Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodeni val iz Slovenije

Stiže vodeni val: Evakuirano nekoliko građana u Varaždinskoj županiji, vodostaji sve veći!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Evakuirano je nekoliko stanovnika u mjestu Lovrečan otok uz rijeku Dravu. Rijeka Kupa izlila se na nekoliko prometnica u Gorskom Kotaru te su one zatvorene za promet.

Ukoliko se nalazite na nekom od poplavljenih područja, svoje fotografije i snimke šaljite nam na moj.report@novatv.hr.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve spremno za evakuaciju Nakon relativno mirne noći u Sisak stiže vrhunac vodenog vala Slika nije dostupna Podižu se zečji nasipi Vodeni val ide prema Sisku: Vrhunac se očekuje u popodnevnim satima

Na temelju prikupljenih hidroloških i meteoroloških podataka iz Republike Slovenije, s područja sliva rijeka Save, Mure i Drave očekuju se veliki vodni valovi navedenih vodotoka. Iz tog su razloga na ugroženim područjima proglašene mjere redovne obrane od poplava, s mogućnošću proglašenja i izvanrednih mjera obrane od poplava. Također na ugroženim dijelovima slivnih područja putem Područnih ureda Državne uprave zaštite i spašavanja, aktivirani su i stožeri zaštite i spašavanja jedinica lokalne i područne samouprave, koji već poduzimaju radnje iz svojih nadležnosti, javlja DUZS.

Uslijed aktiviranja prelijeva Jankomir od 22:00 sata zabranit će se promet na prometnicama u području oteretnog kanala Odra. Zbog izlijevanja rijeke Kupe za sav promet zatvorene su županijske ceste: ŽC5033 Brod na Kupi-Ložac, ŽC5033 Brod na Kupi-Čedanj, ŽC3156 Žažina-Mala Gorica i lokalna cesta LC58032 Blaževci-Zapeć-Lukov Dol-Močile.

Vodeni val još uvijek nije stigao u Hrvatsku. Očekuje se u ranim jutarnjim satima. Doći će do Jesenica, a dok se ne spusti do Prevlake trebat će 18 sati. Dolazak vodenoga vala znat će se po višem vodostaju, koji će neko vrijeme rasti, a onda početi postupno opadati, kazuju u Centru za obranu od poplava.

Iz Centra za obranu od poplava u Varaždinskoj županiji potvrdili su nam informaciju da je evakuiran dio stanovništva iz Lovrečan otoka kraj rijeke Drave. O evakuaciji je obaviješten i centar 112, lokalna samouprava i stanovništvo.

Evakuirano će stanovništvo biti smješteno kod obitelji ili u staračkim domovima. Očekuje se da će visina vode biti 120 centimetara, a evakuacija je preventivna mjera zaštite stanovništva. Prema pisanju evarazdin.hr-a, jedna starica odbija evakuaciju iz svoje kuće, međutim, spasitelji su kazali da će provesti prisilnu evakuaciju, ukoliko se situacija pogorša. Ako protok vode bude veći od očekivanih 2500 kubičnih metara u sekundi, moglo bi biti problema na svim područjima uz rijeku.

Obrambena je linija uzvodno od Zagreba, gdje nema nasipa. Kritičan je potez Zagreb-Sisak i to na mjestima gdje su nasipi niži, javljaju nam iz Centra za obranu od poplava. Val se za desetak sati očekuje u Rugvici, Dubrovčaku, a u Jasenovac će stići tek za 2 do 3 dana. Ovdje možete pratiti najnovije informacije u vezi vodenog vala koji stiže u Hrvatsku.

Na rijeci Kupi u Gorskom Kotaru od izvora do Lukovdola proglašene su izvanredne mjere zaštitite od poplave. Rijeka se na nekoliko mjesta izlila iz korita i poplavila prometnice, ušla je u vrtove i kuće.

Naime, zbog pražnjenja prepunih akumulacija iz austrijskih hidrocentrala na rijeci Dravi u Sloveniji u ponedjeljak popodne očekuju velike teškoće s vodostajem Drave i njenih pritoka, a proglašen je i tzv. crveni alarm zbog opasnosti od poplava.

>> Slovenija: Prijeti vodeni val iz Austrije

U Hrvatskoj, kažu u Hrvatskim vodama, rekli su da će na snazi biti mjere od obrane od poplave, ali da ne očekuju izlijevanje rijeka. U rijeku Dravun na području Austrije od 12 sati se ispušta oko dvije tisuće kubičnih metara vode na sekundu. Zbog toga se u Sloveniji u porječju Drave može očekivati ekstremni vodeni val koji će područje Maribora dostići u popodnevnim satima, a u srednjem i donjem toku Drave postoji opasnost 'poplava većeg opsega'. Val će stići do Hrvatske, ali ne bi trebao biti veći od onog prošlog tjedna.

Zbog poplava u Sloveniji, velikogorički Stožer u stanju pripravnosti

Zbog poplava u susjednoj Sloveniji i proglašenog izvanrednog stanja, pripadnici Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice u stanju su pripravnosti iako za sada, kako navode, prema izvješću Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), opasnosti nema.

'Pripadnici Stožera za zaštitu i spašavanje u stanju su pripravnosti, kao i ljudstvo Vatrogasne zajednice, Javne vatrogasne postrojbe, velikogoričke policijske postaje, Crvenog križa i gradskih komunalnih poduzeća. Razloga za uzbunu, za sada nema, ali se mole građani da prate obavijesti putem medija', navodi u priopćenju zapovjednik Stožera Stjepan Kos.

Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice održao je danas sastanak, na inicijativu gradonačelnika Dražena Barišića i zapovjednika Stožera Stjepana Kosa. 'Zbog poplava u susjednoj Sloveniji i proglašenog izvanrednog stanja (Crvena uzbuna), Grad Velika Gorica, održava stanje pripravnosti iako, za sada, prema izvješću Državne uprave za zaštitu i spašavanje, opasnosti nema', stoji u priopćenju Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice.

Hrvatske vode proglasit će mjere redovne obrane od poplava za dionice Save

Hrvatske vode proglasit će tijekom večeri i noćas mjere redovne obrane od poplava za dionice rijeke Save od Jesenica u Sloveniji do Zagreba, najavio je zamjenik rukovoditelja Obrane od poplava za srednju i donju Savu Zoran Čavlović.

'Prognozirani vodostaj za Savu Jesenice očekuje se od 400 centimetara, plus/minus 20 centimetara, a za Savu Zagreb 360 centimetara, plus/minus 20 centimetara', rekao je Čavlović. Dodao je da su prognozirani vodostaji na razini vodostaja od prethodnog vala, 27. listopada. 'Formiranje ovog vodnog vala posljedica je oborina koje su pale od jučer do danas u Sloveniji i izazvale nagli porast vodostaja rijeke Save od Jesenica do Zagreba', kazao je Čavlović.

 

Raste vodostaj Drave i Dunava

Vodostaj Drave kod Osijeka i Dunava kod Batine raste, ali se ne očekuju veći problemi, posebice na Dunavu, doznaje se od Ivice Nađa, zamjenika voditelja obrane od poplave sektora B, koji obuhvaća Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku i Virovitičko-podravsku županiju.

>> Savjeti: Kako doskočiti poplavi

Na Dunavu se pripremne mjere obrane od poplave proglašavaju kada ta rijeka dosegne vodostaj od tri metra, a sada je oko dva metra, rekao je Nađ. Može se očekivati da će se pripremne mjere obrane od poplave za Dravu kod Osijeka proglasiti oko petka, kada bi vodostaj te rijeke mogao biti plus 240. Redovite mjere obrane od poplave za rijeku Dravu kod Osijeka proglašavaju se kod vodostaja od plus 350. Vodostaj Drave kod Osijeka danas je plus 129.

Nađ je posebice istaknuo kako se stanje vezano uz vodostaj mijenja iz dana u dan te se ne može sa sigurnošću govoriti koliki će biti vodostaji, osim da su u porastu, te da se za rijeku Dravu ne očekuje proglašenje redovitih mjera obrane od poplave, a za Dunav ni pripremne mjere. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene