Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janusz Dervishi osuđen na godinu i 10 mjeseci zatvora zbog pokušaja iznude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Janusz Dervishi iz Rijeke nepravomoćno je osuđen na Općinskom sudu na godinu i 10 mjeseci zatvora zbog pokušaja iznude, te na godinu dana zatvora za isto kažnjivo djelo osuđeni su Vullnet Sedolli, Živko Letić i Suzana Vozila.

Predsjednica sudskog vijeća Gordana Denona Kusijanović rekla je da Dervishi ostaje u riječkom pritvoru, u kojem je nalazi od rujna 2006., zbog mogućnosti ponavljanja kažnjivih djela za koje se tereti u još četiri postupka koja se vode protiv njega na Općinskom sudu u Rijeci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uključio se i DORH Mladić prijetio smrću župniku pa iznudio hrpu novca, dva automobila i vikendicu na moru Ilustracija dug narastao tri puta Policija složila sačekušu za kamatare: Brojili novac i gledali utakmicu, a onda upali specijalci

Ostalo troje se branilo sa slobode. Vozila i Letić su bili u pritvoru od uhićenja 11 mjeseci, a Sedolli samo desetak dana.

Obrazlažući presudu, sutkinja Kusijanović je rekla da je Dervishi pokušao iznuditi 300.000 eura od riječkog javnog bilježnika Velibora Panjkovića zbog toga što je navodno uvrijedio na nacionalnoj osnovi njega i Vozilu, koja je do otkaza radila u Panjkovićevom javnobilježničkom uredu.

Dervishi je usmene prijetnje Panjkoviću od travnja do lipnja 2006. upućivao preko Živka Letića i Vullneta Sedollija, a na to ga je poticala Vozila. Letić i Sedolli su Panjkoviću poručivali najprije da se ispriča Dervishiju i Vozili za te navodne uvrede, a potom su prenijeli pisanu Dervishijevu poruku Panjkoviću da plati 300.000 eura, u kojoj je bilo navedeno da mu, ako to ne učini, 'ode glava'. 

Sutkinja Denona Kusijanović kazala je da je do nedavno postojala praksa Vrhovnog suda RH da iznuda u pokušaju ne predstavlja kažnjivo djelo, ali da je to u posljednje vrijeme izmijenjeno.

Dervishi je oslobođen po dijelu optužnice o lihvarenju i iznudi u druga dva slučaja, nakon što je ranije Općinsko državno odvjetništvo iz Rijeke odustalo od kaznenog progona zbog nedostatka dokaza.

Njih četvero je uhićeno u rujnu 2006. istovremeno s još četvero osumnjičenih za kažnjiva djela iznude, lihvarenja i sprječavanja dokazivanja u spektakularnoj akciji u središtu Rijeke i na drugim lokacijama. Rezultat tih uhićenja nekoliko je razdvojenih kaznenih postupaka na riječkom sudu, među kojima su danas nepravomoćno završen i ostala četiri protiv Dervishija te još nekoliko postupaka protiv drugih osoba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene