Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Mislav Barić iz udruge Zeleni Osijek: "Radi se o najvećoj ekološkoj katastrofi u novijoj povijesti grada i županije"

Aktualno Galerija Mislav Barić, Udruga Zeleni Osijek - 1 Mislav Barić, Udruga Zeleni Osijek - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Mislav Barić, Udruga Zeleni Osijek - 2 Mislav Barić, Udruga Zeleni Osijek - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Oblak dima iznad Osijeka Oblak dima iznad Osijeka Foto: Dnevnik Nove TV Dim zbog požara u Osijeku - 1 Dim zbog požara u Osijeku - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Dim zbog požara u Osijeku - 2 Galerija 1/5 >>
Još nije počeo očevid na požarištu u Osijeku, s kojeg je zagađenje zraka jutros okrenulo prema gradu. Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić javila se uživo s terena.

U Osijeku je proglašeno stanje velike nesreće, traži se status ekološke katastrofe i nastavljaju se prozivke.

O trenutnom stanju u Osijeku reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić razgovarala je s Mislavom Barićem iz Udruge Zeleni Osijek.

"Ovdje se radi o najvećoj ekološkoj katastrofi u novijoj povijesti grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Ovo je dugotrajna ekološka katastrofa koja neće prestati s gašenjem ove buktinje. Kada gori u zrak se ispuštaju brojni štetni spojevi i krute čestice mikroplastike, s prvom kišom one padaju na tlo i talože se na usjevima. Jedno od najrazvijenih poljoprivrednih područja u Hrvatskoj je upravo južno od Osijeka prema Vukovaru i Đakovu gdje je intenzivna poljoprivreda i gdje se štetne tvari talože na hranu koja će dolaziti na osječku tržnicu i u trgovine diljem Hrvatske", rekao je Barić. 

Pročitajte i ovo Ivan Penava Gost Dnevnika Nove TV Penava o zaštiti granica i migrantima: "Svima je to delikatno, svi bi bili gospoda u kravatama, ali ne bi riješili pitanje koje je sigurnosni problem"

Mnogi se građani pitaju - jesu li u ovom trenutku dovoljno zaštićeni

"Dojam je da su nekakvi dvojaki kriteriji na snazi, vidjeli smo da su sve manifestacije u ingerenciji grada i županije otkazane, s druge strane, sportsko događanje s više od 4000 posjetitelja se održava koje je pak u nadležnosti druge organizacije. Nema nekakve jedinstvenosti i zajedničkih odluka, a ovdje se radi o zdravlju ljudi i o alarmantnoj situaciji najvišeg stupnja", rekao je. 

"Nadam se da će se u budućim danima građane transparentno informirati o kvaliteti zraka, ali i provoditi stručne analize tla i voda za što mora biti zadužen tim stručnjaka", dodao je Mislav Barić.

"Ovih se dana stvara još jedna potencijalna ekološka katastrofa.  Ovdje se slijevaju velike količine plastike koje dolaze na preradu, sva ta plastika sada se negdje gomila", rekla je reporterka. 

Prim. dr. sc. Senka Samardžić kazala je da je danas analiziran zrak u Osijeku na dvije lokacije. "Po indeksu kvalitete zrak je bio prihvatljiv dok je u drugom dijelu grada kod osnovne škole indeks kvalitete loš i detektiran je formaldehid. Ne znamo koliko je opasna situacija, ovisi o tome koliko će trajati", rekla je za HRT. Pozvala je kronične bolesnike i djecu da ne izlaze iz kuća. "Trebalo bi nositi masku FFP2, pogotovo u onim područjima gdje se osjeti miris dima", upozorila je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene