Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arbitražni sporazum

Pahor zadovoljan odlukom Suda, Žbogar najavio skoru ratifikaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor izrazio je u utorak zadovoljstvo odlukom ustavnih sudaca koji su objavili pravorijek da arbitražni sporazum s Hrvatskom nije u suprotnosti s Ustavom, te najavio da će idućih dana održati konzultacije sa strankama oko budućih postupaka vezanih uz njegovu potvrdu.

'Vrlo sam zadovoljan pravorijekom prema kojemu je sporazum u skladu s Ustavom', rekao je Pahor nakon njegove javne objave na Ustavnom sudu kojoj je i sam prisustvovao, zajedno s predsjednikom parlamenta Pavlom Gantarom, ministrom pravosuđa Alešom Zalarom i ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom. Ustavni sud objavio je danas pravorijek da je arbitražni sporazum s Hrvatskom u skladu s Ustavom i ustavnom poveljom koju je parlament donio 1991., a za takvu odluku glasovalo je osam od devet sudaca, dok je jedan bio protiv. Pahor je rekao da se je pokazalo mudrim što je vlada od Ustavnog suda zatražila pravorijek te je najavio konzultacije sa strankama oko daljnjeg postupka potvrde arbitražnog sporazuma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žbogar o arbitraži 'Nije točno da odugovlačimo i da je sporazum loš' Slika nije dostupna Slovenski ministar vanjskih poslova 'Bolji odnosi s Hrvatskom uspjeh su slovenske diplomacije'

Slovenski je premijer posebno značajnim ocijenio stajalište koje su u pravorijeku dali ustavni suci, a po kojemu arbitražni sporazum ne određuje granicu nego mehanizam za rješenje graničnog prijepora. Pahor je u izjavi novinarima nakon objave pravorijeka rekao da će se još danas u vezi daljnjih postupaka konzultirati najprije sa strankama vladajuće koalicije, a onda i s oporbenim strankama, pri čemu nije isključio da će postupci ratifikacije biti ubrzani. Iako su stranke vladajuće koalicije u parlamentarnu proceduru već uložile zakon po kojemu bi se, prije glasovanja o ratifikaciji arbitražnog sporazuma, o tome održao tzv. konzultativni odnosno savjetodavni referendum, na kojemu bi se Slovenci pitali jesu li za to da parlament sporazum ratificira, Pahor je danas sugerirao da bi te stranke prijedlog mogle povući te da bi parlament i bez referenduma mogao odlučivati o ratifikaciji. Oporbene stranke, a najviše Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše tvrde pak da je arbitražni sporazum loš za Sloveniju i prijete održavanjem tzv. naknadnog zakonodavnog referenduma kojim bi ratifikacija u parlamentu mogla biti poništena.

'Budući da oporba smatra da vlada savjetodavnim referendumom samo želi prebaciti odgovornost za odluku (o arbitražnom sporazumu) na građane, spreman sam na sebe i na vladu preuzeti svu odgovornost za to da se sporazum ratificira bez prethodnog referenduma', rekao je Pahor. Slovenski premijer ranije se zauzeo za postizanje sporazuma s oporbom prema kojemu bi se održao samo savjetodavni referendum, obećavši da će poštovati rezultat referenduma. Oporba, međutim, i dalje govori o održavanju zakonodavnog referenduma ostajući pri ocjeni da je arbitražni sporazum slab za Sloveniju. Za održavanje zakonodavnog referenduma oporbi je potrebna potpora 30 zastupnika (trećina) u parlamentu ili potpisi 40.000 birača.

Žbogar: Arbitražni sporazum bit će uskoro ratificiran

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u utorak da Slovenija može nastaviti s pripremama za arbitražu i da očekuje njegovu skorašnju ratifikaciju, nakon što je Ustavni sud donio presudu da je arbitražni sporazum s Hrvatskom u skladu s ustavom. 'Sada možemo računati da će arbitražni sporazum uskoro biti ratificiran, pa idemo punom parom naprijed oko argumentacije s kojom ćemo izaći pred arbitražni sud', rekao je Žbogar novinarima nakon što je ustavni sud objavio pravorijek o sporazumu. 

Nakon što su ustavni suci objavili svoju odluku, slovensko ministarstvo vanjskih poslova sada može nastaviti s pripremama za početak arbitražne procedure, a skupine koje su za to zadužene nastavljaju s izradom memoranduma koji će Slovenija iznijeti pred arbitražnim sudom, kako bi predstavila svoja stajališta o graničnom prijeporu, rekao je je Žbogar novinarima. 'Skupine već rade na memorandumu, a počet ćemo se savjetovati i s inozemnim pravnim stručnjacima', rekao je Žbogar. Dodao je da to čime će Slovenija na arbitražnom sudu argumentirati svoje pozicije u graničnom prijeporu od iznimne važnosti, te da svi koji raspolažu dokumentima, spoznajama ili podacima kojima se može osnažiti slovenska argumentacija pred sudom mogu dati svoj doprinos.

Žbogar je rekao da se već razmišlja koga će Slovenija u svoje ime predložiti u sastav arbitražnog suda, ali da za odluku ima vremena nakon što sporazum bude ratificiran. Arbitražni sud mogao bi početi sa svojim radom početkom iduće godine, nakon što Hrvatska potpiše pristupni sporazum s Europskom unijom, rekao je Žbogar. Arbitražni sporazum predviđa da svi procesni postupci vezani uz arbitražu počinju istom nakon što Hrvatska potpiše pristupni sporazum s Europskom unijom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene