Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Sanader: Jedna članica EU od 2006. blokira pregovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader ustvrdio je da pregovori Hrvatske s EU nisu blokirani, ali da 'postoji neslužbena blokada jedne države članice, koja se vuče još od 2006'.

'Na dobrom smo putu, nema službene blokade pregovora, osim što postoji neslužbena blokada u nekim poglavljima, koja se vuče još od 2006., a ta poglavlja blokira jedna zemlja članica', rekao je Sanader, pri čemu je jasno da misli na Sloveniju.

Pročitajte i ovo Željko Lacković Potvrdio je Nezavisni Željko Lacković: Bit će dio pregovaračkog tima DP-a, ali jedno ne želi otkriti Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Ponovio je, da Hrvatska ostaje pri svom stavu u pogledu ZERP-a te da ne prihvaća stav da neke zemlje imaju, a neke nemaju pravo primijeniti UN-ovu Konvenciju o pravu mora.

'Ne možemo prihvatiti poseban režim, da ne kažemo sankcije, zbog primjene Konvencije UN-a', naglasio je Sanader.

Još jednom je pozvao na kvadrilateralne razgovore o ZERP-u na bilo kojoj razini, ističući da je 'i osobno spreman sjesti za stol s Italijom, Slovenijom i Europskom komisijom'.

Ustvrdio je i da Hrvatska ima rješenje koje bi otklonilo razloge nezadovoljstva Italije i Slovenije, uz istodobnu primjenu ZERP-a.

Glavni pregovarač s EU Vladimir Drobnjak je potvrdio da jedna članica EU blokira pregovore u poglavljima ribarstva, slobode, pravde i sigurnosti te zajedničke vanjske politike. Naglasio je, međutim, da je ta država ostala usamljena u svojim stavovima.

'Nakon screeninga, Europska komisija je zaključila da smo spremni otvoriti pregovore u poglavlju ribarstva, ali jedna država članica blokirala je pregovore i ostala usamljena u stavu da traži mjerila za to poglavlje', rekao je Drobnjak.

Dodao je, da je Hrvatska, zbog dobrih odnosa, strpljivo čekala da se ti problemi otklone, ali da se to još nije dogodilo.

Sanader i Drobnjak nisu htjeli reći o kojoj se državi radi jer, kako je istaknuo premijer, 'to nije dobro u diplomatskim aktivnostima'. Sanader je naglasio da očekuje da će pregovori u trima poglavljima uskoro biti deblokirani.

Posebno je istaknuo potrebu deblokiranja pregovora u poglavlju sigurnosti i obrambene politike.

'Neke članice Europske unije i Vijeća sigurnosti UN-a tražile su konzultacije s Hrvatskom, kako bi zastupali zajedničku europsku politiku, no, poglavlje je blokirano zbog 'dobrosusjedskih odnosa'. Apeliramo na dotičnu članicu da ga deblokira', rekao je Sanader.

Govoreći o non-paperu koji je Hrvatska nedavno poslala svim članicama EU, Sanader je rekao kako u tom dokumentu nema ničeg novog, da je tek na jednom mjestu sintetizirano ono što se oko ZERP-a događalo 2003. i još jednom ponuđeno da se to pitanje riješi u kvadrilateralnim pregovorima.

Rezultate izbora u Srbiji pozdravio je kao pobjedu prodemokratskih i proeuropskih snaga i najavio da će Srbija u integracijskim procesima imati potporu Hrvatske.

Sanader je odbacio komentare da se ministrici pravosuđa Ani Lovrin sprema smjena zbog sporosti pravosudne reforme.

'Da smo tako mislili, ne bi smo je birali za ministricu, ona je dobar ministar i dobro radi svoj posao, ali reformu pravosuđa ne može provesti jedna osoba. To je posao cijele Vlade i društva u cjelini', rekao je Sanader.

Naglasio je da bržu implementaciju reformi traži i od svih drugih ministara te najavio da će glavninu propisa s europskom pravnom stečevinom Hrvatska ove godine usklađivati uglavnom u prva dva, a tek manji dio u posljednjem kvartalu godine.

Kazao je i da je Vlada prošlog tjedna s tim u vezi donijela i poseban akcijski plan te da će učiniti sve što je u njezinoj moći da se pregovori ubrzaju.

'Već smo ubacili u petu brzinu', naglasio je Sanader, ali i dodao da tempo pregovora ne ovisi samo o Hrvatskoj nego i o Europskoj komisiji i članicama EU.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene