Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istarski župan Ivan Jakovčić na današnjoj je sjednici Županijskoga poglavarstva ustvrdio kako Istarska županija snažno podupire sve nastojanja hrvatskoga predsjednika i Vlade da se riješi spor sa Slovenijom, pri čemu je izrazio uvjerenje da će međunarodno pravo odlučiti o odnosima Hrvatske i Slovenije jer, kako je rekao, 'sva ostala moguća rješenja ne mogu biti trajna'.


'Sudska instanca mora odlučiti o tom pitanju. Nema trgovanja teritorijem Istre zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju', poručio je župan Jakovčić, dodajući kako su četiri za Sloveniju sporna zaseoka nedvojbeno uvijek pripadala Istri i Bujama. Najavio je da će Županijsko poglavarstvo uskoro u Bujama održati tematsku sjednicu na kojoj će se razmotriti cjelokupno stanje na tom području jer su, kako je rekao, 'građani Buja s pravom zabrinuti'.

Vezani članci Usporedba cijena u Hrvatskoj i Sloveniji: Ilustracija - 5 Ekipa Dnevnika Nove TV usporedila je cijene u Hrvatskoj i Sloveniji: Pogledajte kakve su razlike Đino Matošić Noć užasa u Istri: "Vrištala je, nosila me u naručju. Tata je već bija pa, onda su ubili i nju, a mene ranili. Ispod mrtve mame leža san do četiri i pol ujutro..."

Jakovčić je istaknuo da je upravo Istarska županija prva u Hrvatskoj donijela proturecesijske mjere, a zbog njih će, kako je najavio, i prva ići na rebalans županijskog proračuna.

'Rebalansom je osigurano 4,6 milijuna kuna interventnog novca za konkretnu pomoć gospodarstvu Istre. Kako bi se taj novac prikupio, neke će stavke planirane u ovogodišnjem proračunu morati pričekati bolja vremena', rekao je Jakovčić.

Po njegovim riječima, zbog toga su skinute pojedine stavke pomoći jedinicama lokalne samouprave, dio sredstava reprezentacije iz kabineta župana i dio sredstava namijenjenih poslovnim zonama. 'Poslovne zone mogu pomoći gospodarstvu, ali s druge strane u ovom trenutku treba izravno ubrizgati novac u gospodarstvo, a ne u infrastrukturu', dodao je istarski župan.

Mjere Istarske županije za poticanje gospodarstva i zapošljavanja iznimno su dobro prihvatili građani Istre, a općine i gradovi donijeli su odluku kojom neće povećavati cijene komunalnih usluga dok traju te mjere, rekao je Jakovčić.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju