Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jakovčić ne očekuje više pritisak EK zbog Rockwoola

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istarski župan Ivan Jakovčić u srijedu je u Bruxellesu upoznao predstavnike Europske komisije s problemom tvornice kamene vune Rockwool u Istri, koja je i putem Komisije pokušala izvršiti pritisak kako bi dobila dozvolu za proizvodnju iako ne zadovoljava propisane ekološke norme.

Građevinska inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zatvorila je dansku tvornicu kamene vune Rockwool 23. studenog prošle godine u istarskom mjestu Pićan, jer je prekršila ograničenja iz građevinske dozvole i studije utjecaja na okoliš.

Pročitajte i ovo Mato Lukić preuzeo dužnost župana - 1 dosadašnji zamjenik FOTO Osječko-baranjska županija dobila novog čelnog čovjeka: Mato Lukić najavio prve aktivnosti Recep Tayyip Erdoğan Poručio iz zrakoplova Erdogan pozvao da se izvrši pritisak na SAD: "Ne možemo se složiti s Bidenom kad Gazu ne smatra zemljom Palestinaca"

Ovoga mjeseca je u vezi s tim slučajem obnašatelj dužnosti direktora Opće uprave za proširenje Europske komisije Christian Danielsson poslao pismo Hrvatskoj u kojem se ističe da je danski investitor zainteresiran da se pronađe "brzo rješenje" za taj pogon te iznosi mišljenje da bi zaustavljanje jedne od najvećih greenfield investicija moglo negativno utjecati na pravnu sigurnost investitora, čemu se posebna važnost pridaje u pregovorima o pristupanju Hrvatske EU.

- Mislim da je potpuno jasno da nikakav politički pritisak ne može proći, naročito kada je u pitanju zaštita okoliša. Začudilo me je to pismo koje je došlo iz Europske komisije, iako je ono na kraju intonirano na način da se traži informacija, rekao je istarski župan Jakovčić nakon razgovora s Davidom Dalyem, načelnikom odjela za Hrvatsku u Općoj upravi za proširenje Europske komisije.

- Posve sam precizno i jasno rekao da tvornica koja zagađuje okoliš, koja čak ne poštuje ni europske standarde ne može funkcionirati. Ili će se Rockwool dovesti u red i proizvoditi u skladu s propisima o zaštiti okoliša ili neće moći raditi, istaknuo je Jakovčić.

Jakovčić je izrazio uvjerenje da je kroz razgovor s Dalyem te putem argumentiranog pisma hrvatskog Ministarstva za zaštitu okoliša Komisija sada upoznata sa svim činjenicima i da više ne očekuje pritisak.

- Vjerujem da smo apsolutno izbjegli bilo kakvu mogućnost pritiska na Hrvatsku od strane Europske komisije vezano za ovaj slučaj, rekao je Jakovčić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene