Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Još jedan liječnik uhićen zbog primanja mita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sinoć je nakon provedne kriminalističke obrade uhićen 62-godišnji liječnik Kliničke bolnice Osijek (KBO) zbog osnovane sumnje da je primio mito od 1800 kuna, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava.

Načelnik Odjela gospodarskog kriminaliteta Stanko Mihaljević rekao je na današnjoj konferenciji za novinare kako se, nakon zaprimljene kaznene prijave i kriminalističke obrade, provedene u suradnji s osječkim USKOK-om, osnovano sumnja da je osumnjičeni liječnik zatražio i primio mito od 1800 kuna za dva manja medicinska zahvata na Klinici za traumatologiju KBO-a, što je bio dužan učiniti u sklopu svojih radnih obaveza. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija Slika nije dostupna Tražio mito Liječnik uzeo 400 eura od pacijenta i pitao: 'Samo toliko?!'

Na upit novinara rekao je da je osumnjičenika 8. rujna prijavila osoba iz Osijeka nakon što mu je dala dio mita. Također je rekao kako je taj liječnik, po priči, od prije poznat policiji, ali nije bilo konkretnih dokaza da prima mito. 

Nakon sinoćenjeg uhićenja u ugostiteljskom objektu na osječkome području, osumnjičeni liječnik danas je priveden u istražni centar osječkoga Županijskoga suda, dodao je Mihaljević. 

Ravnateljstvo osječke Kliničke bolnice priopćilo je danas da je ta ustanova, bez obzira na to o kojem je djelatniku riječ, policiji i istražnim tijelima dužna omogućiti pristup traženim informacijama vezanim uz taj slučaj te da onog trenutka kada dobije službenu informaciju u svezi s kažnjivim djelom može postupiti u skladu sa svojim Pravilnikom o radu. 

U priopćenju za javnost ističe se da je stajalište te ustanove jasno, "što znači da svatko tko učini i dokaže mu se kažnjivo djelo treba za to i odgovarati pred nadležnim tijelima". 

"Zaposleni su plaćeni za svoj rad i nitko ne smije primati za to novac ili usluge niti ucjenjivati korisnike usluga. Osim što su zakoni vrlo jasni, postoji i kodeks liječničke etike koji regulira ponašanje liječnika", ističe se u priopćenju koje je potpisao ravnatelj te ustanove Željko Vranješ. 

Napominje se da u Kliničkoj bolnici Osijek djeluje Povjerenstvo za unutarnji nadzor kojemu do sada nije prijavljen nijedan slučaj traženja novca i usluga ili pak da medicinsko osoblje ucjenjuje pacijente. Dodaje se kako će u slučaju dodatnih informacija ravnateljstvo KBO-a pravodobno izvijestiti javnost.

Brani se šutnjom

Istražni sudac Miroslav Rožac izjavio je da je osumnjičeniku
izrečena mjera zadržavanja u 48-satnom pritvoru, za koliko ovlašteno Državno odvjetništvo ili USKOK trebaju podnijeti zahtjev za provedbu istrage, nakog čega će se odlučivati o daljnjim istražnim postupcima.

Istražni sudac Miroslav Rožac izjavio je da je osumnjičeniku
izrečena mjera zadržavanja u 48-satnom pritvoru, za koliko ovlašteno Državno odvjetništvo ili USKOK trebaju podnijeti zahtjev za provedbu istrage, nakog čega će se odlučivati o daljnjim istražnim postupcima.

Dodao je kako je osumnjičenik priveden u Istražni centar danas oko 15,00 sati te da nije želio iznositi svoju obranu i da se branio šutnjom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene