Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gužva u USKOK-u

O korupciji je šutjelo čak 1.000 dužnosnika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li koja je najveća hrvatska tajna? Ona koju je čuvalo tisuću ljudi! Zvuči nevjerojatno, ali upravo je toliko svjedoka u aktualnim antikorupcijskim aferama koje vodi hrvatsko pravosuđe!

Jučerašnje uhićenje Ante Despota, zeta bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, potaknulo nas je da zbrojimo razmjere korumpiranosti najviših upravljačkih struktura u Hrvatskoj. Došli smo do zapanjujućih brojki.

Pročitajte i ovo Pedro Sanchez sa suprugom sumnjiče ju za korupciju Španjolski premijer povlači se s javnih dužnosti nakon što je otvorena istraga protiv njegove supruge Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara?

Od kada je započeo obračun s korupcijom na najvišoj razini kroz zatvor u Remetincu prošlo je više od 30 menadžera, direktora, poduzetnika i visokih političkih dužnosnika.

200 tisuća stranica spisa

Jučer je uhićen Ante Despot, zet Maldena Barišića, zbog uzimanja mita dok je sjedio u Upravi HEP-a. USKOK i Državno odvjetništvo vode 20-tak sličnih antikorupcijskih istraga protiv političkog i menadžerskog vrha. U svima njima spisi dosežu gotovo 200 tisuća stranica. Međusobna prokazivanja dovela su istrage do 50-tak osumnjičenika. Samo u aferi FIMI medije za sada ih ima 16.

>> Zetu Mladena Barišića mjesec dana pritvora

Antikorupcijske istrage još nisu završile. U USKOK-u je prava promenada svjedoka kojih ima koliko i stanovnika u primjerice Ičićima, Smokvici ili prosječnoj zagrebačkoj ulici, više od 1.000.

U procesu protiv bivšeg premijera Sanadera do sada je pozvano gotovo 150 svjedoka, uglavnom bivših stranačkih kolega. Osim političke pripadnosti u korupciji su veliku ulogu imale i rodbinske i prijateljske veze. Primjerice, Despot je Barišićev zet kojem je pak Nevenka Jurak bliska prijateljica. U Podravci je posao dobivao kum Damira Polančeca. Većina ostalih u prijateljskim su i stranačkim vezama.

Osumnjičenicima je imovina uglavnom blokirana. Njihove rođačke, stranačke i prijateljske veze porezne su obveznike olakšale sumnja se za gotovo 2 i pol milijarde kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene