Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pola milijuna lažnih kuna ušlo je u Hrvatsku. I to u apoenima od 500 i 1000 kuna.


Prava. Ili lažna? Na prvi pogled - razlika je mala. No, koliko krivotvorenih novčanica još kola po Hrvatskoj - ne zna se. Na sreću, kvaliteta nije najbolja. Dio njih - 150 tisuća - u prodaju je, po sumnjama istražitelja, pustio sin šefa zagrebačke policije kojemu ovo nije prvo kazneno djelo.

Vezani članci Slika nije dostupna Udruga Franak priprema novu KOLEKTIVNU TUŽBU Slika nije dostupna Znate li koliko bakterija u prosjeku ima na svakoj novčanici?

'Ako bi krivotvorinu stavili prema izvoru svjetlosti, lako bi uočili da krivotvorina nema vodeni znak i zaštitnu nit koji su karakteristični za originalnu novčanicu', rekao je Željko Brkić, odjel organiziranog kriminaliteta, Ravnateljstvo policije.

Osnovno pravilo kod kuna je da na izvoru svjetlosti morate vidjeti vodeni znak. Zaštitnu nit. Na propusnom svjetlu minijaturni trokut s prednje i stražnje strane mora tvoriti slovo H. I kod svake novčanice mora se osjetiti tekstura.

Istok Hrvatske preplavljen lažnim novčanicama od 500 eura!

U mjenjačnicama često primijete krivotvorine. 'Čak smo imali jedan slučaj s novčanicom od 200 eura, kojoj smo ušli u trag, preko policije i došli. Navodno je došla iz banke. Znači, isto i u banci djeluju ljudi, s tim da su te novčanice bile jako dobre izrade', kazala je Julija Cimmerman, djelatnica u mjenjačnici.

U zadnje četiri godine u Hrvatskoj je više krivotvorenih eura nego kuna. Iako, kune su toliko loše krivotvorene da ih gotovo svatko može prepoznati.

Osim tiskanog novca, ne biste vjerovali ali u zadnje vrijeme sve češće se krivotvori i kovani novac. Krivotvorine se najčešće stavljaju u optjecaj u pekarnicama, kioscima, ali i svim vrstama trgovina te ugostiteljskim objektima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook