Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znate li koja je najveća hrvatska tajna? Ona koju je čuvalo tisuću ljudi! Zvuči nevjerojatno, ali upravo je toliko svjedoka u aktualnim antikorupcijskim aferama koje vodi hrvatsko pravosuđe!


Jučerašnje uhićenje Ante Despota, zeta bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, potaknulo nas je da zbrojimo razmjere korumpiranosti najviših upravljačkih struktura u Hrvatskoj. Došli smo do zapanjujućih brojki.

Vezani članci Općina Milna - 6 USKOK pokreće istragu zbog sumnjivih legalizacija na Braču: Otkrili kako je zaštićeni prostor "postao" građevinsko zemljište Dinko Puljašić i Mario Pilon USKOK potvrdio: Provodimo istragu protiv gradonačelnika Požege i njegova zamjenika

Od kada je započeo obračun s korupcijom na najvišoj razini kroz zatvor u Remetincu prošlo je više od 30 menadžera, direktora, poduzetnika i visokih političkih dužnosnika.

200 tisuća stranica spisa

Jučer je uhićen Ante Despot, zet Maldena Barišića, zbog uzimanja mita dok je sjedio u Upravi HEP-a. USKOK i Državno odvjetništvo vode 20-tak sličnih antikorupcijskih istraga protiv političkog i menadžerskog vrha. U svima njima spisi dosežu gotovo 200 tisuća stranica. Međusobna prokazivanja dovela su istrage do 50-tak osumnjičenika. Samo u aferi FIMI medije za sada ih ima 16.

>> Zetu Mladena Barišića mjesec dana pritvora

Antikorupcijske istrage još nisu završile. U USKOK-u je prava promenada svjedoka kojih ima koliko i stanovnika u primjerice Ičićima, Smokvici ili prosječnoj zagrebačkoj ulici, više od 1.000.

U procesu protiv bivšeg premijera Sanadera do sada je pozvano gotovo 150 svjedoka, uglavnom bivših stranačkih kolega. Osim političke pripadnosti u korupciji su veliku ulogu imale i rodbinske i prijateljske veze. Primjerice, Despot je Barišićev zet kojem je pak Nevenka Jurak bliska prijateljica. U Podravci je posao dobivao kum Damira Polančeca. Većina ostalih u prijateljskim su i stranačkim vezama.

Osumnjičenicima je imovina uglavnom blokirana. Njihove rođačke, stranačke i prijateljske veze porezne su obveznike olakšale sumnja se za gotovo 2 i pol milijarde kuna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju