Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istarske delicije

A jednom je prijetilo izumiranje: Dva hrvatska proizvoda dobila oznaku nacionalne izvornosti, uskoro zaštićeni i na europskoj razini

Zaštićeni proizvodi, ilustracija
Zaštićeni proizvodi, ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pčele Pčele Foto: DNEVNIK.hr Zaštićeni proizvodi, ilustracija Zaštićeni proizvodi, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Med Med Foto: DNEVNIK.hr Boškarin - 3 Boškarin - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Boškarin - 2 Galerija 1/6 >>
U posljednjih mjesec dana istarski med i istarsko govedo boškarin našli su se na listi proizvoda koji su dobili prijelaznu oznaku nacionalne izvornosti. Uskoro će biti zaštićeni i na europskoj razini. Hrvatska s 25 registriranih naziva zauzima 11. mjesto među zemljama članicama Europske unije po broju zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Boškarin i istarski med novi su hrvatski proizvodi okrunjeni prijelaznom oznakom izvornosti. "Tako označeni proizvodi onda ističu i svoje porijeklo, jamče kvalitetu, certificiranu, kontroliranu proizvodnju'', kaže Ezio Pinzan, pročelnik Odjela za poljoprivredu Istarske županije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Autohtono Pazin u znaku jela od boškarina Slika nije dostupna Formula za spas Pronađena formula za spas boškarina

Boškarinu je prije 20 godina prijetilo izumiranje, a danas je to delicija u kojoj su donedavno uživali uglavnom turisti.

Nova oznaka znači sigurniju kupovinu

S obzirom na propalu predsezonu i loše najave turističke sezone, koronakriza je uzdrmala i staje.

"Naši ključni kupci bili su hotelska industrija, restorani, ali kao što znate, već dva mjeseca zatvoreni mi nismo kilu robe uspjeli tamo prodati, ali smo se snašli pa smo se okrenuli građanima'', rekao je Igor Merlić iz Agencije za ruralni razvoj Istre. Upravo su građani kupili i gotovo sav, po novome na nacionalnoj razini zaštićen, istarski med. Puno je takozvanog lažnog meda, pa će ova nova oznaka značiti i dodatnu sigurnost u kupovini.

Isti put prošao je i – paški sir

"To će biti stvarno garancija jer faze kontrole će biti kod svih pčelara, stoga vjerujem da ćemo ipak uspjeti zaštiti tu kvalitetu za koju mi pčelari već godinama tvrdimo da na ovom području i postoji'', rekao je pčelar Ranko Anđelini.

Oba su ova proizvoda na putu da ih se zaštiti i na europskoj razini. Taj je put prošao i paški sir.

"Za nas proizvođače s Paga to je zaista velika stvar zato što za nas paški sir nije samo sir, samo nekakav prehrambeni artikl. To je za nas dio našeg nasljeđa, dio naše tradicije, nešto na što smo svi jako jako ponosni", govori Martina Pernar Škunca iz paške sirane. Ponosni, osobito kada ga imamo ispred sebe na tanjuru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene