Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić na svom se blogu osvrnuo na zbivanja na Hrvatskim studijima.


Nulta upisna kvota za Odsjek za filozofiju na Hrvatskim studijima iznenadila je i znanstvenika Ivana Đikića. Na svom je blogu napisao vlastito viđenje te situacije.

Vezani članci Pavo Barišić Pavo Barišić: "Nije istina da sam smijenjen. Bio je to neuspjeli pokušaj puča" Ivan Đikić Đikićevu projektu Njemačka daje osam milijuna eura: ''To će nam omogućiti korištenje modernih tehnologija za lijekove protiv COVID-19''

Istaknuo je da je razgovarao s kolegama iz Hrvatske o toj temi te da nije dobio negativan odgovor ni na jedno od važnih pitanja koja se postavljaju kada se odlučuje za nultu upisnu kvotu nekog odsjeka, stoga mu s akademskog aspekta nije jasno zašto se to događa.

''Takvi stručni uspjesi, interes studenata, najbolje recenzije prema međunarodnim kriterijima nisu slučajne nego su posljedica ulaganja, profesionalnosti i zajedničkog rada studenata i profesora'', napisao je Đikić.

Poručio je kolegama s Hrvatskih studija da njihovo ''znanje i talenti predstavljaju budućnost zemlje u kojoj bi rad i stručnost trebali biti temelj napretka i sretnog života''.

Pozvao je premijera i predsjendicu kojima su puna usta zadržavanja mladih i sposobnih ljudi u zemlji te poboljšanja obrazovnog sustavam, da pomognu riješiti problem.

''Ovim obraćanjem pozivam i premijera Vlade RH i Predsjednicu RH da aktivno pomognu rješavanju problema studenata na Hrvatskim studijima, jer će na taj način najbolje dokazati da svoje riječi pretvaraju u djela na korist i dobrobit mladih u Hrvatskoj'', zaključio je Đikić svoj tekst kojeg u cijelosti možete pročitati na njegovom blogu.

Podsjetimo, Senat Sveučilišta u Zagrebu na sjednici 14. ožujka donio je odluku da se u akademsku godinu 2017./2018. neće upisivati studente na studij filozofije na Hrvatskim studijima, jer bi to bilo utrostručavanje takva studija na Sveučilištu u Zagrebu.

No, utrostručavanje bi se, gledajući kvalitetu rada nastavnika, trebalo prelomiti na nekom drugom fakultetu. Naime, po citiranosti nastavnika prednjači Odsjek za filozofiju Hrvatskih studija. Odmah nakon slijedi Odsjek za filozofiju FFZG-a, a kao najlošiji u navedenoj kategoriji, odnosno najmanje citiran, ostaje Filozofski fakultet Družbe Isusove.