Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poticaj za daljnji rad

Kosor: Ovo je najbolje izvješće ikada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadranka Kosor ocijenila je godišnje izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske najboljim izvješćem ikada.

Rekla je da je ono i novi poticaj da se sljedećih mjeseci radi gotovo bez predaha kako bi se po planu završili pregovori i potpisao pristupni ugovor s EU-om.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Službeni posjet Kosor od Poljske očekuje potporu na europskom putu Slika nije dostupna 'Analiziramo prvo izvješće hrvatske Vlade' Fuele: U svibnju ćemo znati više o spremnosti RH

'Ovo je najbolje izvješće ikada o napretku RH. Hrvatska pokazuje napredak apsolutno u svim područjima. To je ono što je važno i što pokazuje da je Europska komisija prepoznala naše napore i veliki posao koji smo do sada obavili', izjavila je Kosor u utorak navečer novinarima nakon sastanka sa šefom Delegacije Europske unije u RH Paulom Vandorenom u Banskim dvorima.

>> 'Članstvo Hrvatske u EU na vidiku'

>> 'Europski proces ne smije biti žrtva lokalnih razina'

Po njezinim riječima, ovo izvješće potvrđuje da je Hrvatska ušla u zadnju fazu pregovora i to je posljednje izvješće o napretku RH prije završetka pregovora i potpisivanja pristupnog ugovora. 'Posebno me veseli što je primijećeno da smo učinili puno posla, zaista podnijeli veliki teret, prije svega zbog nas i naše budućnosti, a ne samo zbog završetka pregovora', istaknula je Kosor.

Što se tiče poglavlja Tržišno natjecanje (8) i Pravosuđe i temeljna prava (23), ona su 'osobito osjetljiva', ali je prepoznato ono što je Hrvatska poduzela u borbi protiv korupcije kao i u rješavanju pitanja brodogradilišta. 'Sve u svemu, ja sam zadovoljna, ali .... ovo izvješće je i novi poticaj da još žešće prionemo poslu. Mi smo u zadnjim metrima maratona, ali sada je iznimno važno da ne gubimo dah i da dođemo s još dovoljno snage do cilja. Ja sam sigurna da mi to možemo', kazala je Kosor.

Za početak godine dva osjetljiva poglavlja

Hrvatska prepoznata kao zemlja funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva i neće biti problema kada postane članica EU-a, zaključila je Kosor Podsjetila je da je prije nekoliko dana Hrvatska zatvorila 3 poglavlja i najavila je da će sljedećeg mjeseca zatvoriti još tri, a možda i četiri. 'Prema tome, za početak sljedeće godine ostaju ova dva osobito osjetljiva, ali sam sigurna da ćemo i njih zatvoriti', istaknula je. Hrvatska je zatvorila 25 poglavlja pristupnih pregovora, a prestalo joj je još zatvoriti devet poglavlja, odnosno deset ako se računa poglavlje Ostala pitanja o kojemu se ne pregovara.

Što se tiče dijela izvješća o gospodarskim kriterijima za članstvo, sigurno je važno, nastavila je Kosor, da je Hrvatska prepoznata kao zemlja funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva i da neće biti problema kada postane članica EU-a. Hrvatska zato paralelno radi i program gospodarskog oporavka kako bi, kao gospodarski osnažena država, postala 28. članica.

'Sve u svemu poticaj da sljedećih nekoliko mjeseci radimo snažno, gotovo bih rekla bez predaha, kako bismo zaista na vrijeme prema planu u vremenu mađarskog predsjedanja završili pregovore i potpisali pristupni ugovor', kazala je Kosor. Europska komisija u utorak je usvojila izvješća o napretku za zemlje kandidate i potencijalne kandidate, između ostaloga za Hrvatsku, mišljenja o zahtjevu za članstvo Crne Gore i Albanije, te strategiju proširenja za sljedeću godinu. (HIna)

Hoćemo li riješiiti problem korupcije do proljeća?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene