Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Opći sabor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) danas je za predsjednika stranke četvrti put izabrao Ivu Sanadera, a za njegovu zamjenicu ponovno Jadranku Kosor.


Sanader je izabran jednoglasno, kao jedini kandidat, i za njega je glasovalo 2467 izaslanika, a 14 listića nije bilo valjano.

Vezani članci Mihovil Mioković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Predsjednik Studentskog zbora otkrio na što troše javni novac: Privatni tečaj, najnoviji mobiteli, aparat za kavu, zvučnici, laptopi od 22.000 kuna... Đuro Sessa Đuro Sessa izabran je za predsjednika Europske udruge sudaca

Jadranka Kosor, također jedina kandidatkinja, izabrana je glasovima 2381 izaslanika, a 99 listića nije bilo valjano.

Po jedan kandidat bio je i za 10 mjesta u Predsjedništvu HDZ-a, u koje su izabrani Vladimir Šeks, Petar Čobanković, Gordan Jandroković, Damir Polančec, Ivan Šuker, Dragan Primorac, Darko Milinović, Marina Matulović-Dropulić, Božidar Kalmeta i Branko Bačić. Najviše glasova (2085) dobio je Darko Milinović, a najmanje Branko Bačić (1923).

U to tijelo automatizmom ulaze predsjednik i zamjenica predsjednika HDZ-a, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, međunarodni tajnik Božo Biškupić, predsjednik Kluba zastupnika Andrija Hebrang te predsjednik Mladeži HDZ-a Mislav Banek.

Sabor je izabrao i 25 članova Središnjeg odbora stranke, a najveće povjerenje izaslanika dobio je Ivica Kirin (1534 glasa).

Sanader je zahvalio na iskazanom povjerenju da i četvrti uzastopni mandat bude na čelu stranke.

"Ne samo da ste mi ukazali povjerenje, ovu časnu dužnost koju sam naslijedio od Franje Tuđmana uvijek sam poimao ne samo kao čast, nego kao veliku odgovornost prema stranci i prema cijeloj Hrvatskoj jer je HDZ od samostalnosti do danas uvijek preuzimao najveću odgovornost za državu voljom birača", rekao je Sanader.

Da je HDZ najjača i najodgovornija hrvatska stranka, rekao je, svjedoče i ostali danas izabrani stranački dužnosnici. Sanader je istaknuo da su pred HDZ-om novi izazovi, da je nakon prošlogodišnje izborne pobjede pred strankom i Vladom sada rad na realizaciji zacrtanog programa, ali i na pobjedi na lokalnim izborima iduće godine.

Napomenuo je da će se lokalni čelnici tada prvi put birati neposredno te je HDZ-ovce prozvao da se što bolje pripreme za izbore i građane uvjere da ljudi iz HDZ-a, negdje sami, negdje u koaliciji, zaslužuju njihovo povjerenje.

"Ne sumnjam u naš uspjeh i dogodine", istaknuo je i zaključio svoj govor porukom: "Neka Bog čuva Hrvatsku - Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!"

Dvanaesti opći sabor HDZ-a završio je izvođenjem stranačke himne "Bože čuvaj Hrvatsku", koju je otpjevala klapa "Dalmati".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju