Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Ivan Vrdoljak otkrio što će koalicijska većina učiniti ako propadne nagodba za Agrokor: "Nadam se da će ipak proći..."

Ivan Vrdoljak i Sabina Tandara Knezović (Foto: Dnevnik.hr)
Ivan Vrdoljak i Sabina Tandara Knezović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivan Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Vrdoljak i Sabina Tandara Knezović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Model mirovinske reforme, koji je ministar Marko Pavić prvo predstavio javnosti, a tek onda vrhu HDZ-a i koalicijskim partnerima, uzburkao je duhove u vladajućoj koaliciji.

Tim je povodom u Dnevniku Nove TV gostovao predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, s kojim je razgovarala reporterka Sabina Tandara Knezović.

Pročitajte i ovo Milivoj Špika i Marko Biočina OBEĆANJE VLADE Dio umirovljenika nezadovoljan najavom Vlade o usklađivanju mirovina: "Bliži se superizborna godina pa slijedi superigrokaz" Prosvjed u Parizu PROSVJED NA PRAZNIK RADA I dalje su bijesni zbog mirovinske reforme: Macron dočekan zvižducima, lupanjem loncima i dobacivanjem

Ima li premijer podršku HNS-a kad je u pitanju mirovinska reforma?

Mi razgovaramo o tome. Ima podršku u načinu vođenja komunikacije.

Bezrezervnu?

Kažem, imamo podršku u tome kako on komunicira. Mi smo na prvu naznaku što sadržava prijedlog mirovinske reforme jasno rekli svoj stav, a to je jačanje drugog stupa, i da smo to shvatili kao ozbiljnu temu te da ćemo otvoriti razgovore. Evo, danas je bio jedan u nizu sastanaka, bit će ih još.

Dakle, HNS neće dozvoliti da jedna kuna ode iz drugog stupa?

Naš politički stav je da trebamo slijediti europske, civilizacijske trendove, a to je da međugeneracijska solidarnost treba biti podijeljena s individualnošću, a to znači da svatko ima svoja sredstva kojima raspolaže u vrijeme kad ode u mirovinu. Taj trend trebamo poštivati i pratiti. Jačanje drugog stupa, veća izdvajanja...

Zašto se dosad nije jačao taj drugi stup?

Zato što to nijedna Vlada nije htjela.

Između ostalog, vi ste bili već u Vladi.

Naravno, ali to košta. Svakih pola posto te košta 1,5 milijardi kuna. Danas je dogovoreno da ide veće izdvajanje za drugi stup u iduće dvije godine. Ja to poštujem, i svi su se koalicijski partneri složili.

Kako ćete sada namaknuti novac za to?

Gospodarski rast, politička stabilnost, kontrola troškova. I onda naravno na račun dobiješ nove prihode, koje onda raspoređuješ. Ovo je jedan pametan potez, znači da veći iznos izdavajamo u drugi mirovinski stup, koji garantira da će naša individualna mirovinska štednja biti veća no što je bila dosad.

Ivan Vrdoljak i Sabina Tandara Knezović (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Sada ima ova varijanta da tko hoće 27% više mora prebaciti novac iz drugog u prvi stup. Nije li to svojevrsna ucjena?

Da, može se i tako čitati, ali...

Zašto bi građani vjerovali tomu? Danas jedna politička garnitura jest, sutra nije.

Danas smo o tome govorili. Ponovit ću, mi trebamo jačati drugi stup, a ne stimulirati izlazak iz njega. Na tragu toga ja sam, budući da je bilo ipak previše dionika, a vrlo ozbiljna tema, dogovorio danas i bilateralni sastanak u idućih desetak dana s ministrom, doći ću sa svojim stručnjacima, da porazgovaramo, pogledamo trendove, damo naš prijedlog.

Možete li malo detaljnije objasniti, što ćete vi predložiti?

Nemojte da to svodimo na dnevnopolitičke razine. Osobno mislim da svatko tko je uplaćivao u drugi mirovinski stup ima pravo na dio povećanja, da li 27 posto ili 75 posto od 27, o tom potom. A onda ćemo vidjeti što ćemo raditi sa sredstvima koja su danas u vlasništvu građana. Tisuću puta ću ponoviti, to svi shvaćaju, i svi u koaliciji to shvaćaju, a to je da su sredstva koja su u drugom mirovinskom stupu sredstva svakog građanina osobno i da se to ne može ni na jedan način dirati, ali nije dobro ni da se dodatno ekstremno stimulira kako bi izašli iz drugog stupa.

Što očekujete od sutrašnje skupštine vjerovnika?

Očekujem da će se izglasati nagodba, iskreno se tome nadam. To je veliki dan.

Bojite li se scenarija da neće biti izglasana?

Uvijek se bojim. To je bio jedan od razloga zašto smo donijeli onu tešku odluku, da stabiliziramo politički sustav i uđemo u Vladu, da bi se isplatilo 600 milijuna eura dobavljačima, i to je obavljeno, i da bi došlo do nagodbe, omogućena su radna mjesta, rast plaća, investicije i sugurnost dobavljača. Sve će se to riješiti ako do nagodbe dođe. Ako ne, morat ćemo napraviti hitni sastanak koalicijske većine i vidjeti koje su daljnje mjere. Ali mislim da će do nagodbe doći, zašto ne. Perspektiva razvoja Agrokora i u novom vlasništvu ipak donosi puno više prednosti nego stečaj.

Je li bilo ovih dana razgovora o smanjenju PDV-a ili rasterećenju plaća? Ima li nekog dogovora oko toga?

Bilo je razgovora, prije desetak dana, a bit će ih i opet.

Jeste li na nekom zajedničkom tragu?

Jesmo, kako smo najavili, tako i ide prema tom dogovoru, a to je da uz smanjivanje PDV-a od jedan posto idemo i rasteretiti plaće. Kolega ministar financija je izašao van s time da treba smanjiti PDV, ali ja sam rekao - OK, ali ajmo vidjeti možemo li paralelno s time ići i s rasterećenjem plaća, jer nije danas mudro smanjivati samo PDV. Ako je moguće jedno i drugo - OK. Ide u tom smjeru, čuli ste ministra prije par dana, to ćemo imati od 1. siječnja 2019. godine, porezno rasterećenje i plaća, i vrlo vjerojatno PDV-a, i povećanje uplata u drugi mirovinski stup. Danas kada hrvatska politika razgovara o poreznom rasterećivanju, to je dobro.

Ovo je malo čudna situacija, smanjuju se neki porezi, a to kao da je krivo komunicirano.

Aha, mislite, smanjuje se PDV, a svi su protiv toga? Zato što danas svi procjenjuju da bi možda neka druga smanjenja poreza bila za gospodarstvo...

Mislte, ljudi su pametniji, opekli su se već puno puta?

Pa ne, nego se otvara javna rasprava, idemo vidjeti što će vrijeme pokazati. Svoj sam stav jasno rekao, rasteretiti plaće - dakle, povećati plaće pa povećati potrošnju, to je naš prvi prioritet. Ako se zajedno s time može i smanjiti PDV, zašto bih bio protiv toga?

Puno vam hvala na ovom razgovoru.

Hvala vama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene