Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Već idući tjedan

Oporba želi Zakon o pobačaju na dnevnom redu: "Postavlja se pitanje čija je ovo država"

Aktualno Galerija Zakon o pobačaju - 1 Zakon o pobačaju - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zakon o pobačaju - 2 Zakon o pobačaju - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zakon o pobačaju - 3 Zakon o pobačaju - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zakon o pobačaju - 4 Galerija 1/4 >>
Dok se čeka odluka drugostupanjske komisije o prekidu trudnoće Mirele Čavajde, u fokus je došao zastarjeli Zakon o pobačaju o kojem je Sabor trebao već odavno odlučiti. Na zahtjev oporbe o njemu bi se trebalo raspravljati idući tjedan. Ustavni sud je, podsjetimo, Vladi dao rok od dvije godine da Zakon promijeni, no to se nije dogodilo.

U vrijeme Jugoslavije kada je donesen, Zakon o pobačaju bio je moderan. 40 godina poslije vrijeme je za promjene. Za to se bori oporba predvođena SDP-om.

"Mi smo sada skupili 30 potpisa zastupnica i zastupnika u Hrvatskom saboru kako bismo ga digli na dnevni red i isprovocirali da se on već sada u srijedu mora raspraviti u Saboru", istaknula je za Dnevnik Nove TV saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac.

Ustavni sud prije pet godina zatražio je donošenje novog zakona jer je postojeći zastario, ali Hrvatski sabor do sada to nije učinio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna predali potpise Idući tjedan u Saboru rasprava o Zakonu o pobačaju: "Prešućuje se puzajuća konzervativna revolucija..."

Pročitajte i ovo Ultrazvuk, ilustracija potvrđen hidrocefalus Mirelina odvjetnica: "Ministar ne govori istinu. Nalazi pokazuju da ima uvjete za pobačaj"

Zastupnici MOST-a ovu temu danas nisu htjeli komentirati, a iz stranke MOŽEMO! poručili su da se to već trebalo donijeti.

"Odluka ustavnog suda je godinama na snazi i nema nikakvog razloga da se zakonski nije ta odluka provela u praksu", rekao je Tomislav Tomašević iz stranke Možemo!

Tomaševićevo mišljenje dijeli i saborska zastupnica stranke Centar, Dalija Orešković.

"Ovdje je osnovni problem što Sabor i Vlada sa svojim prijedlogom kasne pune tri godine nakon jasne i izričite upute Ustavnog suda. To postavlja pitanje čija je ovo država", kazala je Orešković.

Hrvatska po postojećem Zakonu dopušta pobačaj do 10. tjedna trudnoće, a nakon 10. tjedna pobačaj je moguć:

  • Kada se na temelju medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život.
  • Kada se utvrdi da će se dijete roditi s teškim tjelesnim i duševnim manama.
  • Kada je došlo do kaznenog djela npr. slilovanja.

Iz HDZ-a danas nisu reagirali na pitanje novog Zakona.

Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš prije nekoliko dana izjavio je kako u ovom trenutku hrvatski zakon koji regulira prekid "nije među najliberalnijima, ali daleko od toga da je restriktivan i u tom kontekstu možete biti sigurni da se ništa neće dešavati".

Kao i sve Vlade do sada i ova kada je u pitanju donošenje ideološki osjetljivog zakona - odugovlači.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene