Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne znamo o čemu se radi

Beroš tvrdi da postoji razlog koji bi mogao preokrenuti slučaj Čavajda: "Što bi bilo da je dijete otišlo u Sloveniju?"

Ministar zdravstva Vili Beroš je o slučaju Mirele Čavajda rekao kako se zakon mora poštovati. Mišljenje komisije je da je kod djeteta moguće neurokiruško liječenje, istaknuo je, no prije svega je potrebno otkriti o čemu se točno i o kakvom tumoru radi. Na pitanje o upućivanju pacijentice u Sloveniju rekao je: "Užas!"

Ministar zdravstva Vili Beroš u slučaju trudnice Mirele Čavajda, kojoj su hrvatske bolnice odbile obaviti pobačaj unatoč teškoj malformaciji ploda, rekao je kako stručnjaci s kojima je razgovarao smatraju da dijete može preživjeti.

"Naš zakon omogućuje da se pobačaj obavi nakon 10. tjedna u slučaju životne ugroze majke ili djeteta i takav se zahvat mora primijeniti", rekao je. 

"No, mi tu ne znamo o čemu se radi. Radi li se o krvarenju ili o tumoru i kakvom?" rekao je Beroš. Mišljenje komisije je za sada da je kod djeteta moguće neurokiruško liječenje, ističe Beroš, no prije svega potrebno je otkriti o kakvom se točno tumoru radi.

Na pitanje o dvojbi oko toga hoće li dijete preživjeti ili neće, Beroš je izjavio kako je neurokirurg ustvrdio da će dijete preživjeti

Stoga je pozvao na osnivanje drugostupanjske komisije. Međutim, zahtjev u ovom slučaju, kaže, još nije stigao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stiglo priopćenje Ministarstvo: "Prekid trudnoće moguć i nakon 10. tjedna ako postoje medicinski razlozi"

Pročitajte i ovo Severina pridružili joj se i drugi Severina uputila javnu podršku trudnici čiji je slučaj dignuo Hrvatsku na noge: "Uz vas sam s puno nježnosti"

Nije bilo neprimjerenog postupanja prema gospođi Čavajda, odgovorio je Beroš i izjavio da se ona trebala obratiti direktno njemu. Čudno mu je da ju liječnici nisu uputili u sva njezina prava te će po tom pitanju postupati i zdravstvena inspekcija, rekao je.  

"Kako to da liječnici uvijek prvo spominju Sloveniju?", pitali su novinari Beroša. "Užas. Nije mi apsolutno jasno kako je to moguće", odgovorio je. 

Osnovni prijepor, kaže Beroš, jest u tome jesu li sigurni da je stanje djeteta nespojivo sa životom ili nisu?

"Ako ovo dijete ima šanse za život, ja vas pitam što bi bilo da je to dijete otišlo u Sloveniju?" pitao je Beroš.

O prizivu savjesti: Mi balansiramo između priziva savjesti i prava na liječničku skrb. Ravnatelji imaju ugovor s privatnim ginekološkim ordinacijama koje obavljaju pobačaj uz naknadu troškova. Sve bolnice dužne su pacijentima omogućiti prijem kod drugog liječnika, rekao je ministar. 

O izmjeni zakona o pobačaju: Nitko u Hrvatskoj ne razmišlja o daljnjim restrikcijama prekida trudnoće, naglasio je Beroš i dodao kako naš zakon nije restriktivan, mi smo dosegli određenu razinu ljudskih prava i tu mijenjana neće biti. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene