Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi stalni postav Memorijalnoga muzeja i Obrazovni centar Spomen-područja Jasenovca danas su svečano otvoreni u nazočnosti hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića, predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa i predsjednika Vlade Ive Sanadera te preživjelih logoraša, predstavnika političkih stranaka, diplomatskog zbora i vjerskih zajednica.


U pozdravnom govoru predsjednik Mesić je rekao da taj Memorijalni muzej i Obrazovni centar imaju zadaću informirati mlade o onom što je ustaški režim doista bio. U ovom postavu, kako je dodao, treba vrijediti jedan zakon, a to je zakon istine.

Vezani članci Sporni komentari Vučića i Dodika - 5 Vučić i Dodik u Gradini na komemoraciji za žrtve Jasenovca: "Novi Jasenovci, nove Oluje, neće se dogoditi više našem narodu" Aleksandar Vučić Vučić: "Nećemo dopustiti nove Jasenovce i nove Oluje. I Srbi moraju priznati svoje zločine"

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks je rekao kako moderna hrvatska država danas odbacuje svaki ekstremizam. 

"U Drugom svjetskom ratu hrvatski je narod u zajedništvu s ostalim antifašističkim narodima pokazao što misli o ustaškom režimu", istaknuo je Šeks.

Izrazivši u ime moderne hrvatske države poštovanje svim žrtvama Jasenovca, premijer Ivo Sanader je rekao da se istina ne smije skrivati niti zaboraviti te da ona ne može imati dva lica.

Rekavši kako je Spomen-područje bitan dio hrvatske i europske baštine, Sanader je napomenuo da će nas taj memorijalni muzej poučavati da se ne zaborave zločini ustaškoga režima.

"Mržnja osiromašuje, drugi nas obogaćuju", rekao je premijer, zauzimajući se da se istraži točan broj žrtava Jasenovca kako bi se izbjegle sve povijesne zabune.

Ravnateljica Spomen-područja Jasenovca Nataša Jovičić povela je nazočne nakon govora trojice predsjednika na razgledanje Memorijalnog muzeja i Obrazovnog centra Spomen-područja Jasenovca, čime je označeno njihovo otvaranje.

Javna ustanova Spomen-područje Jasenovca osnovana je 1968., a prije dvije godine obnovljen je spomenik "Cvijet" u Spomen-području, rad poznatog kipara i arhitekta Bogdana Bogdanovića.