Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Most je prije izbora objavio jamstva kao uvjet za ulazak u koaliciju sa strankom koja će sastavljati Vladu. Podsjetimo koja su to jamstva za koja Most traži da se ispune u roku 30 dana od konstituiranja Sabora.


Ovo su uvjeti koje je tjedan dana prije izbora iznio čelnik Mosta, Božo Petrov:

1. Demokratizacija hrvatskog političkog i izbornog sustava.

Vezani članci Božo Petrov, predsjednik Mosta Božo Petrov u Dnevniku Nove TV: "Ako se sad ne provede referendum, ludilo i dvostruka pravila koja smo gledali - ponovit će se ujesen" Slika nije dostupna Pristao na mogućnost formiranja Vlade i prije ispunjenja Mostovih jamstava

Postojat će mogućnost da 3 kandidata s izbornih lista idu preferencijalnim glasom u Sabor. Osobe koje su počinile teška kaznena djela ne mogu biti kandidirane na izborne liste stranaka.

2. Promjene u financiranju političkog sustava.

Izmjene zakona o financiranju stranaka te smanjivanje beneficija saborskih zastupnika i honoriranje njihovog rada na temelju toga koliko dolaze na posao.

3. Proglašenje isključivo gospodarskog pojasa.

'Hrvatska ima pravo ukinuti ZERP, to je zaštita nacionalnih interesa', kazao je Petrov.

4. Izmjena Ovršnog zakona.

5. Izmjena Zakona o HRT-u i pristojba od maksimalno 65 kuna.

6. Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi.

'Smatramo da se s 20 posto, koliko danas postoji mogućnost da se iz sveukupnih prihoda lokalnih i regionalnih uprava izdvaja za plaće, može bez problema smanjiti na 15 posto. Time će se smanjiti broj ljudi koje su stranke uhljebile na mjesta za koja nisu potrebna u lokalnim samoupravama', rekao je Petrov.

7. Ukidanje poreza na tvrtku, na mala i srednja poduzeća.

'Moramo pokazati da se može izaći u susret poduzetnicima, da mogu jednostavnije ulagati', kazao je Petrov.

'Sve što smo naveli može se napraviti u roku od 30 dana od konstituiranja Sabora. Meni je dosta velikih riječi i ispraznih obećanja. E sad će trebati lupnuti petama i napraviti nešto za Hrvatsku', poručio je Petrov prije izbora.

Kazao je da će nakon izbora dati u pregovorima mogućnost i SDP-u i HDZ-u da iskažu interes.

'U 30 dana nakon izbora moći će pokazati da su uistinu spremni mijenjati Hrvatski. To je sve u okviru zakonskih rokova formiranja Vlade', istaknuo je Petrov.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju