Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjetnine neprocijenjive vrijednosti

Iz Zagreba za Pariz kreće prava umjetnička poslastica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska u Francusku šalje sve ono najvrjednije što predstavlja našu kulturu i povijest. Sve ono što nas čini državom. A kroz povijest sakupljena je impozantna količina umjetnina. Sutra se predstavlja opus Ivana Meštrovića, a kamere Dnevnika Nove TV donose koji to još predmeti odlaze u Francusku kao dio hrvatskog identiteta.

Anžuvinska kruna hrvatsko-ugarske i poljske kraljice Elizabete Kotromanić, Ruka svetog Vlaha, Srebrna Bogorodica s Djetetom i 11 apostola... S još 40 izložaka hrvatske srednjovjekovne baštine tri će mjeseca biti pod povećalom francuskih ljubitelja umjetnosti.

Pročitajte i ovo Policija u Parizu Uoči Olimpijskih igara Ministar poručio policajcima: "Bit ćete pošteno plaćeni, ali očekujem stopostotnu mobilizaciju" Lovro Govorčin, Nevena Zubčić Festival tolerancije Nakratko su postali modeli: ''Jako je važno da se u prvi plan ne stavlja naš invaliditet nego mi kao osobe''

Nakit i relikvije od zlata, srebra, poludragog i dragog kamenja, rukopisi, oltarske pregrade čuvaju se u muzejima i većinom u riznicama katedrala. 'Zapravo su to neprocjenjive vrijednosti, ali izložba mora imati jednu simboličku vrijednost zbog osiguranja', kaže Iva Sudec iz Galerije Klovićevi Dvori. I taj iznos ostaje tajan.

>> Christie's izlaže umjetnine vrijedne 470 milijuna dolara

Zbog osjetljivosti pažljivo se pakira. Evidentira se stanje. Fotografira izgled. 'Umjetnine su pregledane ovdje prilikom preuzimanja, gore će se prilikom postavljanja u Parizu ponovno pregledati, utvrditi njihovo stanje kao i prilikom povratka', kaže konzervatorica Božena Popić Kurtela.

Svaki od ovih predmeta zahtijeva posebne uvjete čuvanja. Primjerice, vlaga za neke ne smije prelaziti 50% i temperaturu od 25 stupnjeva. Upravo zbog uvjeta čuvanja neki nisu uvršteni u izložbu. 'Neke slikane ikone ili slikana raspela koja jednostavno zbog nemogućnosti poštivanja svih uvjeta nisu ušli onda u uži izbor', kaže Nikola Jakšić, autor izložbe.

Ova će izložba biti središnji događaj tromjesečnog festivala Hrvatske u Francuskoj. Otvorit će je hrvatski u francuski predsjednici. To je jedan od rijetkih trenutaka kada se ovoliko bogatstvo hrvatske kulturne baštine može vidjeti na jednom mjestu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene