Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Voditelju laboratorija Molekularne biologije tumora na splitskome MedILS-u i profesoru na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Frankfurtu te direktoru frankfurtskog Instituta za istraživanje života Ivanu Đikiću uručena je sinoć na svečanosti u Hannoveru prestižna nagrada ‘Sir Hans Krebs’ za 2009.


Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje za otkrića u području biomedicine, a Đikić je izabran zbog svog znanstvenog rada objavljenog prošle godine u uglednom znanstvenom časopisu Nature. Riječ je o otkriću bjelančevine Rpn13. U obrazloženju nagrade stoji kako je Nobelova nagrada za otkriće ubikvitina kao signala za razgradnju starih ili istrošenih bjelančevina u proteazomu dodijeljena trojci znanstvenika (Avraham Hershko, Aaron Ciechanover i Irwin Rose), ali je ostala nepoznanica na koji način proteazom (čistač stanice) prepoznaje proteine koji se trebaju razgraditi. Upravo su taj nepoznati receptor (Rpn13) koji se veže za ubikvitin s velikim afinitetom otkrili Ivan Đikić i mlada znanstvenica Koraljka Husnjak.

Vezani članci PR Već u prvoj godini postojanja Porsche Digital Croatia u TOP 3 najbolja poslodavca Slika nije dostupna Ivan Đikić znanstvenik godine

>> Novo veliko Đikićevo otkriće

Nagrada Sir Hans Krebs, koju dodjeljuje Sveučilište u Hannoveru u čast istoimenog dobitnika Nobelove nagrade koji je otkrio ciklus limunske kiseline u razgradnji šećera, sastoji se od novčane nagrade od 10.000 eura te plakete. Ivan Đikić odlučio je dio novčane nagrade donirati udruzi Civitas i njihovom programu rada s djecom s poteškoćama u razvoju, jer je impresioniran njihovim rehabilitacijskim radionicama, koje se provode isključivo volonterskim radom logopeda, pedagoga i defektologa. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju