Građani na biralištima (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Građani na biralištima (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Ukoliko na dan izbora nećete biti na mjestu svog prebivališta evo što vam je činiti.


Za tri tjedna ponovno izlazimo na birališta. 11. rujna održavaju se prijevremeni parlamentarni izbori, kako biste bili sigurni da ćete moći glasovati biračkom mjestu u svom prebivalištu, potrebno je napraviti nekoliko provjera.

Ministarstvo uprave poziva birače da izvrše pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača u službi za opću upravu ureda državne uprave u županiji i Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, prema mjestu svog prebivališta, svakim radnim danom u radno vrijeme ureda, a u subotu 27. kolovoza 2016. godine u vremenu od 8,00 do 14,00 sati.

Detaljnije obavijesti bit će objavljene na internetskim stranicama nadležnih ureda. Zahtjevi za dopunu ili ispravak podataka u registru birača mogu se podnositi zaključno do srijede 31. kolovoza 2016. godine.

Na prijevremenim izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, biračima je omogućeno glasovanje izvan mjesta prebivališta. Zahtjevi za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, mogu se podnijeti zaključno do srijede 31. kolovoza . Zahtjevi se mogu predati neposredno u pisanom obliku, poslati poštom ili na e-mail adresu ureda. Nadležni uredi u Republici Hrvatskoj će na dan 31. kolovoza zaprimati zahtjeve do 16,00 sati.

Ministarstvo poziva pripadnike nacionalnih manjina, koji će navršiti 18 godina do dana održavanja izbora da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti pred nadležnim uredom.

Više informacija potražite na službenim stranicama Ministarstva uprave.