Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za uspješnu zdravstvenu kampanju

Jadranki Kosor nagrada 'Biser mudrosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je u srijedu u Bruxellesu na 3. sastanku na vrhu o sprječavanju raka maternice na kojem joj je uručena nagrada 'Biser mudrosti' za uspješnu kampanju za sprječavanje raka grlića maternice koja je provedena u Hrvatskoj.

Kosor je kao potpredsjednica Vlade, u čijem je portfelju i zdravstvo, poduprla zdravstveno-edukativnu kampanju 'Prekrižimo rak vrata maternice', koja je u Hrvatskoj provedena 2008.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović nagrada Zlatni Studio Ivana Petrović najbolja je televizijska novinarka: "Sinonim za znanje, profesionalnost, iskustvo" Danka Derifaj, reporterka Provjerenog - 3 Udruga PaRiter Reporterka Provjerenog Danka Derifaj novinarka godine: Obrađivala teme o kojima drugi ne progovaraju

'Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u kampanji i koji ju provode. To je priznanje našim naporima koje činimo. To znači i novu nadu za mnoge žene, jer smo u sklopu kampanje organizirali mnogobrojne aktivnosti, a među najvažnijima su besplatni pregledi, to jest PAPA test za žene koje nisu bile pregledane u zadnje tri godine. Naša je kampanja prije svega usmjerena na prevenciju i edukaciju', izjavila je Kosor novinarima nakon dodjele nagrade.

U svom izlaganju na sastanku na vrhu Kosor je istaknula da je rak vrata maternice po učestalosti na osmom mjestu svih karcinoma u žena.

'Hrvatska ima nižu incidenciju raka vrata maternice od većine zemalja u regiji zahvaljujući dugoj tradiciji javnog zdravstva i organiziranu oportunističkom probiru. Međutim, njime su obuhvaćene samo žene koje redovito odlaze ginekologu. Na žalost, postotak tih žena ne zadovoljava', istaknula je Kosor.

'Rak vrata maternice jedini je rak koji bi se mogao gotovo u potpunosti iskorijeniti provedbom organiziranog probira (screeninga), uvođenjem novih tehnologija otkrivanja i ranog otkrivanja. U svijetu svake dvije minute jedna žena umire od raka vrata maternice', rekla je potpredsjednica hrvatske Vlade.

Sastanak na vrhu u Bruxellesu organiziran je u sklopu Europskog tjedna za sprječavanje raka vrata maternice. Na skupu je sudjelovalo 120 ljudi, među njima parlamentarci zaduženi za zdravstvo, specijalisti za rak i predstavnici pacijenata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene