Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Ovdje je kolijevka kulture i vjere u Hercegovini, s ogromnim utjecajem ne samo na Hrvate', rekao je Josipović.


Hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetio je u utorak u Širokom Brijegu tamošnji franjevački samostan, riznicu i galeriju s bogatim kulturnim blagom, te je ustvrdio da taj samostan predstavlja kolijevku kulture u Hercegovini.

Vezani članci Stjepan Mesić Bivši predsjednici otkrili malo poznate detalje s Pantovčaka: Koja je razlika između terorista i protokola, po kome je paun dobio ime? Ivo Josipović (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) "Predsjednica Republike, vidjeli smo više puta, prekrasno pjeva! Mogla bi pokazati i pijanističke vještine, evo, da je podsjetim..."

Josipovića su u franjevačkom samostanu u Širokom Brijegu dočekali gvardijan samostana fra Tomislav Puljić, župnik fra Stipe Biško te fra Vendelin Karačić koji mu je govorio o povijesti grada i crkve te mu pokazao franjevačku riznicu i franjevačku galeriju.

Josipović je u izjavi za medije rekao kako je impresioniran viđenim.

'Ovdje je kolijevka kulture i vjere u Hercegovini, s ogromnim utjecajem ne samo na Hrvate. Ovdašnja tradicija ima i europski utjecaj. Ovdje u muzeju imate neprocjenjiva blaga i bogatu ostavštinu', rekao je Josipović za medije.

'Nezamisliv mi je Šengenski zid između Hrvatske i BiH'

Pri tome je dodao da je glasovita širokobriješka gimnazija odškolovala mnogobrojne znamenite osobe koje su zauzele važna mjesta u BiH i Hrvatskoj.

Nakon Širokog Brijega Josipović je svoj posjet Bosni i Hercegovini završio u Livnu gdje se sastao s predsjednikom vlade HBŽ-a Brankom Ivkovićem te razgovarao s građanima Livna.

Tijekom dana Josipović se u Mostaru susreo s hrvatskim članom BiH Predsjedništva Draganom Čovićem te je u amfiteatru Sveučilišta u Mostaru studentima održao predavanje o hrvatskoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook