Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljeno prije 3 mjeseca

Pravo na dječji doplatak za više od 150 tisuća djece? Izmjene zakona poslane u javnu raspravu

Dječji doplatak (Foto: Dnevnik.hr)
Dječji doplatak (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Dječji doplatak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ono što je Ministarstvo demografije prije više od 3 mjeseca najavilo, sada počinje provoditi u djelo.

U javnu raspravu poslane su izmjene Zakona o doplatku na djecu kojim bi, prema prvim procjenama, pravo na dječji doplatak trebalo dobiti više od 150 tisuća djece u Hrvatskoj, odnosno više od 90 tisuća obitelji. Izmjenama bi se podigao minimalni potrebni prag prihoda po članu obitelji s 1.663 na 2.328 kuna. Time bi nove obitelji ostvarile pravo na doplatak od 200 kuna po djetetu.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Fokus na obrazovanju Selak Raspudić predstavila Mostov program pa poručila: "Pojedini crkvenjaci agitiraju za političke opcije" Ilustracija RODITELJI NA IGLAMA Počelo je, počelo: Dječji doplatak će se udvostručiti pred izbore?

Trenutačno maksimalnih 300 kuna po djetetu dobivaju obitelji koje po članu ostvaruju prihod do 543 kune i 14 lipa na mjesec. Doplatak od 250 kuna dobivaju obitelji s prihodom po članu od spomenutog iznosa do 1119 kuna i 53 lipe. Najniži doplatak od 200 kuna primaju pak one obitelji s prihodima po članu od 1119 kune i 53 lipe do 1663 kune.

Kakve će to efekte na demografiju imati, pitali smo - odnosno, htjeli smo pitati državnu tajnicu Ministarstva demografije.

"Ne bih sad evo vam davala izjavu vezano uz to. Dostavite našoj glasnogovornici, ona će vam dati sugovornika vezano uz tu temu", kaže Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu demografije.

Sugovornika Ministarstvo nije dalo pa smo zato pitali demografa Stjepana Šterca o efektima ove mjere.

"U današnjoj gospodarskoj situaciji u kakvoj jesu naše obitelji u principu sve dobro dođe, tako da mi ne možemo negativno se usmjerit prema toj mjeri. Ali ta mjera neće zapravo zaustavit trendove. Ja bi čak rekao da je Vlada uporna u predlaganju mjera za koje je sama svjesna da zapravo neće dati one ozbiljnije rezultate", kaže demograf Stjepan Šterc.

Struka je, ističe Šterc, Vladi više puta predlagala mjere koje bi imale dugoročan učinak. One se prvenstveno odnose na zaštitu žena na rodiljnom dopustu i njihovih primanja u tom razdoblju.

Do tada, pomoći će i 200 kuna dječjeg doplatka. Bude li sve išlo prema planu, Vlada očekuje da bi izmjene zakona trebale biti izglasane do ljeta, kako bi na snagu stupile do 1-og srpnja.
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene