448881
448881
448881
448881
448881

'NE ŠLJIVIMO RIJEČI' Ovo je SEDAM uvjeta Petrova za Milanovića i Plenkovića

Most je danas predstavio svoje uvjete, odnosno kako ih nazivaju - jamstva, za eventualnu poslijeizbornu suradnju sa SDP-om i HDZ-om.

 
 
 
 
Uvjeti Mosta (Video: Dnevnik Nove TV)
Uvjeti Mosta (Video: Dnevnik Nove TV)

Božo Petrov, čelnik Mosta, javnosti je napokon obznanio jamstva za poslijeizbornu suradnju sa SDP-om i HDZ-om. Riječ je o uvjetima bez čijih ispunjenja Most neće dati svoju podršku za sastavljanje vlade. Iste smjernice vrijedit će za obje strane, i HDZ i Narodnu koaliciju.

'Govorili su nam da jamstva ne postoje, da je to jedna u nizu magli. Oni sada mogu dati objektivno jamstvo da su spremni mijenjati Hrvatsku. Kada su shvatili da postoji mehanizam, Most je postao netko tko postavlja ultimatume. Molim ih samo da nas ne rade budalama. Spremni smo surađivati s onima koji su spremni prijeći s riječi na djela. Niti birači nisu budale. Došlo je vrijeme u kojem se stvari mogu mijenjati, tražimo samo mrvu onoga što oni obećavaju', poručio je Petrov u Splitu.

'Nakon izbora dobit će priliku da od konstituiranja Sabora u 30 dana donesu male mjere u odnosu na ono što Hrvatska treba, ali velike u odnosu na ono što HDZ i SDP nisu radili. To je možda jedna dvadesetina onoga što su spremni napraviti. Moći će u Saboru izglasati nekoliko zakona prije nego što se formira Vlada. Ne 'šljivimo' riječi, samo djela', rekao je Božo Petrov.

Ovo su uvjeti Zoranu Milanoviću i Andreju Plenkoviću koje je iznio Petrov:

1. Demokratizacija hrvatskog političkog i izbornog sustava.

Postojat će mogućnost da 3 kandidata s izbornih listi idu preferencijalnim glasom u Sabor. Osobe koje su počinile teška kaznena djela ne mogu biti kandidirane na izborne liste od stranaka.

2. Promjene u financiranju političkog sustava.

Izmjene zakona o financiranju stranaka te smanjivanje beneficija saborskih zastupnika i honoriranje njihovog rada na temelju toga koliko dolaze na posao.

3. Proglašenje isključivo gospodarskog pojasa.

'Hrvatska ima pravo ukinuti ZERP, to je zaštita nacionalnih interesa', kazao je Petrov.

4. Izmjena Ovršnog zakona.

5. Izmjena Zakona o HRT-u i pristojba od maksimalno 65 kuna.

6. Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi.

'Smatramo da se s 20 posto, koliko danas postoji mogućnost da se iz sveukupnih prihoda lokalnih i regionalnih uprava izdvaja za plaće, može bez problema smanjiti na 15 posto. Time će se smanjiti broj ljudi koje su stranke uhljebile na mjesta za koja nisu potrebna u lokalnim samoupravama', rekao je Petrov.

7. Ukidanje poreza na tvrtku, na mala i srednja poduzeća.

'Moramo pokazati da se izađe u susret poduzetnicima, da mogu jednostavnije ulagati', kazao je Petrov.

'Ne znamo kome je gore - nama ili njima'

'Sve što smo naveli može se napraviti u roku od 30 dana od konstituiranja Sabora. Meni je dosta velikih riječi i ispraznih obećanja. E sad će trebati lupnuti petama i napraviti nešto za Hrvatsku', poručio je Petrov.

Kazao je da će nakon izbora dati u pregovorima mogućnost i SDP-u i HDZ-u da iskažu interes.

'U 30 dana nakon izbora moći će pokazati da su uistinu spremni mijenjati Hrvatski. To je sve u okviru zakonskih rokova formiranja Vlade', istaknuo je Petrov.

Božo Petrov je kazao kako Most prema anketama prolazi u svim izbornim jedinicama i osvaja najmanje 15 mandata te da mu je sada jasno da su dragi i SDP-u i HDZ-u.

'Al ne znamo kome je gore - nama jer znamo kakvi su, a s druge strane i njima je teško jer znaju da nećemo sklapati kompromise i igrati njihove nepoštene igre', poručio je Petrov.

Na pitanje o financijskom izvješću za parlamentarne izbore, kazao je da su za 11 izbornih jedinica potrošili dva milijuna kuna te da niti na ovim izborima ne prihvaćaju donacije.


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se