Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROVJERA STANJA

Tomašević otkrio broj skloništa u Zagrebu i upozorio na sirenu: ''Ne želimo širiti paniku''

Zagreb trenutno ima između 200 i 300 kreveta za prihvat izbjeglica iz Ukrajine što je zasad više nego dovoljno, a radi se na prilagodbi nekih većih kapaciteta, poput Zagrebačkog velesajma, kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovitoj konferenciji za medije.

Povodom obilježavanja današnjeg Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite RH gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević čestitao je službama njihov dan i pozvao građane da se uključe u sustav civilne zaštite.

Kazao je da ove godine nema smotre civilne zaštite kako se u aktualnim okolnostima ne bi uznemiravalo građane: ''Ona je bila organizirana prije ovih nemilih događaja u Ukrajini. Htjeli smo pokazati svoja nova vozila koje su službe nabavile i spremnost odgovora na ove krize. Međutim da ne bismo uznemiravali građane velikim smotrama od toga smo odustali''.

''Očekujemo puno veći val izbjeglica iz Ukrajine''

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba održao je sastanak u ponedjeljak s ciljem koordinacije službi i pripreme prihvata i smještaja izbjeglica iz Ukrajine. ''Grad Zagreb je spreman i pružit ćemo svu potrebnu pomoć'', poručio je Tomašević.

''Očekujemo puno veći val izbjeglica kada se uspostavi organizirani prijevozni sustav'', kazao je te dodao da razmišljaju da na raspolaganje stave i Grad mladih, a gradske zdravstvene službe izbjeglicama već pružaju potrebne zdravstvene usluge.

Izbjeglice bi, ako će trebati, mogle biti smještene i na Velesajmu, no o tome se vode pregovori, kazao je Tomašević, dodavši da u ovom trenutku ne očekuju veliki val, ali da službe obavljaju sve potrebne pripreme.

''Trenutno ih je u Zagrebu - u Motelu Plitvice 18. Dolaze i odlaze na daljnje lokacije. Dosta njih se smješta u privatnom smještaju. Tri su smještajna kapaciteta organizirana u Gradu Zagrebu: Motel Plitivice, hostel Rakitje i Tomislavov dom'', podsjetio je Tomašević.

''Zasad je nekakva primarna procjena između 200 i 300 kreveta što je za sada i više nego dovoljno. Radimo na masovnim smještajima, kao što je Velesajam tako da budemo spremni, ali sada se uglavnom oni smještaju po nekim rodbinskim, privatnim smještajima. Ovo je nulti val izbjeglica, pravi još nije ni počeo'', upozorio je Tomašević.

Na gradonačelnikovu službenom profilu na Facebooku zaredali su se ovih dana upiti građanki i građana gdje se može pronaći popis atomskih skloništa u Zagrebu, a to je pitanje Tomaševića dočekalo i na konferenciji za medije.

''1062 skloništa postoje u Zagrebu i tu smo također u suradnji s državnim institucijama, postoje protokoli, vodimo komunikaciju. Ne bih htio da se širi panika i prejudicirati neke stvari za koje, na svu sreću, zasad još nema opasnosti. Ne bih htio da podacima o skloništima pridonosimo strahu građana u ovoj situaciji koja je retraumatizirajuća'', kazao je Tomašević i dodao da se stanje skloništa periodički provjerava: ''Popis skloništa je u javnim podacima, učinit ćemo ih pristupačnijima, ali za sada ne želim širiti paniku''.

Upravo na tom tragu Tomašević je podsjetio i da će u subotu točno u podne odjeknuti sirena s obzirom na to da se redovito svake prve subote u mjesecu u podne provjerava ispravnost sustava za uzbunjivanje pa da se građani ne preplaše s obzirom na aktualno stanje vezano za rat u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Olga Stoliar LJUDIMA TREBA POMOĆI Dvjestotinjak izbjeglica iz Ukrajine stiglo u Hrvatsku: "Tamo pucaju po vrtićima, kućama, civilima..."
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SLIKA BUDUĆNOSTI Božičević: ''U školama nas se uči o ratovima, ne o miru, ali mir ćemo morati naučiti graditi ako želimo preživjeti''
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRILIKA ZA BUDUĆNOST Teršelič: ''Ovaj rat je i zajednički neuspjeh svih nas. U Europi ponovno nismo znali graditi mir''

ZET prilagodio rad žičare za noćno skijanje na Sljemenu

''11.000 vožnji, odnosno putnika bilo je u Žičari otkad je puštena u pogon, a od danas će raditi do 21:30 utorkom i četvrtkom kako bi se popratilo noćno skijanje'', kazao je Tomašević objasnivši da Žičara ne radi do 22 sata zbog dozvola te će u tom slučaju postojati autobusni prijevoz.

Zagrebački holding je sklopio novi ugovor o najmu vozila, kazao je Tomašević i najavio da će uzeti 59 vozila manje nego što je to bilo u prošlom ugovoru - 218 vozila umjesto 277: ''Troškovi se s 20,75 milijuna kuna smanjuju na 18,1 milijun kuna, iako je među njima čak 30 posto hibridnih i električnih vozila što će dodatno smanjiti troškove goriva''.

Upitan za navodno stizanje obavijesti radnicima GSKG-a i Holdinga o raskidu ugovora o radu, rekao je da će provjeriti o čemu se radi jer mu je to prva informacija.

Njegova zamjenica Danijela Dolenec izvijestila je da se Grad prijavio za sredstva Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za financiranje projektno tehničke dokumentacije u području digitalizacije i zelene tranzicije. Riječ o projektima vezano za e-Zagreb, kojim se papirno poslovanje Grada pretvara u elektroničko.

ZET je prijavio nabavu novih vozila koje će imati nultu emisiju štetnih plinova, a Zagrebački holding digitalizaciju parkinga kojom bi se kroz aplikaciju za korisnike pronalazila slobodna parkirna mjesta te nadogradnju e-Platforme koja objedinjuje različite usluge za korisnike.

Važni projekti su i nova ambulanta u Španskom, energetska obnova Centra za kulturu Trešnjevka, Muzeja Prigorja te modernizacija sustava grijanja i hlađenja u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla".


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene