Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovoren novi sastanak

Jandroković na sastanku Jadransko-jonske inicijative

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u Bruxellesu na ministarskom sastanku Jadransko-jonske inicijative, priopćio je MVPEI.

U okviru XIII. zasjedanja Jadransko-jonskog vijeća ministri vanjskih poslova raspravljali su o eurointegracijskim procesima u jugoistočnoj Europi kao i o Strategiji Europske unije za Jadransko-jonsku makroregiju u kontekstu njezina trenutnog stanja te budućeg razvoja i perspektiva.

Ministar Jandroković u svom je izlaganju istaknuo kako ministarski sastanak koincidira s održavanjem sjednice Vijeća za opće poslove Europske unije na kojem Hrvatska očekuje važne i pozitivne poruke u vezi sa završetkom pregovaračkog procesa. Naglasio je da je završna faza hrvatskih pregovora i vidljiva perspektiva skorog punopravnog članstva u Europskoj uniji od izuzetne važnosti za sve zemlje jugoistočne Europe i snažan poticaj na njihovu europskom putu. Ponovio je i kako sve zemlje regije mogu i nadalje računati na hrvatsku potporu njihovim aspiracijama za članstvo u euro-atlantskim integracijama, kaže se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Mario Banožić projekt potpisan 2014. godine Banožić o Brodosplitu: Bez ovih dokumenata nema dogovora

>> Vandoren: Važno je omogućiti Hrvatskoj da iskoristi fondove EU

Upoznavši nazočne s aktivnim sudjelovanjem Hrvatske u radu Strategije Europske unije za dunavsku regiju, pozitivnim je ocijenio koncept makroregija. Format je to koji omogućuje tješnju suradnju susjednih država koje se povezuju unutar jedne geografske cjeline na dobrobit svake države, ali i zbog općeg razvoja makroregije te zaštite njezinih prirodnih resursa, kazao je ministar Jandroković.

Ministar ukazao na uspješnu suradnju Hrvatske s članicama EU

Hrvatski je ministar ukazao na činjenicu da Hrvatska vrlo uspješno i konstruktivno surađuje sa članicama EU-a, ali i sa susjednim državama nečlanicama Unije. Takvu suradnju ocijenio je važnom za smanjivanje ekonomskih i općenito društvenih razlika među europskim regijama.

Ministar Jandroković pružio je potporu aktivnostima i daljnjem razvoju Strategije Europske unije za Jadransko-jonske makroregiju te iznio stav kako je ona za Hrvatsku važan instrument jadranske i mediteranske politike. Naglasio je pritom kako je Hrvatska zainteresirana i spremna aktivno doprinositi svekolikom razvoju Jadransko-jonske makroregije.

Jandroković se na marginama sastanka Jadransko-jonske inicijative u Bruxellesu sastao s ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore Milanom Roćenom, priopćio je MVPEI. Njih su se dvojica sastala kao supredsjedatelji Mješovitog hrvatsko-crnogorskog povjerenstva za pripremu pravnog postupka za razgraničenje između Hrvatske i Crne Gore pred Međunarodnim sudom u Den Haagu.



Tijekom sastanka razmijenili su informacije o tome što je sve dosad učinjeno te što je još potrebno poduzeti za učinkovit nastavak rada Povjerenstva. Iskazano je pritom obostrano zadovoljstvo dosadašnjim radom i sveukupnim ozračjem u kojem Povjerenstvo radi.

Na sastanku je postignuta suglasnost o daljnjim koracima te je dogovoreno skoro održavanje sastanka ekspertnih skupina koje će pripremiti iduću sjednicu Povjerenstva.

Još jednom potvrđena potpora procesima euroatlantskih integracija

Pored razgovora o pitanju utvrđivanja granice, ministri su susret iskoristili i kako bi dogovorili početak dvostranih pregovora o ugovorima o uspostavi pograničnog režima i o graničnim prijelazima koji bi bili usklađeni sa standardima i zakonodavstvom Europske unije. Novi režimi trebali bi osigurati učinkovitije prelaženje zajedničke državne granice za državljane Hrvatske i Crne Gore uz osiguranje boljih uvjeta i najviših standarda za cjelokupni međunarodni promet putnika i roba.

Sugovornici su također još jednom potvrdili potporu procesima euroatlantskih integracija svih zemalja jugoistočne Europe, smatrajući njihovo članstvo u Europskoj uniji i NATO-u jamstvom dugoročne stabilnosti u regiji kao i u čitavoj Europi, kaže se u priopćenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene