Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četiri mjeseca kampanje

Izbori za Europski parlament u travnju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sljedeća četiri mjeseca čak tri puta ćemo izlaziti na izbore! Kako doznaje Dnevnik Nove TV, Vlada će Predsjedniku Republike predložiti da u travnju raspiše izbore za Europski parlament. Potom slijede dva kruga lokalnih izbora. Dakle slijede mjeseci kampanje, a sve to ima i cijenu.

Na birališta ćemo u travnju. 12 promatrača zamijenit će 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Prema sada raspoloživim informacijama 14. travnja izaći ćemo prvi puta u povijesti na izbore za europski parlament. Birat će se 12 zastupnika, no oni će tamo biti kratko. Naime, u svibnju 2014. opet ćemo na birališta, ovaj puta biramo kad i cijela Europa, ali tada ih biramo 11.

Pročitajte i ovo Neobična izborna mjesta Fotogalerija Kapelica dvorca, vinarski podrum...: Pogledajte najneobičnija birališta na parlamentarnim izborima 2024. Plenković, Tomašević i Grbin na biralištu Političari pohrlili na birališta FOTO Milanović glasao pa optužio premijera za kršenje izborne šutnje. Glasali i Plenković, Grbin, Tomašević...

Što to znači?

Zakonom se mijenja procedura, pa bi predsjednik Republike 30 dana prije izbora trebao raspisati izbore, To je 16. ožujka. To je gotovo najkasniji datum. Slijede nam lokalni izbori, 11 travnja Vlada ce raspisati izbore. No rokovi za izborne procese počinju teći 15. travnja, znači dan nakon izlaska na izbore za EU parlament.

Potom izlazimo na birališta za prvi krug lokalnih izbora koji će se održati 19. svibnja, biramo gradonačelnike, načelnike i župane. Tamo gdje ih ne izaberemo u prvom krugu. 2. lipnja idemo u drugi krug.

1. srpnja dobivamo 12 zastupnika za EP, ulazimo u Europsku Uniju, a neki možda odlaze i na godišnji.

>> Grubišić: Izgleda da sam ja sada u modi u Splitu

Lokalni i izbori za EP se ne spajaju zato što će izbori za Europski parlament biti bitno drugačiji. Glasamo za listu, unutar svake liste za zastupnike, tako da će mnogi možda dobiti plahte, pa onda kad to spojimo s lokalnim izborima, to bi vjerojatno bio kaos gdje bi do 2 ujutro trajalo smo glasovanje, da ne govorimo o zbrajanju.

Nova tri izborna procesa u Hrvatskoj će nas u ovoj godini koštati 95 milijuna kuna. Je li to puno ili malo, ovisi kako gledate, referendum prošle godine koštao je 47 milijuna kuna. No svaka demokracija ima svoju cijenu, pa tako i izbori. Kad ovo završi nakon srpnja, slobodni smo do kraja 2014. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene