Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privedene dvije osobe

Podržali ih i neki saborski zastupnici: Prosvjednici stigli do Kamenitih vrata, uzvikivali "Izdaja, izdaja"

Prosvjednici na Kamenitim vratima (Foto: I.B. Tomljenović)
Prosvjednici na Kamenitim vratima (Foto: I.B. Tomljenović) I.B. Tomljenovi?
Aktualno Galerija Prosvjed branitelja (Foto: Pixell) Prosvjed branitelja (Foto: Pixell) Foto: Pixell Policijske blokade (Foto: Pixell) Policijske blokade (Foto: Pixell) Foto: Pixell Prosvjed branitelja (Foto: Pixell) Prosvjed branitelja (Foto: Pixell) Foto: Pixell Prosvjednici na Kamenitim vratima (Foto: I.B. Tomljenović) Prosvjednici na Kamenitim vratima (Foto: I.B. Tomljenović) Foto: I.B. Tomljenovi? +11 Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/16 >>
Zbog dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića braniteljske udruge održale su prosvjed u Zagrebu, a iako je prvotno skup bio najavljen na Markovu trgu, iz sigurnosnih je razloga zabranjen na toj lokaciji. Prosvjednici su se razišli nakon dva sata.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić rasprava o Kosovu VIDEO Vučić ponižen na sjednici UN-a, predsjedavajuća ga ušutkala lupajući rukom o stol Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

S prosvjeda na Trgu bana Jelačića i povorke prema Kamenitim vratima uživo je izvijestila novinarka DNEVNIK.hr-a Anamaria Batur.

Razišli su se prosvjednici koji su se danas okupili povodom dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb.

Okupljenim prosvjednicima, koji su se u jendom trenutku s Trga bana Jelačića uputili prema Kamenitim vratima, policija je blokirala pristup Markovu trgu. Prosvjed je, kako je sam rekao, apsolutno podržao i  Mostov saborski zastupnik Miro Bulj.

"Posjet Vučića je jedna šminka, nejasna hrvatska politika prema Srbiji, vanjska politika gdje premijer i Predsjednica nemaju iste stavove, kao u filmu 'Glup, gluplji'. Niti se zna tko što radi. To je odnos naše politike prema četniku Vučiću koji je dužan već do sada bio ne samo se ispričati, nego otići i u Glinu ispričati se ljudima srpske nacionalne manjine koje je pozivao na granice Virovitica-Karlobag-Ogulin-Karlovac. Očito, ovo je samo šminkerski potez. Tko ga je naredio, očito su naši političari pod vanjskim utjecajem pozvali Vučića koji je četnik i koji se nikome nije ispričao i koji je odgovoran za zločine. Njemu bi put prema Remetincu bio puno adekvatniji. Ne vidim smisao ovog posjeta bez jasnih tema koje će se dogovarati. Ako nije ponio arhive iz logora, nema smisla. Malo me žalosti da ne puštaju naše udovice, od naših suboraca majke, očeve, da ih je blokiralo 500 metara od Trga. Veći prioritet ima Vučić nego majke poginulih", rekao je.

Andrija Jarak o prosvjedu

"Prosvjednici su izabrali Markov trg jer su rekli da je to kultno mjesto u hrvatskoj povijesti i najbolje mjesto da se izrazi neslaganje s politikom, posebice s političkom prošlošću Aleksandra Vučića. Podsjećaju da je on glasnogovornik velikosrpske agresorske politike i da je napravio puno loših stvari 1990-ih. Kazali su kako je to čovjek čiji je posjet Hrvatskoj neprihvatljiv. Zamjerili su Predsjednici što ga je pozvala. Vikali su 'Izdaja, izdaja'. Zasad postoji informacija da su privedene dvije osobe zbog transparenta neprihvatljivog sadržaja", izvijestio je u Vijestima Nove TV u 14 sati Andrija Jarak.

Posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj prate reporteri Nove TV: Andrija Jarak, Ivana Petrović, Mislav Bago i Ivana Brkić Tomljenović koji će čitatelje portala DNEVNIK.hr izvještavati o svim relevantnim događanjima.

Prosvjed se prvo trebao održati na Markovu trgu, gdje bi se nešto poslije 13 sati trebao pojaviti i Aleksandar Vučić kako bi se u Banskim dvorima susreo s premijerom Andrejom Plenkovićem. No policija nije dozvolila braniteljima dolazak na Markov trg.

Prosvjednici na Kamenitim vratima (Foto: I.B. Tomljenović) Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Mnogi su branitelji krenuli prema Markovu trgu već prije 9 sati, no policija ih nije pustila prema trgu, kažu da je to iz sigurnosnih razloga", javio je Andrija Jarak.

Nakon toga nekoliko stotina članova braniteljskih udruga okupilo se na Trgu bana Jelačića, gdje su prosvjedovali protiv Aleksandra Vučića. Prosvjednici su, između ostalog, na razglas pustili Vučićev govor iz okupirane Gline 1995. godine.

Prosvjed je počeo u 10 sati pod velikim transparentom "Srbija mora odgovarati za genocid u Hrvatskoj i platiti ratnu odštetu".

Umirovljeni general Željko Sačić, jedan od organizatora prosvjeda, izvijestio je nazočne da je njihov prosvjedni skup na Trgu sv. Marka zabranjen, iako su policiji uredno najavili skup.

Najavio je da će prosvjednici nakon skupa otići do Kamenitih vrata, do kuda mogu, kako bi se čuo i njihov glas. Nakon intoniranja hrvatske himne prosvjednici su povicima "Izdaja, izdaja" izrazili svoje nezadovoljstvo policijskim postupkom.

Na prosvjedu su se nosile hrvatske zastave, zastave HOS-a i HSP-a te županijskih Udruga branitelja.

Predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Rozalija Bartolić rekla je u petak na konferenciji za novinare da će prosvjedom "Istinom u budućnost" udovice i branitelji iskazati nezadovoljstvo Vučićevim posjetom jer smatraju da Hrvatska u Vučiću nema iskrenog i odgovornog sugovornika za rješavanje brojnih problema između dviju zemalja.

Trg sv. Marka je pod jakom policijskom blokadom.

Policija: Prosvjed nije zabranjen

U policiji navode kako prosjed nije zabranjen, već da se radi o sigurnosnim razlozima.

"Temeljem članka 51. stavka 5. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, policija je jutros temeljem sigurnosne prosudbe vezane za provođenja posebnih mjera sigurnosti, odnosno osiguranja štićenih osoba i objekata, privremeno ograničila pristup Markovu trgu.
S obzirom na to da se ova odluka odnosi i na sudionike najavljenog javnog okupljanja za današnji dan na Markovu trgu želimo jasno razgraničiti da se ne radi o zabrani javnog okupljanja kako je to definirano Zakonom o javnom okupljanju u članku 14.", priopćili su iz policije. 

Bez obzira na to što je braniteljski prosvjed promijenio lokaciju, na Markovu trgu i dalje je puno interventnih policijskih snaga. (Hina/Ma.B./N.C.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene