Matko Glunčić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Matko Glunčić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice razriješila dužnosti državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Matka Glunčića.


Banski dvori su priopćili kako je Glunčić razriješen na osobni zahtjev, a on je u srijedu potvrdio Hini da je uputio molbu za razrješenje s dužnosti državnoga tajnika iz moralnih razloga jer je u posljednja dva mjeseca, kako je rekao, izgubio sve ovlasti koje ta dužnost nosi te ne može primati plaću za ono što ne radi.

Vezani članci Marin Miletić Marin Miletić podnio ostavku na mjesto dopredsjednika Mosta: "Imajte me u molitvi" Andrej Plenković Vlada usvojila paket mjera pomoći za građane i poduzetnike: "Sprječavamo da od 1. travnja cijena struje bude 100 posto veća"

Objasnio je kako je tijekom obnašanja dužnosti dovršio glavne projekte, pa je tako njegova zadaća u tome smislu završena, te će se vratiti na svoje radno mjesto na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkome fakultetu.

Matko Glunčić bio je i kandidat za voditelja Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme i na natječaju je imao najbolje rezultate, ali na tu dužnost nije izabran jer koalicijski partner HNS nije bio suglasan s njegovim imenovanjem.

HNS-ova ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je u srijedu da je zahtjev za njegovim razrješenjem proslijeđen u Vladu. "Poslali smo zahtjev za razrješenjem na Vladu te očekujemo vrlo brzo i formalnu odluku o razrješenju gospodina Glunčića", rekla je Divjak. Istaknula je kako njezin tim u Ministarstvu i dalje bez ikakvog zastoja vodi sva četiri velika reformska procesa: kurikularnu reformu, reformu strukovnog obrazovanja, relevantno visoko obrazovanje i poticanje izvrsnosti u znanosti.

Iz Vlade su priopćili kako je, također na osobni zahtjev, razriješen i dio dosadašnjih članova Upravnoga vijeća Središnjega registra osiguranika - Darija Magaš i Margareta Kutnjak. Novim članovima Upravnoga vijeća Registra, koji se imenuju na prijedlog ministra nadležnog za mirovinski sustav, imenovani su Dražen Opalić i Ivan Vidiš.

Razriješena je dosadašnja članica Upravnoga vijeća Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Nevenka Lončarić Jelačić.

Skupštini tvrtke Odašiljači i veze Vlada je predložila izbor Ivana Damjanovića za člana Nadzornog odbora Društva, sukladno Odluci o uvjetima i postupku za izbor i/ili imenovanje kandidata za članove nadzornih odbora u trgovačkim društvima od strateškog i posebnog interesa za RH.

Vlada je utvrdila Listu kandidata za predsjednika i članove Nacionalnoga vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu, te je uputila u Hrvatski sabor na donošenje. Za predsjednika Nacionalnoga vijeća predloženi su kandidati: Georg Drezner, Tajana Sekelj Ivančan, Naila Ceribašić, Miroslav Plohl, Ivo Piantanida, Vlasta Ilišin, Hrvoje Kraljević, Enes Midžić, Mirjana Polić Bobić, Marinko Škare, Elis Deghengi Olujić, Željko Grabarević, Emilio Marin i akademik Vladimir Bermanec.

Predloženi kandidati za članove Nacionalnoga vijeća iz redova znanstvenih savjetnika u trajnom zvanju su Georg Drezner, Tajana Sekelj Ivančan, Naila Ceribašić, Mladen Šolić, Jakov Dulčić, Miroslav Plohl, Ivo Piantanida, Katarina Horvat-Levaj, Vlasta Ilišin, Vjekoslav Tičina, Ljiljana Kaliterna Lipovčan, Drago Čengić i Inga Tomić-Koludrović.

Kao predstavnici redovitih profesora u trajnom zvanju predloženi su kandidati za članove Nacionalnoga vijeća: Hrvoje Kraljević, Pero Raos, Jasminka Ledić, Enes Midžić, Mirjana Polić Bobić, Boran Berčić, Damir Magaš, Nenad Vulić, Željko Domazet, Mile Dželalija, Marinko Škare, Elis Deghengi Olujić, akademik Ranko Matasović, akademik Slobodan Vukičević, akademik Ivica Kostović, Hrvoje Šikić, Boro Mioč, Damir Agičić, Emilio Marin.

Za člana Vijeća, kao predstavnika poduzetništva, Vlada predlaže Gojka Ostojića, kao predstavnike gospodarstva Zdravka Tolušića i Zdeslava Milasa, a kao predstavnika sindikata Petra Pervana.

Vlada je državnom službeniku Krešimiru Šamiji povukla ovlaštenje za obavljanje poslova zamjenika državne tajnice Središnjega državnog ureda za šport. Istodobno, Vlada je Krešimira Šamiju imenovala na položaj zamjenika državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport, na razdoblje od četiri godine, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju.

Državnoj službenici Petri Anđelović Vlada je povukla ovlaštenje za obavljanje poslova glavnoga tajnika Središnjega državnog ureda za šport i istodobno ju je imenovala na položaj glavne tajnice tog Ureda na razdoblje od četiri godine, temeljem provedenoga postupka po raspisanome javnom natječaju.(Hina) 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju