Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AUSTRIJA IMA VELIKI PROBLEM - 'Uskoro bi mogla prestati prihvaćati izbjeglice'

GLADNI, ŽEDNI I PROMRZLI KRAJ SUTLE Crveni križ spasio promrzlu bebu, mnogi trebaju liječničku pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izbjeglička kriza nastavlja se i dalje. Izbjeglice i migranti ulaze u Hrvatsku, a iz prihvatnog kampa Opatovac upućuju se prema Sloveniji.

23:23 - U Osijek je sletio teretni zrakoplov iz Dubaija s 37 tona humanitarne pomoći za izbjeglice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promrzli i gladni Austrija obustavila ulazak, 2000 izbjeglica prelazilo zelenu granicu Slika nije dostupna Ministar nakon burne noći MINISTAR POSLAO OŠTRU PORUKU SUSJEDIMA 'Poštujte dogovore'

22:50 - U prihvatni centar u Šentilju nešto iza 19 sati stiglo je novih 12 autobusa s izbjeglicama od kojih je 500 stiglo iz Brežica, javlja PU Maribor. Izbjeglice koji su se nalazili u prihvatnom centru u Šentilju u ovim su trenucima napustili centar, a kako piše slovenski 24ur oko 2200 izbjeglica prešlo je granicu sa Austrijom.

U Šentilju se nalazi još oko 800 ljudi, a očekuje se i dolazak nekoliko autobusa iz Brežica sa još 200 migranata kao i vlak koji će iz Dobove dovesti 1200 ljudi.

U prihvatnom centru u Gruškovju u tijeku je registracija 300 izbjeglica koji će potom biti prevezeni u Šentilj. Prihvatni centar Središće ob Dravi je prazan, javlja 24ur.

'Suradnja s austrijskim vlastima izuzetno je dobra. Neprestano kontaktiramo na više razina, od onih najviših do onih operativnih. Razumijemo da je Austrija u vrlo teškoj situaciji, trenutačno je tamo više od 50 000 migranata. Njemačka također smanjuje prihvatne mogućnosti. I oni imaju velikih problema s tom regulacijom. Mi smo prema Austriji iznimno korektni, svakog dana dogovaramo dnevne kvote. I to je ono što smo očekivali od strane hrvatskih vlasti. Da smo i s njima uspostavili ovakvu suradnju, problema ne bi bilo', rekao je Boštjan Šefic, državni tajnik slovenskog MUP-a.

Nešto nakon 19 sati policija je presrela skupinu od oko 1500 izbjeglica koji su na području Stare vasi prelazili zelenu granicu, izvjestila je PU Novo Mesto. Sve izbjeglice će biti prevezene u prihvatni centar u Dobovi.

Viktor Orban za Novu TV: 'Schengen je vrijedan i moramo ga braniti'

Slovenski mediji pišu kako ni danas organi hrvatske Vlade nisu slovenskim kolegama javljali novosti vezane za dolazak novih skupina migranata na granicu.

Prema Brežicama u pratnji policije u koloni hoda oko 800 migranata. Skupina od nešto više od 1000 migranata noć je dočekala na hladnom i zamrznutom travnjaku kraj rijeke Sutle, piše 24ur.

Djeca su na hladnom, ne možemo ih ugrijati, treba im pod hitno osigurati smještaj i krov nad glavom, promrzli su! Predstavnica Crvenog križa Slovenije  Zanima ih zbog čega moraju tamo čekati i govore da su gladni, žedni i promrzli, raspituju se gdje je Crveni križ. Nekolicini je potrebna liječnička pomoć.

Kada su stigli na mjesto gdje se nalaze izbjeglice, pripadnici Crvenog križa zatekli su promrzlo novorođenče. Dijete staro tek deset dana hitno je prevezeno u bolnicu kao i jedan stariji muškarac kojem je bila potrebna hitna medicinska njega.

Još nekoliko majki s novorođenom djecom, skupina novinara privremeno je zbrinula u automobilima, a apeliraju na ostale građane Slovenije da dođu i pomognu ljudima.

Slovenski portal Delo javlja da je jedna žena rodila na putu iz Bizeljskog nakon čega ju je Hitna služba odvezla u bolnicu.

22:20 - Privremeni tranzitni izbjeglički logor koji se uspostavlja u Slavonskom Brodu srijedu su u Industrijskoj zoni Bjeliš u pratnji ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić obišli predstavnici 35 diplomatskih predstavništava u Hrvatskoj.

"Ne mogu vam točno reći kada će biti gotov, radovi su u tijeku, ovisi o vremenskim prilikama. Zadnjih mjesec dana bio sam na području Opatovca, policajci su stajali 17-18 sati na vjetru, kiši bez mogućnosti da se sklone pod nadstrešnicu. Ovaj kamp pruža puno bolje uslove", rekao je novinarima Miljenko Kovačević, zapovjednik logora u Slavonskom Brodu nakon obilaska s diplomatima.

Ranije u srijedu Pusić i diplomati posjetili su migrantski logor u Opatovcu.

"Ljudi će ovdje boraviti između 12, 24 do 48 sati je gornja granica. Ovaj pritisak će trajati dok se ne postigne sporazum između Europske unije i Turske", rekla je Pusić novinarima dodajući da se aktivno radi na postizanju sporazuma koji uključuje organizacijsku i materijalnu pomoć Turskoj, ali i Jordanu i Libanonu.

'Kad bi Njemačka zatvorila granice...'

21:15 - Od ponoći do 21 u Republiku Hrvatsku ušlo je 6113 migranata, a trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 3500 osoba. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije, a on početka migracijske krize u RH je ušlo 214 474 migranata.

20:15 - Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Györkös Žnidar kazala je da postoji 'velika mogućnost da Austrija u vrlo kratkom roku prestane prihvaćati izbjeglice'. Prema njezinim riječima, Austrija navodno ima velikih problema pri ostvarivanju i osiguravanju dostatnih kapaciteta za prihvat velikog broja izbjeglica koja u zemlju dolaze iz Slovenije.

Njezina austrijska kolegica još uvijek nije dobila konačni signal o zatvaranju granice sa Slovenijom, no ta je mogućnost još uvijek otvorena. Ukoliko bi se Austrija odlučila na zatvaranje granica, Slovenija bi bila primorana učiniti isto', kazala je Györkös Žnidar, piše Delo.si.

19:35 - U Dobovi stanje je mirno, većina izbjeglica koji su došli iz Brežica vlakovima su poslani put Austrije.

U prihvatnom centru Središće ob Dravi nema nikoga, sve izbjeglice prevezeni su u prihvatni centar u Šentilj, na granici sa Austrijom, javlja PU Maribor. U prihvatnom centru u Šentilju trenutno je 2300 ljudi, a na putu prema tamo je još 220 izbjeglica koji dolaze iz prihvatnog centra Gruškovje u koji na registraciju dolazi oko 300 ljudi. Prema navodima slovenskih medija Slovenija tijekom noći očekuje dolazak još 11000 izbjeglica, piše Delo.si.

 

 

U Opatovac se vratila uobičajena rutina, izbjeglice se s granice dovoze organizirano autobusima, prihvat i registracija ide vrlo brzo. Svi se odmah prevoze dalje. U kampu se trenutno nalazi oko 2700 osoba, a još 600 ih čeka kod Bapske na ulaz u Hrvatsku, javlja reporterka Dnevnika Nove TV, Marina Bešić Đukarić.

U srijedu je u kamp u Opatovac došlo 5600 ljudi, oko 5400 ih je otišlo iz kampa tijekom dana.

Kamp u Slavonskom Bodu bi trebao biti gotov za 5 do 10 dana, potvrdila je ministrica unutarnjih poslova, Vesna Pusić. Kolona kamiona čeka da diplomati i ministrica napuste kamp kako bi mogli nastaviti raditi. Tamo će se postaviti grijane kućice poput onih sa poplavljenih područja.

Hrvatska Vlada danas je objavila da će poslati zahtjev za međunarodnu pomoć, koja se odnosi na materijalna sredstva.

Popis je prilično dug, a mi smo izdvojili tek neke potrepštine. Između ostalog traženo je 1.000 zimskih šatora za 6 do 8 osoba, isto toliko gumenih čizama, 50.000 komada jednokratnih kišnih kabanica, 30.000 jednokratnih deka te 2.500 vreća za spavanje. Sve to planiraju dobiti putem Mehanizma EU za civilnu zaštitu.

19:20 - Nakon požara u Brežicama počeli su radovi u kampu kako bi se što prije osposobio za prihvat novih ljudi. Postavljaju se novi šatori i ograde, a došli su i novi autobusi po izbjeglice. Slovenija nema previše mjesta gdje može prihvatiti izbjeglice pa se u Brežicama brzo radi kako bi se što prije mogli prihvatiti novi ljudi, izvijestila je u Dnevniku Nove TV reporterka Barbara Štrbac.

19:00 - Na slovensko-austrijski granični prijelaz u Šentilju stigao je vlak s oko 2000 izbjeglica. Kako se na ta tom graničnom prijelazu nalazi tek 20-ak policijskih službenika, situacija izmiče kontroli, piše Nova24TV.si.

Prevoditelji izjeglicama preko razglasa objašnjavaju kako će svi proći granicu, no da je potrebno slijediti proceduru. Čini se kako izbjeglice za apel policije nemaju razumijevanja, te izgleda da bi mogli probiti barikade koje je policija postavila kako bi uspostavila red.

18:37 - Više zastupnika najveće oporbene stranke u slovenskom parlamentu u srijedu je u Brežicama, Rigoncima i Šentilju razgledalo prilike u vezi s dolaskom i odlaskom migranata iz tamošnjih tranzitnih centara, te kritiziralo vladu premijera Mire Cerara rekavši da reagira prekasno na migrantski val na koji se morala ranije pripremiti.

Janšina stranka u utorak je kritizirala Cerarovu vladu zbog kasnog donošenja izmjena zakona o obrani po kojima bi vojska u sučeljavanju s migrantima preuzela neke ovlasti policije, ali koji još nije operativan, a Gorenak je rekao da se ionako radi o predstavi jer je vojsku za policijske zadaće ionako moguće angažirati i po odredbama starog zakona o obrani. "Do ovoga ne bi došlo da se vlada ravnala po uzoru na Mađarsku koja je postavila žicu na dijelove granice izložene izbjeglicama i migrantima", kazao je nakon susreta s brežičkim gradonačelnikom Ivanom Molanom bivši ministar unutarnjih poslova Vinko Gorenak.

On se na toj dužnosti nalazio u vrijeme ranije vlade Janeza Janše i parlamentarni je zastuponik Janšine Slovenske demokratske stranke.

"Da smo postupali kao Mađarska, svijetu i državama iz kojih izbjeglice dolaze na vrijeme bi poslali poruku da su naše granice za njih zatvorene", kazao je Gorenak, dodavši da bi se to sigurno i dogodilo da je na vlasti još uvijek Janšina vlada.

Zbog velikog broja migranata koji su prošlli kroz Dobovu i Brežice, a osobito paljenja šatora u Brežicama koje su navodno izazvali migranti jer su bili nezadovoljni sporom registracijom i upućivanjem na austrijsku granicu, u tim je sredinama prisutno veliko nezadovoljstvo, a gradonačelnik Molan kazao je da ne žele prihvatiti nove migrantske centre i da je postupak u migracijskoj krizi nehuman i prema slovenskim policajcima i prema migrantima koji nakon prelaska granice moraju po uputstvima policije pješačiti kilometima da bi stigli do prihvatnog centra i bili popisani. On predlaže da se slovenska policija o postupcima i dinamici prihvata bolje dogovara s Hrvatskom i Austrijom.

18:35 - Mađarska ne namjerava otvarati bilo kakav koridor za migrante koji pokušavaju s južne strane ući u schengenski prostor, priopćila je vlada u srijedu.

Glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs izjavio je to nakon sastanka šefova hrvatske, slovenske, austrijske i mađarske policije u Beču.

Mađarska je zatvorila svoje južne granice sa Srbijom i Hrvatskom kako bi zaustavila izbjeglički val.

"Mađarska je bila potpuno jasna ... ne podupire ikakav prijedlog o otvaranju koridora na zatvorenim južnim dijelovima granica niti pruža ikakav način transporta migranata unutar schengenske zone", rekao je Kovacs.

18:25 - Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je u srijedu u Dubrovniku kako Hrvatska za sada nema potrebu slati vojsku na granicu kao što su učinili Slovenci, te istaknuo kako poziva 'dežurne paničare da stanu na balun' jer izbjeglice u Hrvatskoj nisu ukrali niti jaje.

Odgovarajući na novinarske upite, ministar Kotormanović, koji u Dubrovniku sudjeluje na sastanku ministara obrane jugoistočne Europe, istaknuo je kako Hrvatska neće slati vojsku na granicu bez obzira na slovenski primjer.

''To je slovenska odluka, mi za sada nemamo potrebu za tim. Imamo dovoljno policijskih snaga koje mogu održavati red i mir u zemlji i na granici. Njihov motiv ne znam i nebitan mi je. Mi upravljamo krizom od početka i uz sve situacije i ponekad pojačan priljev izbjeglica koje dođu nekontrolirano u Makedoniju, pa u Srbiju, pa kod nas, mi smo se znali nositi s time. Pozivam sve dežurne paničare i one koji šire histeriju da stanu na balun i da se smire'', rekao je Kotromanović te dodao kako ''ti ljudi nisu ukrali nijedno jaje i nije bilo nikakvih problema''.

18:15 - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da Hrvatska ima dovoljno kapaciteta za tranzit izbjeglica prema Sloveniji, da hrvatski građani ne osjećaju teret te krize, te da se unatoč poticanja iz pojedinih političkih krugova ne boji ksenofobnog raspoloženja u Hrvatskoj.

U samom kampu Opatovac sve funkcionira u redu, kazao je i dodao da će Hrvatske otvoriti zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu zbog zime, ali da drugih kapaciteta ne namjerava otvarati jer za njih nema potrebe.

SVE JE POD KONTROLOM 'Hrvatska je pokazala humano lice, to je najbolje što nam ostaje'

Poslali smo zahtjev slovenskoj strani da odredi mjesta na kojima će ljude dalje tranzitirati, oni su odgovorili da su spremni za sastanak. Vremena za sastančenje nema, čak ni par sati.

17:15Slovenci pokušavaju raščistiti kamp u Brežicama koje je nešto prije 16 sati izbio velik požar. Na mjestu požarišta nalazi se teška mehanizacija i vatrogasci. Čine sve što je u njihovoj moći ne bi li se situacija u kampu što prije riješila, kako bi bili spremni za dolazak i prihvat novih izbjeglica, javlja reporterka Barbara Štrbac.

Kako doznajemo, izbjeglice su sami zapalili kamp zbog velikog nezadovoljstva. Kažu kako se tamo nalaze već tri dana te kako za njih nitko ne mari. Nisu dobili ni hrane ni vode, kažu izbjeglice. Isto se moglo čuti i od volontera koji kažu kako se Slovenija i nije baš najbolje pripremila na situaciju.

Posljednji autobusi odlaze iz prihvatnog kampa u slovenskim Brežicama, dio u Dobovu gdje će biti prebačeni u kamp, a dio na vlak prema Austriji, dio u kamp u Postojni. Sve će na koncu pokušati što prije odvesti do granice s Austrijom kako bi se oslobodilo mjesta za nove ljude.

U slovenskoj Dobovi vojska koju je vlada poslala na granicu od jutra pomaže u održavaju reda i mira kao i u prometnoj regulaciji. Na mjestu se nalaze vojna vozila kao i vojnici i vojni policajci s dugim i kratkim cijevima koju nose više zbog psihologije. Njih neće upotrebljavati. Sloveniji nedostaje policajaca, zbog toga je vojska stigla na granicu.

Izbjeglice koji su tijekom cijelog dana dolazili u Dobovu ukrcani su na vlak koji je krenuo prema Austriji. Ostalo je nekoliko stotina izbjeglica koji su nezadovoljini te viču: 'Pomozite, pomozite! Želimo u Austriju!'

16:20 - Danas je u Beču održan sastanak čelnika policija Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske, na kojem je sudjelovao i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić. Na sastanku je donesen zaključak kako se u okviru rada FRONTEX-a (Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama) treba žurno operacionalizirati i na teritoriju Grčke u funkciju staviti tzv. hot-spotovi.

U njihov bi rad bile uključene sve zemlje EU sa zadaćom registriranja i profiliranja/razlikovanja izbjeglica od ekonomskih migranata na ulasku iz Turske. Ekonomski migranti vraćali bi se u Tursku, a u skladu s Dublinskim sporazumom nastavila bi se briga o stvarnim izbjeglicama.

16:04 - Večeras u 22:00 sata u Zračnu luku Osijek je najavljeno slijetanje transportnog zrakoplova A300 iz Dubaija.

Riječ je o posebnom letu s 37 tona različite humanitarne pomoći (šatori, termo-deke, solarne lampe...) za potrebe izbjeglica s Bliskog Istoka i Srednje Azije. Radi se o humantiranom letu u organizaciji UNHCR-a, izvijestila je Zračna luka Osijek.

16:00 - Od ponoći do 15 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 3.688 migranata, a trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 3.315 osoba. I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije, a od početka migracijske krize na područje RH ušlo je 212.049 migranata', izvijestio je u srijedu u popodnevnim satima MUP.

15:56 - Ministar Ranko Ostojić vodio je diplomate kroz izbjeglički kamp i objašnjavao im pomoću megafona što je što. Posebno se zahvalio volonterima koji je preko 1500, a zbor je pljeskao. Ministrica Vesna Pusić se, pak, kratko zadržala u razgovoru s Draganom Shoukry, prevoditeljicom koja joj je rekla da puno ljudi pomaže i da drži fige.

Pusić je novinarima rekla da je poslala pisma kolegama u Grčku, Makedoniju, Srbiju, Sloveniju, Austriju i Njemačku.

'Jasno je da svi čekamo da proradi dogovor izmeđi EU i Turske i da se taj val zaustavi u Turskoj ali dok se to ne dogodi potrebna nam je više suradnja nego svađa', poručila je Vesna Pusić rekavši kako je za nedjelju predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sazvao sastanak predsjednika država i vlada izrazivši nadu da će se na sastanku postići i konkretan dogovor o koordinaciji u zbrinjavanju izbjeglica i migranata.

Na primjedbu novinara da među veleposlanicima nema predstavnika nekih država izravno pogođenih izbjegličkom krizom, Pusić je odgovorila kako će njihovi predstavnici biti u Bruxellesu što je ocijenila ohrabujućim. "Oni moraju redifinirati svoj pristup ovom problemu i ja pretpostavljam da se oni pripremaju za nedjelju", ocijenila je Pusić.

Za nedjelju je u Bruxellesu sazvan sastanak svih zemalja na ruti. Treba se koordinirati, a ne svađati, rekla je ministrica.

Austrijski veleposlanik impresioniran je kampom i hrvatskim postupanjem, kaže da su premijeri stalno na vezi, s Hrvatskom se sve dogovara, ovo nisu samo brojke nego i ljudi, a Sloveniji treba malo vremena da se snađe.

15:33 - Oko tisuću migranata smještenih u Šentilju nedaleko granice s Austrijom u srijedu ujutro je iznudilo prelazak granice, izašavši iz šatora i probivši kordon slovenske policije, javljaju slovenski mediji.

Riječ je o drugom takvom slučaju u proteklih nekoliko dana, a u grijanom šatorskom izbjegličkom centru u Šentilju ostalo je trenutno još 1700 izbjeglica koji bi htjeli u Austriju i dalje prema Njemačkoj.

Policija u Mariboru navela je kako očekuje da će tranzitni centar u Šentilju vrlo brzo opet biti prepun jer je prema njemu upućeno novih 3800 izbjeglica koji su nekontrolirano ušli iz Hrvatske, a u Šentilju se u optimalnim uvjetima može smjestiti oko 2000 ljudi.

Riječ je o najvećem prihvatnom kampu u Sloveniji, koji je radio i prije mjesec dana u vrijeme prvog dolaska migranata na slovenske granice, a dežurni policajac u kampu Zoran Krebs izjavio je da se ljudi u kampu brzo smjenjuju i idu prema Austriji.

Zaliha hrane je za sada dovoljno, ali nedostaje odjeće i deka, dodao je, a humanitarne organizacije pozivaju se da pomognu kao i da se nađu donacije poduzeća.

Na Šentilj će danas, kao ispomoć policiji, čijih pripadnika je 50-ak, doći i 15 pripadnika slovenske vojske, objavila je slovenska tiskovna agencija STA.

Slovenski mediji navode da je proteklih dana u šatorima na Šentilju dolazilo do incidenata i provale u skladišta hrane i odjeće, ali su vlasti u Mariboru zanijekale da su migranti opljačkali jednu benzinsku crpku u gradu, o čemu su kružile neprovjerene glasine.

Policija tvrdi da ni o navodnim provalama u skladišta hrane i odjeće u kampu ništa ne zna.

14:02 - U Opatovcu nema većih čekanja, gužvi niti nervoze. Danas se ondje očekuju predstavicni 35 zemalja, među kojima su i Njemačka i Austrija, ali znakovito je da nema predstavnika Mađarske i Srbije. Sve je od jutros u Opatovcu pod kontrolom te se ondje nalazi oko 2.000 ljudi, a pred Bapskom je 1.000 ljudi koji čekaju da ih policija pusti u Hrvatsku, javlja Marina Bešić Đukarić.

'Mnogo obitelji. Male djece. Osoba s posebnim potrebama. Svima njima je trebala pomoć. Nije bilo kiše, ali bilo je jako hladno. Nabavili smo deke, hranu, vodu i sve što im je potrebno', rekla je Francesca Bonelli iz UNHCR-a.

'Ovo je smrtonosan put. Na cesti vidim smrt. Došao sam s obitelji preko vode. Netko je zatvorio granicu. Ne mogu u Europu. U Hrvatsku. Na drugo mjesto. Jučer navečer izgubio sam oca', rekao je Wissam Akkari, izbjeglica iz Sirije.

13:56 - Marko Balen je u Dobovi, mjestu pokraj Brežica gdje se nalazi drugi kamp. Slovenski parlament je dopustio angažman vojske.

Vojska je već odavno stigla u kamp u kojem su 4 oklopna vozila i stotinjak vojnika, neki s dugim, a neki s kratkim oružjem. Oni su pomoć policiji. Sve je mirno, vojska obavlja svoj posao, nema incidenata.

U kampu ima oko 1.500 osoba, a svako toliko dolaze autobusi koji ih prevoze prema vlaku koji ih vozi prema Austriji.

13:53 - Izbjeglice se odvode iz kampa u Brežicama, autobusi dolaze po njih. Prvo su krenuli žene i djeca, a zatim i muškarci. To se moralo učiniti jer uvjeti u kampu više nisu za boravak ljudi nakon požara, bilo je i naguravanja i vike, a potom je sve počelo gorjeti, javlja Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV.

11:26 - Svojim fotoaparatom reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić snimila je ministra Ranka Ostojića kako metlom i lopatom zajedno s radnicima u javnim radovima čisti kamp.

10:37 - 250 ljudi sada ide iz kampa u vlak koji se puni u Tovarniku, prihvat se nastavlja. Situacija je redovna, vlakovi i autobusi će ići, tranzit ide. Dok tranzit ide nema problema, kazao je novinarima u Opatovcu ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Na pitanje o pomoći Slovencima iz Europske Unije Ostojić objašnjava kako je i nama ponuđena takva pomoć i to odmah, koja uključuje radne timove, timove FRONTEX-a, opremu, ali Hrvatska, smatra Ostojić, ima dovoljno sposobnu svoju graničnu policiju sa dovoljnim brojem ljudi i nije bilo potrebe za tim. Njegov je stav da je to pomoć koju treba uputiti na grčku granicu. 'Limita u Austriji i Njemačkoj nema, nije bilo razloga za neprihvaćanje, očekuje se dogovor u Beču, vjerujem da će konkretno dogovoriti da nema razloga za neorganiziranim već organiziranim prihvatom uz napomenu da će Hrvatska zadržavati određeni dio, ali ne mogu to biti brojke od 2.500 ljudi, polovica koja stigne treba biti tranzitirana.

U Sloveniji je osnovni problem nastao oko dugotrajne registracije, naš sustav je puno brži. Treba ubrzati postupak jer su ljudi u tranzitu.

Imali smo par puta krize, prilagođavali smo se, stanje je bolje, nemamo prethodni prihvat, to znači da bi imali red na registraciji, sve opet normalno funkcionira', objasnio je Ostojić.

Na pitanje o proboju izbjeglica na graničnom prijelazu Bapska, ministar kaže kako se uvijek može dogoditi da prođe skupina u duljini od nekih 100 do 130 metara, jer je toliko prostora kroz blato. 'One koje vidite ovdje bez cipela, to znači da su pokušali proći kroz blato, a hrvatski ih policajci čekaju na cesti, ne ulazi u polja, jer po takvom blatu ne možete normalno hodati, niti igdje proći. Tako da ih oni dočekaju na cesti i svi budu prihvaćeni i dovedeni na registraciju u Opatovac. Nitko ovu liniju nije prešao', kaže Ostojić.

 

10:23 - Izbjeglice i migranti potpuno su probili prolaz na granici između Hrvatske i Srbije Berkasovo-Bapska, piše Jutarnji list. Više od tisuću ljudi, kako piše list, probilo je barijeru nedovoljnog broja naših policajaca koji štite cestovni prijelaz. Sve su izbjeglice koje su bile na granici, ušle su u Hrvatsku, a neki su ušli kroz regularne ulaze, no većina ih je u zemlju ušla preko polja i voćnjaka, piše Jutarnji list.

10:19 - U Opatovcu je mirnije, stanje je bolje. Trenutačno je u kampu 3.000 ljudi, a još ih toliko čeka u Berkasovu. U kamp mogu svi biti primljeni jer transfer opet ide brzo, pa će u kampu biti mjesta, javlja Marina Bešić Đukarić. 

10:06 - U Brežicama, sad je već vidljivo, izbjeglice i migranti namjerno pale šator po šator.

9:53 - Izbjeglički kamp u Brežicama je prepun, javlja s terena Barbara Štrbac. Izbjeglice viču 'Open! Open!' (otvorite). Griju se tako da pale vatru, a svako malo bukne požar te nije moguće ustvrditi je li požar namjerno izazvan u znak protesta ili slučajan. U kamp ulaze vatrogasci u pratnji specijalne policije. Stiglo je i nekoliko autobusa, ali se ne zna kada će odvoziti ljude iz kampa. Sve je puno vojske, specijalne i vojne policije.

U slovenskim tranzitnim centrima za izbjeglice trenutno je smješteno više od 5.000 osoba. U slovenskim prihvatnim centrima u 6 sati ujutro bilo je 5.237 osoba, najviše u šatorskom naselju u Šentilju uz granicu s Austrijom, a nešto manje u prostorima sajma u Gornjoj Radgoni i u vojarni u Vrhniki kod Ljubljane. 09:46 - Od ponoći do 9 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 1.646 migranata, a trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 4.207 osoba. I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije, a od početka migracijske krize na područje RH ušlo je 210.007 migranata.

9:39 - Stižu nove skupine s mnogo djece. Mnogo ih je bosonogo, bez čarapica i cipela, roditelji ih nose i štite dekama. Pojedina djeca imaju cipelice, ali na gole noge. Ljudi su vidno smrznuti. Volonteri ih odmah nude čajem, djecu se pušta preko reda, javlja Marina Bešić Đukarić iz Opatovca.

9:38 - Za sav su promet zatvoreni granični prijelaz Harmica i Miljana sa Slovenijom, izvijestila je Vlada.

 

9:34 - U Opatovac stižu nove skupine izbjeglica, među kojima i otac s bosonogim djetetom u naručju. U kampu je tri stupnja, javlja s terena Marina Bešić Đukarić novinarka Dnevnika Nove TV.

8:56 - Slovenija razmišlja o tome da za pomoć u obrani schengenske granice zamoli Njemačku i Austriju, te zemlje Višegradske skupine, piše ljubljanski dnevni list 'Dnevnik', pozivajući se na neslužbene informacije slovenskih novinara koji su u utorak pratili posjet predsjednika Boruta Pahora Bruxellesu.

O posjetu Pahora Bruxellesu piše i ljubljansko 'Delo' koje navodi da je on dobio uvjeravanja kako Njemačka i Austrija 'za sada' neće zatvarati svoje granice za migrante, te da će više o mogućoj pomoći EU-a Sloveniji u pogledu kontrole migracijske krize biti poznato u četvrtak, kad će Ljubljanu posjetiti europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopulos.

'Spremni smo na sve opcije, a najvažnije nam je zaštititi našu državu i građane'

Situacija u kojoj tisuće izbjeglica iz Hrvatske ulaze u Soveniju nagnala je Slovence da u parlamentu izglasaju veće ovlasti vojsci na granici koja pomaže policiji tijekom izbjegličke krize.

Tijekom noći je više od tisuću izbjeglica koje su do hrvatsko - slovenske granice prevezene vlakom, put do pograničnog grada Dobova sa slovenske strane granice, nastavilo pješačenjem preko hladne Sutle. Promrzli i mokri u polju su čekali policiju da ih usmjeri prema izbjegličkim centrima.

Zbog velikog vala izbjeglica koji prolaze kroz Sloveniju, do velikih problema došlo je i na austrijskoj strani granice. Prema pisanjima Krone.at, Austrija se neugodno iznenadila kada je uvečer na granični prijelaz Špilje stiglo 4.500 migranata. Prema pisanju ovog medija, izbjeglice su na granicu s Austrijom stigle bez prethodne najave iz Slovenije.

Austrijski mediji javljaju da su izbjeglice srušile ogradu na granici te prešli na teritorij Austrije. Unatoč nemiru i prepiranjima zbog nestašice hrane, austrijska policija uspjela ih je smiriti.

MIGRANTI I DALJE PRISTIŽU Na granični prijelaz Špilje stiglo 4500 migranata, srušili su ogradu i prešli na teritorij Austrije

Podsjetimo, u Republiku Hrvatsku je u utorak od ponoći do 21 sat ušlo 6.373 migranata, a u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu u utorak navečer se nalazilo 2.127 osoba, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

I dalje se očekuje priljev migranata u Hrvatsku s područja Republike Srbije. Od početka migracijske krize prije malo više od mjesec dana, od 16. rujna na područje Republike Hrvatske je ušao 207. 941 migrant, naveo je MUP RH.

Prema Sloveniji iz Opatovca je jučer otišlo tridesetak autobusa s migrantima, a iz Tovarnika nekoliko vlakova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene