Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajednička izjava

Jačanje policijske suradnje u regiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri unutarnjih poslova i sigurnosti Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore potpisali su u Sarajevu zajedničku izjavu kojom su se obvezali na jačanje policijske suradnje u oblasti organiziranog kriminala, terorizma i korupcije te iskazali potrebu na usklađivanje zakonodavnog okvira s pravnom stečevinom Europske unije.

'Ministri su suglasni da će nastojati u svojim nacionalnim zakonodavstvima primijeniti europske standarde u cilju poboljšanja učinkovitosti i olakšavanja međusobne suradnje, primijeniti potpisane ugovore o policijskoj suradnji i zaključiti nove, ojačati suradnju u svezi s pranjem novca, financijskim istragama i zaštiti svjedoka te unaprijediti suradnju u pogledu borbe protiv kibernetičkog kriminala', rekao je na okončanju dvodnevnog neformalnog susreta ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović.

Pročitajte i ovo Ilustracija VENDETA U ITALIJI Mafijaši su sve dovitljiviji: Imali su lukav plan kako da otruju svećenika, ali im nije uspjelo Slika nije dostupna Potpisan memorandum o suradnji protiv kriminala

Izjavu su, uz Sadovića, potpisali i ministri unutarnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko, Srbije Ivica Dačić i Crne Gore Jusuf Kalamperović.

U Izjavi se navodi da će se zatražiti pomoć 'europskih partnera' u primjeni novih iskustava u cilju stvaranja identične zakonodavne platforme država regije. Pri tome su ministri ocijenili da je 'europska perspektiva zajednički cilj svih država jugoistočne Europe' te da dostignuća u 'oblasti pravosuđa i unutarnjih poslova imaju pozitivan utjecaj na stabilnost i razvoj demokracije u regiji'. 

>> Karamarko: Mafija je bolje organizirana od policije

Ministri su na konferenciji za novinare bili jednoglasni kako je ubojstvo Ive Pukanića potvrdilo da se na području Balkana radi o jedinstvenoj mafiji.

'Jedna od osnovnih karakteristika slučaja 'Pukanić' je da su u toj likvidaciji sudjelovali i Hrvati i Srbi i Bošnjaci. To znači da niti jedna od mafija ili organiziranih kriminalnih skupina u našim zemljama nije ograničena državnim granicama. Mnogo je argumenata koji govore u prilog tvrdnji da je riječ o jedinstvenoj mafiji', istaknuo je ministar Karamarko.

Ministar unutarnjih poslova Crne Gore, Jusuf Kalamperović, inicirao je suradnju na području ispunjavanja uvjeta za liberalizaciju viznog režim za građane zemalja jugoistočne Europe, kao i reguliranje pitanja dvojnog državljanstva, kako kriminalci zahvaljujući dvojnom državljanstvu ne bi mogli izbjegavati suočavanje s pravdom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene