Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U UKRAJINI I STANJE U REGIJI

Ivana Petrović: "U Hrvatskoj treba ojačati sigurnosni sektor. Ruska agentura je pojačala svoje djelovanje"

Reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović komentirala je prepucavanja premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, ali i trenutnu situaciju o ratnim zbivanjima u Ukrajini.

''Nikad dosta s njima'', kazala je reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović o prepucavanjima premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića. Ističe da ljude zbunjuje kada predsjednik ''nespretnu izjavu'' premijera podiže na razinu službenog priopćenja. ''Zna se što je vojna pripravnost, zna se koliko stupnjeva ona ima, zna se što je čija nadležnost'', ističe Petrović. Navodi da je potreban oprez u odnosu na ovu situaciju.

"Ja bih prije rekla da je u Hrvatskoj potrebno ojačati sigurnosni sektor. Prema nekim informacijama iz provjerenih izvora - ruska agentura je pojačala svoje djelovanje, uključujući i ovdje u Hrvatskoj. Recimo već jednom - ona ovdje ima dosta jaku mrežu, kroz gospodarstvo, energetiku,  politiku, čak i medije'', rekla je Petrović te dodala da čak, po potrebi, treba pozvati ugovorne i stare obavještajce koji su se iskazali u Domovinskom ratu.

''Shvatili su Rusi naš koruptivni mentalitet i stvorili su snažnu mrežu, a posebno treba pojačati sigurnost u širokopojasnoj operaciji koja se odvija u ranjivim dijelovima, od Cipra sve do Balkana'', rekla je Petrović.

Osvrnula se i na stanje u susjedstvu. ''Aleksandar Vučić je izrekao svoj proruski stav. Milorad Dodik isto to govori i brani svojim životom pravo na neutralnost i sve naziva proturuskom propagandom'', pojašnjava Petrović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INTERVJU PREDSJEDNIKA Zelenski: "Treba prestati bombardirati ljude. Ako padne Ukrajina, onda će sve ruske trupe biti na granicama vaših zemalja"

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević PROVJERA STANJA Tomašević otkrio broj skloništa u Zagrebu i upozorio na sirenu: ''Ne želimo širiti paniku''

Bilo što da se dogodi, napominje Petrović, a ''dogodit će se preko humanitarnih udruga'' - može zapaliti cijelu Bosnu i Hercegovinu. ''Vrlo brzo se to može s istoka Republike Srpske prenijeti i na federaciju i na Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju. To treba držati pod kontrolom'', rekla je.

Što se Daytonskog sporazuma tiče, Petrović kaže da je potpuno jasno da Rusija čvrsto stoji na poštivanju daytonskog mirovnog sporazuma, ali sporazumi danas ne znače - ništa. 

Cijeli razgovor možete pogledati u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene