Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod istragom zbog korupcije

Istražni zatvor bivšoj zadarskoj rektorici Dijani Vican i poduzetniku Stanišiću

Aktualno Galerija Dijana Vican Dijana Vican Foto: Jure Miskovic/Cropix Bivšoj rektorici Dijani Vican i Anti Stanišiću određen istražni zatvor - 5 Bivšoj rektorici Dijani Vican i Anti Stanišiću određen istražni zatvor - 5 Foto: DNEVNIK.hr Bivšoj rektorici Dijani Vican i Anti Stanišiću određen istražni zatvor - 6 Bivšoj rektorici Dijani Vican i Anti Stanišiću određen istražni zatvor - 6 Foto: DNEVNIK.hr Bivšoj rektorici Dijani Vican i Anti Stanišiću određen istražni zatvor - 2 Bivšoj rektorici Dijani Vican i Anti Stanišiću određen istražni zatvor - 2 Foto: DNEVNIK.hr +4 Bivšoj rektorici Dijani Vican i Anti Stanišiću određen istražni zatvor - 3 Galerija 1/9 >>
Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda u utorak je odredila istražni zatvor poduzetniku Anti Stanišiću i bivšoj rektorici zadarskog sveučilišta Dijani Vican, koji su se pod istragom zbog korupcije našli zajedno s bivšom HDZ-ovom političarkom Josipom Pleslić, nekada Rimac.

Bivša državna tajnica, saborska zastupnica i kninska gradonačelnica branit će se sa slobode u istrazi koju je Uskok pokrenuo zbog trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Anti Stanišiću i Dijani Vican istražni je zatvor na prijedlog Uskoka određen kako na slobodi ne bi utjecali na svjedoke koje tužitelji žele ispitati tijekom istrage.

Tužiteljstvo navodi da je Josipa Pleslić, koristeći utjecaj koji je stekla višegodišnjim obnašanjem dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru, kao i svoj položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave, dogovorila sa Stanišićem da će poduzimati sve potrebne radnje kako bi osigurala da državna i javna tijela te državne tvrtke u poslovanju sa Stanišićevom tvrtkom postupaju njemu u prilog.

On je bivšoj političarki zauzvrat omogućio da bez plaćanja režijskih troškova koristi stan u Zagrebu u vlasništvu njegove tvrtke te joj besplatno nabavio i ugradio opremu za obiteljsku kuću u Vodicama, čime se Rimac, prema tvrdnjama tužiteljstva, okoristila za oko 50.000 kuna.

Pred Uskokom odbacili optužbe za korupciju

Vican je u ponedjeljak pred Uskokovim istražiteljima odbacila optužbe za korupciju i ustvrdila kako nije postupala po nalogu Josipe Pleslić. Nju tužitelji terete da je od Dijane Vican tražila da ne naplati 1,5 milijuna kuna, odnosno 200.000 eura garancije Stanišićevoj tvrtki koju je položio za projekt izvođenja radova na izgradnji studentske menze sa studentskim paviljonima i kolnim prilazom na lokaciji Novog kampusa Sveučilišta u Zadru.

Nakon što je ponuda Stanišićeve tvrtke bila treća po redu u predmetu nabave, Josipa Pleslić od predsjednika uprave HŽ Infrastrukture tražila je da se, neovisno o stvarnom stanju, u drugim boljim ponudama u toj nabavi pronađe greška. No on nije postupio po njezinu traženju, izvijestio je ranije Uskok ne otkrivajući identitete troje osumnjičenih.

Vican i Stanišić u ponedjeljak su uhićeni te nakon pretresa i prikupljanja dokaza dovedeni u Uskok, dok bivša političarka nije uhićena jer je cijeli slučaj, kako se doznaje, proizišao iz podataka nađenih u njezinu mobitelu tijekom ranijih istraga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kraj potrage Pronađena djevojčica nestala u Trogiru

Josipa Pleslić, ranije Rimac, uhićena je u svibnju 2020. i protiv nje su već podignute dvije optužnice. Terete je za pogodovanje investitoru izgradnje vjetroelektrana na području Ervenika i Knina, a u postupku proizišlom iz afere vjetroelektrane osumnjičena je za niz malverzacija, uključujući namještanje državnih ispita, sređivanje dodjele potpora, pogodovanje izmjenama uvjeta za zakup državnog zemljišta i slično.

Pročitajte i ovo Ilustracija nije izbjegao policiju U Sarajevu s leta skinut Hrvat povezan sa splitskom narkohobotnicom

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj Šipek Izvlačenje 1,2 milijarde kuna U DORH-u održan sastanak vezano za slučaj Agrokor: Hrvoj-Šipek zatražila analizu odluke Visokog kaznenog suda

"Dakle, sud je objavio odluku da je određen istražni zatvor za dvoje okrivljenika u ovom predmetu zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Riječ je o deset svjedoka koje ćemo ispitati tijekom istrage o ovom predmetu. I istražni zatvor traje mjesec dana", rekao je Vedran Libl, zamjenik ravnateljice Uskoka.

"Za moju branjenicu postoji točno šest svjedoka, na nju se odnosi jedan dio inkriminacije, to je je li da je povukla stavljeni zahtjev za naplatu garancije od nekih 1,45 milijuna kuna, dakle nešto manje od 200 tisuća eura, i da je time počinila štetu sveučilištu", rekao je Veljko Miljević, odvjetnik Dijane Vican.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene