Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Agrokor

Todorić na optužnicu tešku 18 milijardi kuna tek odmahuje rukom: "Ma to će pasti k'o kruška". Komentirao i prodaju Leda

Aktualno Galerija Ivica Todorić Ivica Todorić Foto: DNEVNIK.hr Radnice u tvornica, ilustracija Radnice u tvornica, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Tvornica Ledo - 1 Tvornica Ledo - 1 Foto: DNEVNIK.hr Tvornica Ledo - 2 Tvornica Ledo - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tvornica Ledo - 3 Galerija 1/5 >>
Veliki test za hrvatsko pravosuđe je i slučaj Agrokor. U sjeni velike prodaje biznisa sa sladoledom i srmznutom hranom protiv nekadašnjeg vlasnika, ali i menadžera koncerna podignuta je još jedna optužnica u kojoj su ponovno u igri milijarde kuna.

"Pa to će pasti ko' - kruška!", poručuje Ivica Todorić i odmahuje rukom optužnicu težu od 18 milijardi kuna.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 Novi problemi Može li se novo vještačenje za Agrokor završiti u godinu dana? DORH dobio rok i zadatak, neki sumnjaju da je to moguće Slika nije dostupna Krak afere Agrokor Afera Mjenice: Tužiteljstvo opet optužilo Todorića i još 22 osobe

"Sramota, to je sramota, ne moraš biti pravnik, pa da razumiješ, a svi kažu - ujutro su prodali ovo, a navečer su ovo gurnuli...", kaže.

I ispred bivše zgrade koncerna koji je nekad vodio sve negira. Tvrdi da s još 22 osobe, bivšim suradnicima i tvrtkama iz Agrokora - nije krivotvorio i unovčio mjenice za nepostojeće usluge, i na taj način posuđivao novac od poslovnih partnera kako bi financirao kompaniju. Pod optužbama za navodne malverzacije s mjenicama prehrambene, poljoprivredne, građevinska, ali i zaštitarska tvrtka.

Todorić uvjerava: Agrokor nije imao problema s poslovanjem. Sve se, prema tužiteljstvu, odigralo od 2010. - 2017.

"Mi smo mogli državi dati para kad su nas došli i uzimali, čista laž, sve je izmišljeno", uvjerava bivši čelni čovjek Agrokora.

Potpisano je više od tri tisuće spornih mjenica. Odvjetnik Tihomir Rubeša, koji brani osobu iz nekadašnjeg vrha Agrokora optužnicu nije vidio.

"Po mom mišljenju ukoliko takvo saznanje netko nije imao ne može odgovarat za to kazneno djelo. Ja vjerujem da nije moguće dokazati da je znala!", kaže odvjetnik Rubeša.

Ledo - tek početak rasprodaje?

Nova optužnica u sjeni je velike prodaje Leda, koja je, tvrde analitičari, tek početak rasprodaje bivšeg Agrokora.

"Fortenova ima vlasnike koji nisu prirodni vlasnici takovih biznisa i po meni nije pitanje da li će biti prodano nego samo kada će biti prodano i pod kojim uvjetima. Ne bi čudilo da naredna bude Jamnica“, smatra ekonomski analitičar Andrej Grubišić.

Osim tvornice vode, tu je proizvodnja ulja, soli, mesa. A strane kompanije već su se zanimale i za preuzimanje poljoprivrednih tvrtki. Budućem kupcu poljoprivrednih kompanija ići će i više od 35 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, većinom u Slavoniji, koju je danas obišao i premijer.

"Pa neće nigdje otići te kompanije. One će ostati tu u Hrvatskoj. Naši će radnici raditi. Nije Vlada ta koja je utjecala na vlasničku strukturu kompanije danas nego onaj koji se zaduživao prije i nije mogao servisirati te obveze“, kaže Plenković.

A na nove vlasnike već se žali dio domaćih dobavljača koji nam kažu kako na policama Fortenovinih trgovina njihovi proizvodi više nemaju mjesta kao prije.

Analitičari ističu i kako novim vlasnicima Leda neće trebati i tvornica u Hrvatskoj, Srbiji i BiH, pa je pitanje koju će zatvoriti. Bivši vlasnik je katastrofičan.

"Oni hoćeju uništiti hrvatsku industriju i nama ovdje ostaviti spaljeno, razumijete, i nikakvo", ocjenjuje Todorić.

Iz Fortenove u javnosti tvrde kako su sada usredotočeni samo na prodaju sektora smrznute hrane i prijenosa dionica Mercatora na Fortenova grupu, ali na naš upit o nastavku prodaje bez konkretnog odgovora.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene