Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hercegovački teolog:

"Dolazak papinog izaslanika je poraz mostarskog biskupa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O nedavnim porukama mostarskog biskupa Ratka Perića koji tvrdi da se Gospa u Međugorju nije ukazala razgovarali smo sa sociologom religije Ivicom Maštrukom i hercegovačkim teologom Daliborom Milasom.

Henryk Moser, poseban izaslanik pape Franje krajem ožujka stiže u Međugorje kako bi proučio ''pastoralnu situaciju'' i utvrdio potrebe hodočasnika.

Pročitajte i ovo Obljetnica Gospina ukazanja - 3 Raj na zemlji Obljetnica Gospina ukazanja u Međugorju, neki se došli posebno zahvaliti: "Ovo nam je Vatikan" Sociolog Ivica Maštruko Slučaj Sotin Maštruko o reakciji Svete Stolice: "To nije uobičajeno, mora joj se posvetiti pažnja"

Iako je u Međugorje trebao stići početkom ožujka, njegov je dolazak odgođen za kraj mjeseca, a šturo priopćenje Apostolske nuncijature ne otkriva što se konkretno dogodilo, je li došlo do zabune u terminu dolaska ili je posrijedi nešto drugo.

I dok Međugorje iščekuje dolazak papinog izaslanika, mostarski biskup msgr. Ratko Perić ponovno je uznemirio duhove ustvrdivši kako se u Međugorju Gospa nikada nije ukazala.
Perić smatra da je riječ o manipulacijama vidjelaca i svećenika, a naveo je i "dvoznačne pojave" s navodnim ukazanjima tvrdeći da se "ukazana žena" u Međugorju ponaša sasvim drugačije od istinske Gospe, Majke Božje, u ukazanjima koja je Crkva do sada priznala autentičnima.

"Redovito ne govori prva; čudno se smije; nakon određenih pitanja nestaje, zatim se ponovo vraća; pokorava se 'vidiocima' i župniku da s brda siđe u crkvu, iako nevoljko. Nije sigurna koliko će se vremena ukazivati; dopušta nekima nazočnima da joj gaze po velu koji se vuče po zemlji, dopušta da joj se dodiruje odjeća i tijelo. Takva doista nije evanđeoska Gospa!", navodi biskup Ratko Perić.

Maštruko: "U cijeloj toj priči bitan je novac i biznis"

Ivica Maštruko, profesor sociologije religije u razgovoru za DNEVNIK.hr kazao nam je kako zadaća izaslanika nije utvrditi je li se u Međugorju Gospa doista ukazala, već razmotriti je li utemeljena „zdrava pobožnost“.

„Poznato je da je papa skeptičan što se ukazanja tiče, ne vjerujem da će na taj njegov stav bitno utjecati izvještaj izaslanika. Njegova je zadaća dati sugestije vezane uz hodočasnički i vjerski element, ali bez same potvrde o ukazanju“, kaže Maštruko.

Podsjetimo, papa je nedavno komentirao da ''Gospa nije poštarica pa da šalje brzojave kada će se ukazati''.

Osvrćući se na negiranje ukazanja od strane mostarskog biskupa, Maštruko kaže kako on taj stav kontinuirano zastupa te u tome ima podršku značajnih vatikanskih krugova uključujući i samoga papu.

„U cijeloj toj priči bitan je novac i biznis, za franjevce je bitno zadržati hodočašće u Međugorju“, kaže Maštruko i dodaje da biskup Perić nije usamljen u svojim stavovima unutar svoje biskupije.

Milas: "Dolazak papinog izaslanika je poraz mostarskog biskupa"

Komentar smo tražili i od Dalibora Milasa, hercegovačkog teologa, poznatog po oštrim kritikama politike HDZ-a BiH. I on se slaže kako je zadaća papinog izaslanika izrazito pastoralnog karaktera te se neće miješati u posao vatikanske komisije, kojoj je zadaća provjeriti autentičnosti eventualnih ukazanja.

„Ne sumnjam da Hoser dolazi u Međugorje s već pripremljenim rješenjem, koje bi Međugorju trebalo donijeti veću dozu toliko potrebne transparentnosti i sustavnosti“, kaže Milas.

Također nam je potvrdio kako izjava mostarskog biskupa nije nikakva epohalna novost.

„Njegov skoro pa radikalni stav o Međugorju uvijek je bio isti. Ne ulazeći u samu narav Međugorja kao eventualnog mjesta nadnaravne i, to se uvijek mora naglasiti, privatne objave, teško je ne primijetiti da je Perić nevjerojatno ustrajan u svojoj borbi protiv nečega ili nekoga. Da je kojim slučajem na njegovom položaju bio netko tko zna voditi dijalog, tko se malo više vodi razumom, a malo manje emocijama i vlastitim ponosom, te tko ne trati svoju službu obračunavajući se sa svima onima koji se ne slažu s njim, možda bi se neki problemi, koji već duže vrijeme postoje u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, davno riješili. Smatram da je dolazak poljskog nadbiskupa zapravo njegov poraz i da je on toga itekako svjestan“, smatra Milas.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene