Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tijekom poslijepodneva glasnogovornik Suda Krešimir Devčić objavit će je li izvanraspravno vijeće prihvatilo treću ponudu Sanaderove obrane.


Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda poslijepodne će ponovno raspravljati o nekretninama koje su obitelj i prijatelji bivšeg premijera Ive Sanadera ponudili kao jamčevinu za njegovu obranu sa slobode.

Vezani članci Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Andrija Jarak o tri važna pitanja nakon presude Sanaderu: "Ne treba zaboraviti da se protiv njega vodi još nekoliko sudskih postupaka" Slika nije dostupna Mirjana Sanader zatražila procjenu kuće dan prije odluke Vrhovnog suda?

Sjednica je zakazan za 13 sati, a kasnije tijekom poslijepodneva glasnogovornik Suda Krešimir Devčić objavit će je li izvanraspravno vijeće prihvatilo treću ponudu Sanaderove obrane ili ju je odbilo kao dvije prethodne. U dosadašnjim slučajevima odluka je bila objavljena sat i pol do dva nakon početka sjednice.

Nova sjednica zakazana je nakon što je Sanaderova obrana dopunila predanu dokumentaciju i odrekla se prava žalbe na 'odbijenicu' koju je od suda dobila 19. listopada. Izvanraspravno vijeće tada je, zbog nepotpune dokumentacije triju od sedam ponuđenih nekretnina, odbilo i drugu ponudu Sanaderove obrane. Prva je odbijena jer je Sanaderova supruga ponudila neetažirani stan, a jedan od odvjetnika Goran Suić zagrebačku vilu za koju nema građevinsku ni uporabnu dozvolu.

Obrana dopunila dokumentaciju za Sanaderovu obranu sa slobode

U trećem prijedlogu više nema stana koji je u zalog nudio Josip Radoš, a odbijen je jer je izjavu o odobravanju hipoteke dala njegova supruga koja nije formalni vlasnik, a za takvu radnju nije imala posebnu punomoć.

U novom je prijedlogu usklađena i izjava kojom se odobrava stavljanje hipoteke na nekretnine u vlasništvu bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebića s procjenom sudskog građevinskog vještaka, što ranije nije bio slučaj. Što se tiče dijela obiteljske kuće u vlasništvu Sanaderove supruge kao jamstvo se više ne nudi neetažirani stan, već njen udio ukupnog vlasništva u vili u Bosanskoj ulici koji je vrjedniji od ranije ponuđena stana. Time je navodno premoštena i razlika u vrijednosti Radoševa stana, koji više nije potreban kako bi se namirilo 12,4 milijuna kuna, koliko je Vrhovni sud odredio jamstvo za obranu sa slobode.

Sanaderu odbijene tri nekretnine - Bebićeva, Radoševa i od supruge Mirjane

Tko je nudio nekretnine

Svoje su nekretnine, u ranijem pokušaju, uz Bebića, Mirjanu Sanader i Radoša ponudili i Jerko Duško Suić te bivši HDZ-ovi zastupnici Jerko Rošin i Mario Zubović, čije ponude nisu bile sporne te i dalje stoje.

Bebić, Rošin i Zubović Sanaderu su, kao i supruga, već pomogli da izađe iz pritvora u prosincu 2011., kada je do prve pravomoćne presude u slučaju Ina-MOL bio na slobodi uz tada rekordnu jamčevinu jednaku sadašnjoj.

Otkriveno tko je anonimna osoba iz Njemačke koja nekretninom jamči za Sanaderovu slobodu

Iznos jamstva za obranu sa slobode odredio je Vrhovni sud ukinuvši nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Fimi media u kojem je Sanader, zajedno sa svojom bivšom strankom bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Najviše pravosudno tijelo tada se pozvalo upravo na praksu iz 2011. za koju su ustvrdili da je bila učinkovita, odnosno da je osiguravala Sanaderovu nazočnost pred sudom.

Nema presuda

Kako je Ustavni sud ljetos ukinuo i presudu bivšem premijeru zbog ratnog profiterstva u "slučaju Hypo" te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu, Sanader više nema niti jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu.

Ministrica 'bocnula' Sanaderovu obranu: 'Sad vidimo što znači imati uredne papire za nekretninu'

Još mu se sudi u slučaju Planinska, u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije" nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Na zagrebačkom Županijskom sudu za 10. studenoga zakazana su dva pripremna ročišta bivšem premijeru – za ponovljeno suđenje u slučajevima Hypo i Ina-MOL te novi postupak zbog štete nanesene HEP-u. (Hina)