Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna od najstarijih europskih solana u Stonu počela je berbu soli, ove godine s dva tjedna zakašnjenja.


Nekad težački posao danas je prava turistička atrakcija. Nažalost, nije sve tako sjajno jer solani je prije svega potreban novac za obnovu.

Vezani članci HGSS spašavao turiste s litice - 3 Zapeli na stijeni okruženoj morem i ispod strme litice: Dizala se plima, puhala je bura pa je u akciju morao HGSS Turisti u Rovinju Rat za goste i kupce: Svađe i tučnjave od sjevera do juga, a turista ima dovoljno za sve. Lučki kapetan ima savjet za smirivanje situacije

Zabijelila se sol na stonskom suncu. Težak rad, ali besplatan smještaj i hrana privukli su volontere iz Mađarske. 'Teško je, ali je i avantura', tvrdi Janos Hegyi iz Mađarske. Radna akcija počinje s prvim zrakama sunca.

Prema povjesničarima ova je solana nastala prije više od četiri tisuće godina. Proces dobivanja i prikupljanja soli isti je još od dubrovačke republike i najekološkiji. Jedan bazen daje do 70 tona soli, nakon procesa isparavanja morske vode koji traje 40-tak dana počinje branje soli. Prvo se sakupi u redove, zatim utovari na vagone, koji ih tračnicama vode do hangara.

Solana privlači brojne turiste. 'Prekrasno je, prelijep gradić i nadam se da je dobra žetva soli', rekao je Ryan koji dolazi iz Washingtona u SAD-u. 'Djeluje teško, fascinantno je da su očuvali tradiciju', dodaje Megan, isto tako iz Washingtona.

Oštećenja na bazenima smanjila su proizvodnju soli. Ove količine pokrivaju samo Dubrovačko-neretvansku županiju. Budućnost je u fondovima Europske unije, no za njih još nemaju uvjete. 'Ne mogu dobiti ništa od EU jer poslujemo u minusu, općina i ostali bi se trebali angažirati i pomoći nam', kaže Sveto Pajić, direktor solane Ston.

Budućnost ove solane mogla bi biti odlična. Plan je da u doglednoj budućnosti oko bazena kruži turistički vlak, otvori štand s ekološkom mirisnom soli, te da se asfalt s dna bazena zamijeni kamenim pločama. U tome može sudjelovati svatko, a za uspomenu dobiti ime zauvijek uklesano u kamen i doživotnu opskrbu najboljom soli.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju