Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uhićeno dvoje

Objavljeni detalji nove istrage protiv Josipe Rimac: Kao mito tražila da ne plaća režije, opremili joj i kuću u Vodicama

Josipa Pleslić
Josipa Pleslić Foto: Damir Krajac/Cropix
USKOK je pokrenuo novu istragu protiv bivše kninske gradonačelnice i državne tajnice Josipe Rimac, sada Pleslić, zbog trgovine utjecajem i primanja mita. Sumnjaju da se okoristila besplatnim režijama te opremom za kuću.

USKOK je izvijestio o detaljima nove istrage protiv bivše kninske gradonačelnice i državne tajnice Josipe Rimac, sada Pleslić, u sklopu koje su u ponedjeljak uhićeni bivša rektorica zadarskog sveučilišta Dijana Vican te poduzetnik Ante Stanišić povezan s trgovačkim društvom Graditelj svratišta. 

Ne navodeći imena, USKOK je objavio kako se istraga provodi protiv troje hrvatskih državljana (1980., 1992., 1959.) i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da su od 23. siječnja 2018. do kraja svibnja 2020. u Zagrebu i Zadru, Rimac i Stanišić dogovorili da će ona svoj utjecaj koji je stekla kroz obnašanje dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru kao i svoj položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave, poduzimati sve potrebne radnje kako bi osigurala da državna i javna tijela te državne tvrtke u poslovanju s Graditeljem svratišta idu u prilog tom poduzeću. Zauzvrat je tražila da joj Stanišić omogući da bez plaćanja režijskih troškova koristi stan u Zagrebu u vlasništvu navedene tvrtke te da joj bez naplate nabavi i ugradi opremu za obiteljsku kuću u Vodicama.

Pročitajte i ovo Krešimir Macan Uznemirujuće poruke Zašto je Coca-Cola toliko šutjela o paničnom širenju vijesti o otrovanim pićima: "Već su zakasnili, nastala je šteta"

Nakon što je Sveučilište u Zadru zatražilo isplatu garancije od 1,45 milijuna kuna, koju je IV. okr. društvo pribavilo za potrebe natječaja za izvođenje radova na izgradnji Studentske menze sa studentskim paviljonima i kolnim prilazom na lokaciji Novog kampusa Sveučilišta u Zadru, Rimac je od tadašnje rektorice Sveučilišta u Zadru Dijane Vican zatražila da opozove zahtjev za naplatu.

Vican je to i učinila iako su bili ispunjeni uvjeti za naplatu garancije, čime je oštetila Sveučilište u Zadru za 1,45 milijuna kuna, u korist Graditelja svratišta.

Nadalje, nakon što je ponuda te tvrtke bila treća po redu u predmetu nabave "Izvođenje radova na obnovi prijemne zgrade Osijek" trgovačkog društva HŽ Infrastruktura, Stanišić je od Rimac zatražio da se založi kod predsjednika uprave tog društva da Graditelj svratišta bude izabran kao najpovoljniji ponuditelj, što je ona prihvatila. Tako je od predsjednika uprave HŽ Infrastrukture tražila da se, neovisno o stvarnom stanju, u drugim boljim ponudama u toj nabavi pronađe greška. No, on nije postupio po njezinom traženju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Panika u javnosti Policija od subote zna za slučaj trovanja pićem, KBC Rijeka: "Zaprimili smo jednu osobu pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka"

Zauzvrat je Rimac, sukladno dogovoru sa Stanišićem, od siječnja 2018. do kraja svibnja 2020. godine u Zagrebu koristila stan u vlasništvu Graditelja svratišta bez plaćanja režijskih troškova čime joj je pribavljena protupravna korist od najmanje 27.974,14 kuna. Osim toga joj je Stanišić omogućio besplatnu nabavu i ugradnju opreme u kući u Vodicama, u vrijednosti od najmanje 20.037,60 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene