Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ivo Josipović primio je šefa Delegacije Europske unije u RH Paula Vandorena koji mu je predstavio dokumente prihvaćene u Bruxellesu.


Među dokumentima je i Izvješće o napretku RH, koje je hrvatski predsjednik ocijenio pozitivnim, priopćeno je iz njegova ureda. Josipović je s posebnim zadovoljstvom prihvatio Izvješće koje smatra vrlo pozitivno intoniranim te drži da ono nedvosmisleno prepoznaje veliki napor uložen na prihvaćanju i provedbi pravne stečevine EU-a u hrvatskom društvu, kaže se u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Vezani članci Saudijski novinar Jamal Khashoggi (Foto: AFP) Saudijska Arabija odbaciila američko izvješće po kojem je ubojstvo novinara naručio saudijski princ: "To je netočno, osuđujemo taj odurni zločin" Nezaposlenost, ilustracija (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) Hrvatska po nezaposlenosti izjednačena s prosjekom EU-a, najbolja zemlja iznenadila unatoč golemoj krizi s koronom

Ključni su izazovi Hrvatske u procesu pridruživanja vezani za prevladavanje i izlazak iz ekonomske krize, za jačanje vladavine prava, slobodu izražavanja, osiguravanje prava nacionalnih manjina, pomirbu i regionalnu suradnju. U velikom broju tih segmenata RH je napravila vidni iskorak. Međutim, Hrvatska prepoznaje potrebu daljnjeg napretka, sve do potpunog ispunjenja kriterija za ulazak u Europsku uniju, nastavlja se u priopćenju.

>> Kosor: Ovo je najbolje izvješće ikada

>> 'Članstvo Hrvatske u EU na vidiku'

Izvješće između ostalog svjedoči i o odličnoj suradnji u procesu pregovaranja između Vlade RH i Europske komisije te država članica, a predsjednik Josipović pozdravlja taj partnerski odnos i očekuje da će Hrvatska i EU učiniti sve potrebno da se proces dovrši u optimalnim vremenskim okvirima.

Pozvao nadležna tijela na napor

Predsjednik je također pozvao, kako se dodaje u priopćenju, sva nadležna državna tijela na pojačani napor radi dovršenja reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, te na osiguranje pretpostavki za puno poštivanje ljudskih prava svih građana Hrvatske. U tom kontekstu, Hrvatska će ispuniti preostale obaveze iz programa povratka izbjeglica i dalje raditi na unapređivanju zaštite manjina, te nastaviti punu suradnju sa sudom u Hagu.

Predsjednik Republike s optimizmom gleda na sposobnost Hrvatske da ispuni sve potrebne kriterije za pristup Europskoj uniji, dodaje se u priopćenju. (HIna)