Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon strašnog požara

Na istoku Hrvatske proglašeno stanje velike nesreće: Župan otkrio da je skladište plastike postojalo i - pod zemljom

Aktualno Galerija Požar u Osijeku pod kontrolom - 11 Požar u Osijeku pod kontrolom - 11 Foto: Vlado Kos/CROPIX/Cropix Osijek - 1 Osijek - 1 Foto: Vijesti u 17 Osijek - 2 Osijek - 2 Foto: Vijesti u 17 Ivan Anušić - 1 Ivan Anušić - 1 Foto: Vijesti u 17 +0 Ivan Anušić - 2 Galerija 1/5 >>
Zbog posljedica požara plastike u tvrtki "Drava International" u subotu je proglašeno stanje velike nesreće, a Vladi je upućen zahtjev za proglašavanjem ekološke katastrofe, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Zbog povećane koncentracije lebdećih čestica u zraku osječka Gradska uprava pozvala je u subotu građane da ne izlaze van i ne zadržavaju se na otvorenom prostoru ako ne moraju te je donesena preporuka o odgodi svih zakazanih priredbi na otvorenom.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić kazao je na konferenciji za medije da zbog promjene smjera vjetra, mjerne stanice u Osijeku očitavaju povišene koncentracije kemikalija i spojeva, poput benzena.

Izvijestio je da Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu HAPIH provodi uzorkovanje na području županije kako bi se vidjelo u kojoj su se mjeri posljedice požara i izdimljavanja proteklih dana odrazile na kvalitetu tla, voća i povrća.

Anušić ističe da se radi na prikupljanju svih dokumenata i podataka koji mogu biti temelj za odluku Vlade da proglasi ekološku katastrofu, koja posljednja četiri dana ugrožava zdravlje ljudi i životinja, te hranu, vodu i tlo.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je na konferenciji za medije kako se u Osijeku u tom trenutku osjeća smrad spaljene plastike jer je vjetar okrenuo smjer i puše južno prema gradu.

"Ovih dana kvaliteta zraka u gradu je bila zadovoljavajuća, ali u ovom trenutku je povećana koncentracija lebdećih čestica u zraku, pa apeliramo na sugrađane da, ako ne moraju izlaziti van i zadržavati se na otvorenom prostoru, to i ne rade", poručio je Radić.

Napominje kako će Gradska uprava i dalje pratiti stanje i izvještavati javnost ovisno o koncentraciji lebdećih čestica, jer bi prema vremenskoj prognozi vjetar trebao nastaviti puhati južno prema Osijeku.

Zbog svega je otkazana humanitarna akcija u povodu Dana ružičaste vrpce, koja se trebala održati na Trgu Ante Starčevića, dok se Sajam antikviteta neće otkazivati, ali će se građanima uputiti obavijest s najnovijom preporukom.

"Ima mjesta oprezu, ali nema mjesta panici. Određene probleme može stvoriti samo dugotrajno izlaganje, ali ako nema potrebe neka građani ne borave na otvorenom, dok se koncentracija lebdećih čestica u zraku ne smanji", istaknuo je Radić.

Izvijestio je i da je veliki dio požarišta u tvrtki "Drava international" zatrpan zemljom kako bi se zaustavilo izdimljavanje.

Dio požara iz kojeg i dalje izlazi dim ne smije se dirati s obzirom na to da policija mora obaviti očevid te se taj dio požara zalijeva vodom i pjenom, kako bi se smanjio dim.

Pročitajte i ovo Palestinci na ulicama grada Nablusa na Zapadnoj obali - 2 Nagla eskalacija VELIKA GALERIJA Ovako danas izgledaju Izrael i Palestina: Ispaljeno više tisuća projektila, raste broj mrtvih i ranjenih

Deponirana plastika dosezala i do sedam metara visine

Na tvrdnju novinara da vlasnik tvrtke Zvonko Bede odbacuje njegove tvrdnje da se u tvrtki nalazilo 500.000 kubika plastike i da se osjeća prozvanim, Anušić je odgovorio da je tvrtki za deponiranje bila korištena površina od 170.000 kvadratnih metara koja je na nekim mjestima dosezala visinu od sedam metara.

"Ako pomnožite prosječnu visinu deponirane plastike od 3,5 do četiri metra, sa 170 tisuća kvadratnih metara, dobit ćete cifru o kojoj sam govorio", kazao je i dodao da mu je zanimljivo što je tijekom gašenja požara utvrđeno da je skladište plastike postojalo i pod zemljom.

Podsjeća da je tvrtka imala dozvolu za skladištenje 20.000 tona plastike, i da je to izgorjelo, bio bi to manji incident, a s ovom količinom, smatra Anušić, "govorimo o ekološkoj katastrofi".

Naon što je jučer protiv Zvonka Bedea, kao odgovorne osobe u tvrtki, podnio kaznenu prijavu, najavio je da će to učiniti općine, koje su bile ugrožene posljedicama požara i dima.

Radnicima tvrtke, koji su ga prozivali na jučerašnjem prosvjedu, poručio je da njegovo političko djelovanje nikada nije bilo usmjereno na zatvaranje radnih mjesta i cilj mu je da se što prije vrate na posao, a idući tjedan pozvat će ih na razgovor.

Proglašenje ekološke katastrofe pomaže županiji u saniranju štete

Novinarima je odgovorio da ne zna je li moguće zatvaranje te tvrtke ako Vlada proglasi ekološku katastrofu, ali će se proglašenjem financijski pomoći županiji u saniranju štete. Dodao je da je s ministrom financija dogovorio da se dio sredstava osigura rebalansom državnog proračuna.

Anušić podsjeća da je to "treći ili četvrti" požar u tvrtki "Drava International", te da je u nekadašnjoj osječkoj Tvornici žigica "Drava", čiji je vlasnik nakon privatizacije postao Zvonko Bede, također izbio požar, a u saniranju posljedica požara poginula je jedna radnica, dok su tri osobe ozlijeđene.

Zanimljivo je da se nakon toga ništa nije dogodilo, i nitko nije odgovarao. U Osijeku je bilo je još nekoliko požara u tvrtkama, s kojima je bio povezan Zvonko Bede, kao što su "Litokarton" i "Getro", istaknuo je Anušić.

Anušić: Vlasnik tvrtke Drava International zna odgovore koje ne zna javnost

Anušić je gostujući na Hrvatskom radiju izjavio je u subotu da postoji niz pitanja na koje odgovor nemaju on ni javnost, ali ima vlasnik tvrtke.

"Te odgovore čekamo da dobijemo, predstave koje se očitavaju u prosvjedima u kojima se traži moja odgovornost su nevjerojatni. To je paradoks da se može tako nešto dogoditi", rekao je župan.

Naglasio je da mjerenja pokazuju ugrozu zbog otrova u zraku te da je njegova dužnost kao župana istražiti sve do kraja, odnosno pokrenuti procese koji će dovesti do istine zbog čega je u petak podnio kaznenu prijavu protiv vlasnika i nepoznatih počinitelja.

Ustvrdio je da posrijedi nisu nikakvi politički obračuni što neki, kaže pokušavaju nametnuti, dok je vlasniku koji je je najavio prijavu protiv njega i tvrdi da je požar podmetnut, poručio ga može slobodno tužiti. Indikativnim smatra da su istom vlasniku gorile tri tvrtke.

Tvrdi da je na deponiju bilo više i od desetorostruko odložene plastike od 20.000 tona koliko je dozvoljeno rješenjem Županije što su odobrili Državni inspektorat i nadležno Ministarstvo.

Pročitajte i ovo Škola - 1 Opasna navika Učenici su toliko ovisni da ne mogu izdržati sat vremena: "Društvo je zalelujalo u ovu naviku jer nije svjesno problema"

Ustvrdio je također da se stalno predbacuje odgovornost na Županiju iako ona nema kontrolu rada funkcioniranja tvrtki već kontrolu procesa, zakona i regula unutar tvornice vrši inspektorat.

"Da se poštivao zakon, požar bi bio manji incident za koji se danas ne bi znalo", kazao je Anušić u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.

Radnicima koji su jučer na skupu podržali vlasnika poručio je da je on kao župan u šest godina uvijek brinuo o radnim mjestima i da mu nije ni na kraj pameti uništavati neku tvrtku i ugasiti radna mjesta.

No, ustvrdio je da tvrtka mora raditi po zakonu, a ne trovati "zrak, hranu i ljude" zbog čega traže "udah svježeg zraka".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene