Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Poduzimaju se mjere'

Je li slučaj Kamensko početak vala stečajeva?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnicama Kamenskog stečaj preostaje kao zadnja slamka spasa, kako bi zakonski dobile ono što im pripada, svoje plaće. Jesen će biti teška i za ostale tvrtke, čak 30.000 ne podmiruje svoje obveze. Čeka li nas val stečajeva?

Darinka Cik radi u Kamenskom i pet mjeseci je bez lipe. Obitelj to itekako osjeća pa ni nedjelja ne može biti bezbrižna. 'Bila sam na nedjeljnoj misi i skuhala sam skroman obiteljski ručak, ali to ne rješava probleme koji su se nagomilali', rekla je Darinka. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Upozoravale, ali ništa VIDEO Hrvatske radnice koje se poput lavica bore za pravdu Slika nije dostupna 'Zagreb za Kamensko' Bivše radnice Kamenskog organizirale modnu reviju i tribinu o ženskom radništvu

A problema je previše. Svakodnevne životne potrebe, neplaćeni računi, iz mjeseca u mjesec sve je teže. Nejasno je kako država, kojoj je tvrtka ostala dužna gotovo 30 milijuna kuna, nije regirala. Oporba optužuje. 'Mi smo odavno predlagali da neisplata plaća radnicima bude kazneno djelo, ali, to da država nakon toliko mjeseci neuplaćivanja doprinosa ostala pasivna, to najbolje govori o vlasti i kako funkcionira', rekao je Zoran Milanović.

>> Josipović u Kamenskom: 'Država je odavno trebala reagirati'

A premijerka poručuje da poduzimaju mjere. 'Mi smo kroz program gospodarskog oporavka tražili i od Hrvatske udruge poslodavaca da nam pomogne u tom smislu', rekla je Kosor.

'Kome da vjerujemo?'

Tvrtke koje ne posluju kako treba nisu razotkrivene. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore više od 30.000 ih ne podmiruje svoje obveze s čak oko 50.000 radnika. Nelikvidnost je premašila 25 milijardi po čemu smo se vratili na razinu devedesetih.

'Tamo gdje se mora ići u stečaj gdje nema drugog izlaza, da se nastoji stečaj provesti da on znači novi početak, a ne likvidaciju tvrtke', rekao je predsjednik Ivo Josipović. Takva iskustva su, nažalost, rijetka. Tvrtke se uništavaju, radnici ostaju na ulici.

'Kome da mi uopće vjerujemo? Političari obećavaju kad trebaju naše glasove radna mjesta, bolju budućnost, ja ne vidim tu bolju budućnost', rekla je Darinka. Ona je samo jedna od mnogih koji isto razmišljaju. Slučaj Kamensko podsjetnik je da je gospodarstvo na najnižoj točki.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene