Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči sastavljanja Vlade

Jandroković: "U pregovorima s Mostom u početku je bilo doze nepovjerenja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči davanja mandata za sastavljanje Vlade Andreju Plenkoviću, reporterka Nove TV, Ivana Brkić Tomljenović, razgovarala je s glavnim tajnikom HDZ-a Gordanom Jandrokovićem.

Upitan kada će početi razgovori o sastavu buduće Vlade, Jandroković je kazao kako su HDZ i Most radili korak po korak.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Gordan Jandroković Parlamentarni izbori 2024. Jandroković stao uz biskupe i objavio da je Google pogriješio: Oglasio se tehnološki div

"Prvo je trebalo završiti priču unutar stranke. Tada smo prešli na predizbornu kampanju. Nakon toga smo pregovarali s partnerima i sada ulazimo u završnu fazu. Postoji određena slika o tome kako bi Vlada trebala izgledati, ali razgovori sa svim kandidatima obavljat će se ovaj tjedan", kazao je Jandroković i dodao da će početi razgovarati već danas.

Nije želio otkriti koja bi se ministarstva u novoj Vladi spajala, ali je potvrdio kako je jedna mogućnost da se socijala spoji s radom.

"Rješenje s kojim će svi biti zadovoljni"

Potvrdio je i kako postoji namjera da svi potpredsjednici Vlade ujedno budu i resorni ministri, ali kazao kako postoje i druga rješenja.

Proces imenovanja ministra i visokih dužnosnika u tijelima Vlade nije jednostavan i izaziva reakcije onih koji su se možda vidjeli na određenim mjestima.

"Siguran sam da ćemo doći do rješenja s kojima će svi biti zadovoljni", kazao je Jandroković i dodao kako vjeruje da će i Milijan Brkić imati važnu ulogu u budućoj vlasti.

"Najrealnije je da Vladu imamo početkom sljedećeg tjedna. U petak ćemo dobiti predsjednika Sabora i sva nužna tijela. Imamo tri seta pitanja. Jedno su zakoni koji se tiču ustrojstva Vlade, drugi je set vezan uz prijedloge Mosta i treći je vezan za izbor ministara. Kolege iz Mosta u startu su najavili da je njima iznimno važno njihovih 7 točaka koje su postavili. Ušli smo tako u te razgovore. Te točke u uobičajenoj proceduri ne bi bili tako visoki prioriteti, ali zbog dogovora će biti", kazao je Jandroković.

"Pregovori kao test povjerenja"

Na pitanje je li Mostov samostalni zastupnički klub u Saboru izraz nepovjerenja i poruka HDZ-u, Jandroković je odgovorio:

"Mislim da su razgovori s Mostom bili test povjerenja. Krenulo se s dozom nepovjerenja, no kako su razgovori odmicali, povjerenje je raslo. Most je imao svoju političku agendu. Ovo nije poruka HDZ-u. Oni imaju svoje viđenje politike i mi to podržavamo. Svaka Vlada koja nije jednostranačka, zahtijeva dozu kompromisa", kazao je Jandroković.

Nije želio potvrditi hoće li on biti predsjednik Sabora nakon dvije godine tijekom kojih će tu funckiju obavljati Božo Petrov.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene