Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zajedno pred novinarima

Plenković nakon sastanka u Vladi: "Podržali smo niz aktivnosti koje je predložila Predsjednica"

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i ministrica Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr)
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i ministrica Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i ministrica Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović daju izjave nakon sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju.

Sjednica Vijeća za revitalizaciju održana je u Vladi, a u njezinu radu sudjelovala je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.  

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora

"Danas smo razmotrili mjere koje predlažu i drugi resori, poput ministarstava financija, prometa, regionalnog razvoja, državne imovine i drugih. Svi nadležni ministri iznijeli su svoje planove", rekao je premijer Andrej Plenković, dodajući da su razmotrili i mjere koje analiziraju opcije za rad nedjeljom. 

Najavio je da će Vlada najesen krenuti s novim valom natječaja za subvencioniranje stambenih kredita mladim obiteljima. "Očekujem da će to biti još jedna uspješna mjera", rekao je Plenković te dodao i da razmatraju mjeru uvođenja obiteljske kartice. 

"Podržali smo niz aktivnosti koje je predložila Predsjednica, suradnju ćemo nastaviti kao i do sada", rekao je Plenković te najavio da će u radu Vijeća za demografsku revitalizaciju sudjelovati i savjetnik predsjednice, demograf Anđelko Akrap

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da ju posebno vesele rezultati istraživanja javnog mnijenja koja pokazuju da mlade obitelji žele imati veći broj djece. "Istraživanja pokazuju da u prosjeku obitelji žele jedno dijete više nego što je to danas, što bi nas dovelo do minimalne granice za prirodni priraštaj", rekla je Grabar-Kitarović. 

Dodala je da su na Vijeću razgovarali i o posrednim mjerama. "To je logistička potpora, ne samo od vrtića i brige za djecu, nego sve što je potrebno ljudima u prostornoj dimenziji, da omogućimo da nam ljudi ostaju i vraćaju se. Od prometne infrastrukture, brige države o ljudima, obrazovanja, do profesionalizacije državne uprave", rekla je Grabar-Kitarović. 

Otkako je predložila mjere za demografsku obnovu u Uredu predsjednice dobili su niz komentara građana. "Drago mi je da smo zajednički pokrenuli interes javnosti. Nadam se da ćemo i dalje zajedno surađivati", rekla je Predsjednica. 

Ministrica Nada Murganić nakon sjednice Vijeća rekla je da su analizirali program predsjednice Republike, za koji je rekla da je "živi dokument". "Svakim danom radit ćemo na dogradnji tog našeg zajedničkog probrama s ciljem oporavka cijelog društva. Posebno me raduje suradnja savjetnika predsjednice, profesora Akrapa kojeg zaista cijenim, čije će nam sugestije, ali i veza imeđu nas, biti od koristi", rekla je Murganić. 

Najavila je da će za sljedeću sjednicu napraviti nekoliko modela povećanja drugog dijela rodiljnih naknada s ciljem njihova potpunog delimitiranja.

Osmislit će i dodatne programe u školama za vrijeme trajanja ljetnih praznika. "Obiteljskom karticom pokazala bi se prijateljska aktivnost svih segmenata društva prema obiteljima koje imaju više djece", rekla je Murganić. Dodala je i da namjeravaju krenuti s izradom programa izrade certifikata "Tvrtka - prijatelj obitelji". 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene