Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li Bozanić znao za nemoralno ponašanje?

Ivana Petrović o detaljima petodnevne apostolske vizitacije: ''S Kaptola govore da su sami pozvali vizitatora. Govoriti takvo nešto je neispravno''

Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Kardinal Bozanić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Je li bilo nemoralnog ponašanja među klerom u Zagrebačkoj nadbiskupiji, kao i rasipanja novca, trebao je utvrditi Papin vizitator, poljski nadbiskup Mihalik.

U petak je završila petodnevna apostolska vizitacija Zagrebačkoj nadbiskupiji. Papa ga je poslao kako bi utvrdio je li nadbiskup, kardinal Bozanić znao za mešetarenje crkvenom imovinom, poznatije pod nazivom "afera prebendari".

Pročitajte i ovo Papa Franjo - 1 sastaje se i s macronom Papa Franjo doputovao u Marseille u posjet posvećen problemu migranata Papa Franjo Obraćanje mladim katolicima Papa se vratio u Vatikan, objasnio da je porukom o "velikoj Rusiji" mislio na kulturu

Vizitator je također ovlašten utvrđivati činjenice o navodno nemoralnom životu jednog dijela klera - koje su prije nekog vremena prijavljene papinskoj nuncijaturi u Zagrebu.

Rezultati nadzora ne mogu biti poznati tako brzo. Vizitator se mora vratiti u Rim. Sve što je prikupio mora analizirati, vidjeti točno o čemu je riječ, usporediti, to je veliki posao. Rezultati će biti najkasnije krajem ljeta ili možda rana jesen. S obzirom na to da je nadbiskup Zagreba kardinal, o tome će odlučivati Papa koji je jedini nadležan odlučivati kada su kardinali u pitanju.

Vizitacija još nije gotova, u tijeku su završni razgovori između kardinala i nadbiskupa Mihelika. S tim razgovorom će ova vizitacija završiti. Ona je po svojoj prirodi tajna, vrlo je slična svjetovnom istražnom postupku. Svi koji dođu na razgovor tijekom vizitacije moraju prisegnuti, najvjerojatnije na Bibliju, da ono što su u tim razgovorima rekli, neće nikome reći i da to ostaje na razini tajnosti, kako vizitacija ne bi bila ugrožena i bilo kakvo curenje informacija bi bilo iznimno štetno, posebno u Franjinom pontifikatu. Na to je Vatikan iznimno osjetljiv.

S Kaptola se puštaju priče kako vizitacija nije ništa, da su je oni sami pozvali. Tako nešto govoriti, osobito sada u vremenu Korizme, je neispravno, pogrešno i može samo štetiti. Kao što bi bilo neispravno i neozbiljno špekulirati rezultatima vizitacije u poslu kojeg Katolička crkva vrlo ozbiljno radi i od kojeg može biti i svašta i ništa.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene