Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istarski župan Ivan Jakovčić u srijedu je u Bruxellesu upoznao predstavnike Europske komisije s problemom tvornice kamene vune Rockwool u Istri, koja je i putem Komisije pokušala izvršiti pritisak kako bi dobila dozvolu za proizvodnju iako ne zadovoljava propisane ekološke norme.


Građevinska inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zatvorila je dansku tvornicu kamene vune Rockwool 23. studenog prošle godine u istarskom mjestu Pićan, jer je prekršila ograničenja iz građevinske dozvole i studije utjecaja na okoliš.

Vezani članci Ursula von der Leyen Pučka pravobraniteljica: ''Tajnovitost potiče sumnje. Moramo čuti o čemu su pričali von der Leyen i šef Pfizera'' Slika nije dostupna Afera Hypo: Najavljena nova uhićenja u Hrvatskoj

Ovoga mjeseca je u vezi s tim slučajem obnašatelj dužnosti direktora Opće uprave za proširenje Europske komisije Christian Danielsson poslao pismo Hrvatskoj u kojem se ističe da je danski investitor zainteresiran da se pronađe "brzo rješenje" za taj pogon te iznosi mišljenje da bi zaustavljanje jedne od najvećih greenfield investicija moglo negativno utjecati na pravnu sigurnost investitora, čemu se posebna važnost pridaje u pregovorima o pristupanju Hrvatske EU.

- Mislim da je potpuno jasno da nikakav politički pritisak ne može proći, naročito kada je u pitanju zaštita okoliša. Začudilo me je to pismo koje je došlo iz Europske komisije, iako je ono na kraju intonirano na način da se traži informacija, rekao je istarski župan Jakovčić nakon razgovora s Davidom Dalyem, načelnikom odjela za Hrvatsku u Općoj upravi za proširenje Europske komisije.

- Posve sam precizno i jasno rekao da tvornica koja zagađuje okoliš, koja čak ne poštuje ni europske standarde ne može funkcionirati. Ili će se Rockwool dovesti u red i proizvoditi u skladu s propisima o zaštiti okoliša ili neće moći raditi, istaknuo je Jakovčić.

Jakovčić je izrazio uvjerenje da je kroz razgovor s Dalyem te putem argumentiranog pisma hrvatskog Ministarstva za zaštitu okoliša Komisija sada upoznata sa svim činjenicima i da više ne očekuje pritisak.

- Vjerujem da smo apsolutno izbjegli bilo kakvu mogućnost pritiska na Hrvatsku od strane Europske komisije vezano za ovaj slučaj, rekao je Jakovčić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju