Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podupire Predsjednika i Vladu

Jakovčić: Nema trgovanja teritorijem Istre za ulazak u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istarski župan Ivan Jakovčić na današnjoj je sjednici Županijskoga poglavarstva ustvrdio kako Istarska županija snažno podupire sve nastojanja hrvatskoga predsjednika i Vlade da se riješi spor sa Slovenijom, pri čemu je izrazio uvjerenje da će međunarodno pravo odlučiti o odnosima Hrvatske i Slovenije jer, kako je rekao, 'sva ostala moguća rješenja ne mogu biti trajna'.

'Sudska instanca mora odlučiti o tom pitanju. Nema trgovanja teritorijem Istre zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju', poručio je župan Jakovčić, dodajući kako su četiri za Sloveniju sporna zaseoka nedvojbeno uvijek pripadala Istri i Bujama. Najavio je da će Županijsko poglavarstvo uskoro u Bujama održati tematsku sjednicu na kojoj će se razmotriti cjelokupno stanje na tom području jer su, kako je rekao, 'građani Buja s pravom zabrinuti'.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Jakovčić je istaknuo da je upravo Istarska županija prva u Hrvatskoj donijela proturecesijske mjere, a zbog njih će, kako je najavio, i prva ići na rebalans županijskog proračuna.

'Rebalansom je osigurano 4,6 milijuna kuna interventnog novca za konkretnu pomoć gospodarstvu Istre. Kako bi se taj novac prikupio, neke će stavke planirane u ovogodišnjem proračunu morati pričekati bolja vremena', rekao je Jakovčić.

Po njegovim riječima, zbog toga su skinute pojedine stavke pomoći jedinicama lokalne samouprave, dio sredstava reprezentacije iz kabineta župana i dio sredstava namijenjenih poslovnim zonama. 'Poslovne zone mogu pomoći gospodarstvu, ali s druge strane u ovom trenutku treba izravno ubrizgati novac u gospodarstvo, a ne u infrastrukturu', dodao je istarski župan.

Mjere Istarske županije za poticanje gospodarstva i zapošljavanja iznimno su dobro prihvatili građani Istre, a općine i gradovi donijeli su odluku kojom neće povećavati cijene komunalnih usluga dok traju te mjere, rekao je Jakovčić.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene