Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BOLJA HRVATSKA

Danas su među najvećima u Hrvatskoj: Kako su Ivana i Dražen, brat i sestra, s diplomom ekonomskog faksa završili na farmi

Kokoš ili jaje (Foto: Dnevnik.hr)
Kokoš ili jaje (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kvartovska kokoš (Foto: Dnevnik.hr) Kvartovska kokoš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ivana Čurila (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Čurila (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dražen Čurila (Video: Dnevnik Nove TV) Dražen Čurila (Video: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV Obrada jaja (Foto: Dnevnik.hr) Obrada jaja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +3 Redovi kokoši (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/8 >>
Sve to posebno je zanimljivo kada vam otkrijemo da je riječ o diplomiranim ekonomistima, no oni su svoj život odlučili provesti na farmi kraj Ludbrega, zapošljavajući pritom ljude iz svog kraja

Brat i sestra Čurila na početku su nabavili 48.000 koka. Danas, s jedva 30 godina, među vodećim su hrvatskim izvoznicima jaja.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Provjereno: Marijo Mijoča - 5 ''Nitko ovo ne želi raditi" Marijo je najveći farmer u svojoj županiji, a tek mu je 17: "Krvav je to posao, ali pošten. Zato sam na njega još ponosnija"

Vlasnik jedne od najvećih farmi za proizvodnju jaja u Hrvatskoj - „Luneta“ kaže da sveukupno imaju 144 tisuće nesilica, a proizvedu oko 42 milijuna jaja godišnje, od kojih većina ne završi na našem tržištu.

Većinu izvozimo u zemlje EU-a, Austriju, Njemačku, Belgiju, Poljsku, a radimo i s domaćim hrvatskim lancima", objašnjava nam Dražen Čurila.

Na farmi su završili s diplomom Ekonomskog fakulteta. "Čovjek bi od ekonomista očekivao drugačije okruženje i aktovku? Ne čini odijelo čovjeka, treba raditi bilo što u životu", objašnjava neobičnu kombinaciju Dražen.

Sve je krenulo 2010. novcem iz europskih fondova. Farmu kraj sela Sveti Đurđ blizu Ludbrega gradili su s više od 40 milijuna kuna europskog novca. Za to su ispisali tisuće stranica.

Vlasnica farme Ivana Čurila približila nam je kako je to izgledalo. "Što se tiče same papirologije, ona je na početku iznosila 26 kilograma kad smo se prijavljivali na natječaj, dok je na novim natječajima taj proces ipak malo olakšan", kaže Ivana.

Olakšan je i život kokošima na ovoj farmi jer jaja ne nesu zatvorene u kavezima, već iz podnog uzgoja. Veterinar Boris Galinec pokazuje na gnijezdo gdje se nesu jaja te kaže da koke imaju svoju privatnost.

"Sretnije su, imaju bolju kvalitetu perja, nose nutritivno vrjednija jaja", završava Galinac.

Ivana i Dražen neprestano se usavršavaju, a uskoro će im po nova znanja na njihovu farmu stizati i studenti Veterinarskog fakulteta.

Na cjelokupnoj farmi imaju dvadeset zaposlenih, a od toga su tri četvrtine iz ove općine. Dražen nam priča kako su nedavno tražili novu djelatnicu, a za radno mjesto zaprimili su više od devedeset molbi.

Trud i rad su prepoznali i njihovi susjedi, a Ivana govori kako su zasad zadovoljni napretkom cjelokupnog posla. „Dinamičan je, nije dosadno, uvijek se nešto događa, a istovremeno morate voditi brigu o cijelom poslu 24 sata dnevno", ispričala je.

No isplati se bez straha vlastitim rukama izgraditi nešto novo, za kraj tek kažu brat i sestra.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene