Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik Josipović u BiH:

'Nezamisliv mi je Šengenski zid između Hrvatske i BiH'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ne mogu zamisliti da se između Hrvatske i BiH postavi Šengenski zid. To je nezamislivo. Zato je za BiH jako važno da što prije krene put Europske unije', rekao je Josipović.

Predsjednik Ivo Josipović kazao je u utorak u Mostaru da je očuvanje stabilnosti i dobrih odnosa sa zemljama u regiji od strateškog značenja za vanjsku i sigurnosnu politiku Republike Hrvatske te je ocijenio neracionalnim optužbe dijela političkih predstavnika u Hrvatskoj koji ga kritiziraju zbog zagovaranja regionalne suradnje.

Pročitajte i ovo Christian Schmidt Odluka europskog predstavnika HDZ BiH: "Schimdtovo nametanje izmjena izbornog zakona ugožava europski put zemlje" Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu

'Zagovaram aktivan odnos prema zemljama u regiji, a BiH smatram najvažnijim susjedom. Protivljenje da se Hrvatska bavi regijom, pomaže napose BiH prema Europskoj uniji i NATO-u, je neprihvatljivo, nerazumno', rekao je Josipović držeći predavanje o hrvatskoj vanjskoj politici na Sveučilištu u Mostaru.

Hrvatski predsjednik nalazi se u utorak u posjetu Bosni i Hercegovini tijekom kojega se sastao s članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Govoreći o suradnji sa zemljama regije kao strateškom interesu Republike Hrvatske, Europske unije i partnera Josipović je kazao kako 'nema europske politike koja nema jedno oko usmjereno na jugoistok Europe'. 'Ne mogu zamisliti da se između Hrvatske i BiH postavi Šengenski zid. To je nezamislivo. Zato je za BiH jako važno da što prije krene put Europske unije', rekao je Josipović. Dodao je da je za Hrvatsku jako važno i da se u BiH ostvari jednakopravnost tri naroda, napose Hrvata.

'Nije nam nevažno kakav položaj imate u BiH. Mislim da osjećate blagotvorne aspekte politike prema BiH', rekao je.

Govoreći o novoj energetskoj strategiji Hrvatske i EU-a, Josipović je rekao kako se Hrvatska želi pozicionirati kao energetska vrata Europe te je iznimno važnim ocijenio mogućnost izgradnje LNG terminala u Hrvatskoj.

Upitan od studenata o prosvjedima branitelja u Savskoj, Josipović je rekao kako postoje opravdani zahtjevi branitelja, ali i da je taj prosvjed djelomično politički zlouporabljen.

Radnici Diokija upozoravaju da Josipović nije vratio Ježićevu donaciju, njemu je sporan tajming

'U Hrvatskoj je došlo do uzurpacije braniteljske populacije kao da su vlasništvo jedne stranke. Stopostotni invalidi su iznijeli probleme i određeni prigovori stoje. Ali postoji i druga razina prosvjeda. Tamo nisu samo stopostotni invalidi, nego i vrlo dobro situirani pojedinci koji su sudjelovali na sramnom performansu u Vukovaru', rekao je Josipović. Pri tome je ocijenio da takvi ljudi, među kojima ima i onih s tvrtkama 'koje ostvaruju čistu dobit od dva milijuna eura, a zaposlene drže na minimalcu' imaju 'druge interese osim braniteljske'.

Josipović je rekao, odgovarajući na još jedan upit, da se presuda Perkoviću i Mustaču neće odraziti na Hrvatsku.

'Neće nikako, ni pozitivno ni negativno', rekao je hrvatski predsjednik navodeći da je to stvar sudskog postupka te da se njime neće mijenjati povijesne činjenice.

Odgovarajući na pitanje o ukidanju pokroviteljstva nad ceremonijom u Bleiburgu, predsjednik Josipović je rekao kako je to bila odluka Sabora, a ne njegova, te da je on svoj odnos pokazao osobnim odlaskom i naklonom žrvama prije nekoliko godina. Ocijenio je neprihvatljivim da se obilježavanje Bleiburga politički zloupotrebljava i zazivaju aveti prošlosti.

'Ako postoji manifestacija na kojoj se želi reafirmirati ustaštvo, onda to nije prihvatljivo', kazao je hrvatski predsjednik.

Poručio je i kako neće s Pantovčaka ukloniti bistu Josipa Broza Tita, dodajući da ju je tamo postavio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

'Ja mislim da povijesne osobe treba poštovati', dodao je Josipović.

Hrvatski predsjednik se tijekom jutra u Mostaru susreo s hrvatskim članom BiH Predsjedništva i rektoricom Sveučilišta u Mostaru Ljerkom Ostojić, a u popodnevnim satima predviđen je obilazak Riznice i galerije Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu, a u Livnu susret s predsjednikom vlade Hercegbosanske županije Brankom Ivkovićem i građanima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene