviti prekid trudnoće u 26. tjednu, nakon što je utvrđeno kako dijete ima tumor na mozgu i prognoze za život su mu jako loše.

Odvjetnica Vanja Jurić potvrdila je za DNEVNIK.hr u ponedjeljak ujutro da još uvijek nisu dobili nikakvu obavijest niti rješenje drugostupanjske komisije, koja bi trebala odlučiti o Mirelinom slučaju.

Mirela je ranije dogovorila pregled i mogući prekid trudnoće u Sloveniji o vlastitom trošku, no odvjetnica nam je potvrdila da će čekati odluku zagrebačke komisije do zadnjeg trena, kada će donijeti odluku što dalje.

Podsjetimo, trudnica Mirela Čavajda podnijela je u petak žalbu drugostupanjskoj komisiji na KBC-u Zagreb zbog odluka četiriju bolnica koje su odbile napraviti prekid trudnoće.

Zakonski rok za odluku drugostupanjske komisije je osam dana, no zbog hitnosti postupka, odluka se očekuje već danas.

Pročitajte i ovo Ana Maria Šimundić Zašto su je odbili? Ravnateljica Svetog Duha o slučaju trudnice Čavajde: "Mi nemamo psihologa u bolnici. Postoje dva tumačenja nalaza..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ne znamo o čemu se radi Beroš tvrdi da postoji razlog koji bi mogao preokrenuti slučaj Čavajda: "Što bi bilo da je dijete otišlo u Sloveniju?"

Povjerenstvo u Petrovoj bolnici u prvom stupnju nije odobrilo prekid trudnoće, a pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu KBC-a Zagreb Gordan Zlopaša je naveo da nemaju dovoljno podataka o tumoru, odnosno deformacijama kod djeteta. "Zasad se ne zna radi li se o krvarenju na mozgu ili tumoru. Potrebno je napraviti biopsiju pa histološku analizu samog uzorka", rekao je. Isto je ponovio u petak i ministar Beroš koji je ponovio uvjerenje nekih liječnika da je dijete moguće liječiti.

Iz bolnice Sveti Duh Mireli su rekli da nisu educirani za feticid. Iz Vinogradske su poručili da ne mogu definitivno utvrditi dijagnozu iz postojećih nalaza pa je radi toga odbijaju, dok je Merkur odbio zahtjev bez objašnjenja.

Ovaj slučaj je na vidjelo iznio niz problema s kojima se susreću žene s poteškoćama u trudnoći ili prilikom zahtjeva za pobačajem. Od nepružanja svih informacija o stanju i mogućnostima pacijentica, do nedovoljne opremljenosti bolnica ili spremnosti i edukacije liječnika za određene zahvate, koji su zakonom zajamčeni.

Nakon odbijanja zahvata na Svetom Duhu, koji je primarno pratio Mirelinu trudnoću, liječnica joj je neslužbeno savjetovala da zahvat obavi u Sloveniji, iako bi pacijentice o mogućnostima liječenja izvan Hrvatske trebale biti službeno, a zahvate bi trebao pokriti HZZO.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene